Rafael Nadal csúccsal maradt világelső

Szerző: shLétrehozva: 2011. június 5. 18:52
Rafael Nadal hatodszor is megnyerte a Muskétások Kupáját ezzel utolérte a legendás Björn Borgot, aki szintén hatszor maradt veretlen a Roland Garroson. A 25 éves spanyol újabb diadala azt jelenti, hogy továbbra is ő ül a férfi teniszezők trónján. A vasárnapi döntőben legnagyobb riválisát Roger Federert győzte le 3 óra 40 perc alatt 7:5, 7:6, 5:7, 6:1-re. A két vezérgladiátor nem pihen sokáig: a spanyol Londonban, a svájci Halléban folytatja a következő héten.


NADAL-FEDERER, AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

IV. JÁTSZMA (3 óra 40 perc):

6-1 MEGNYERTE RAFAEL NADAL! Federer minden mindegy alapon hatalmasat ütött tenyeressel és a labda messze az alapvonal mögött ért salakot

Kétszer villant a tenyeres, majd egy jó szerva: meccslabda

5-1 Újabb brék! Nadal megint lehetetlen helyzetből nyert pontot, ráadásul azzal lett fogadóelőnye, amit hárított Federer, de utána a spanyol újabb bámulatos labdamenetet nyert ezúttal támadva és a hálónál röptével befejezve. A meccsért adogathat!

4-1 Szezációs játék volt, a legszebb pontot Federer nyerte, azzal lett 30:30, de a gém Nadalé, úgy, hogy 40:30-nál megállt a labdamenet közben, mert szerinte kinn volt Federer labdája, amit a vonalbíró jónak ítélt. Igaza lett a címvédőnek, mégha a szurkolóknak nem is tetszett, csak tudnám, mi ezzel a gondjuk?

3-1 Brék! Ez most megint az elveszett labdát nem ismerő Nadal, ráadásul 0:30-nál Federer kettőshibát adogatott, majd tenyeressel rontott: love game! Kérdés tudja-e hozni a sajátját a spanyol?

2-1 Erősített Nadal, most megint agresszívan és pontosan teniszezett, egy pontot vesztett csak

1-1 Viszonylag sima volt, 15-re hozta a gémet Federer

1-0 Nadal kezdett adogatni, de Federernek megint minden bejött, nem tudott hibázni: 0:40. A spanyol próbálkozott, összekapta magát és fordított, hihetetlen, hogy tud koncentrálni



III. JÁTSZMA:

5-7 Tombolnak a franciák! 40:0-vel indult a svájci, pedig csak egyszer ütötte be az első adogatását. Aztán 40:15, de nem kegyelmezett. Gondban lehet Nadal...

5-6 Ez ám a fordulat! A játszmáért adogathat Federer! Hány élete van? 0:40-ről kapaszkodott a mallorcai, de csak 15-ig jutott

5-5 Ez kellett a folytatáshoz. A játék elején Nadal rohamozott, 15:15-től már nem kapott esélyt a svájcitól.

5-4 Rafael Nadal négy pontra a 6. Roland Garros győzelmétől! Elég hullámzó a játék, most Federer nem csinált pontot.

4-4 Az elején játszottak ilyen gémet: Federer magabiztosan hozta az adogatását, ásszal a végén, 15-re, de most jön a neheze. A svájci már nem hibázhat!

4-3 A szurkolók többet szeretnének, űzik, hajtják Federert és a svájci sem adta meg magát. Most Nadal nem nyert pontot, pedig ő adogatott! Mi van itt?

4-2  BRÉK! Még nem BUÉK, de közel a vége. Federer pontot sem csinált, csak hibázott

3-2 Kiélezett játék ez is, benne egy újabb szezációs Roger-rövidítéssel. Egyenlő után most is a fogadó húzta a rövidebbet. Jöhet Federer az adogatással.

2-2 Nadal lépni nem tudott Federer rövidítésére 30-30-nál, de aztán széles a svájci tenyerese, egyenlő. Ha szenvedve is, de megvan a svájcinak.

2-1 40-0-ról húzza magára ellenfelét Nadal, aztán javít, remek a szerva, 2-1.

1-1 Federer válasza: semmire nyert játék, egy ragyogó fonák rövidítéssel lezárva.

1-0 Hozza az adogatását Nadal, csak egy pontot hagyott veszni. Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke is a lelátón. Le a kalappal, prezidente!!!

II. JÁTSZMA:

7-6: Minibrékkel startol Nadal, és lendületbe jön, 3-0. Federer a hálóba üt saját szervánál, a másik pontot nehezen hozza, majd hibára készteti Nadalt. 4-2-vel fordulnak.

Egy könnyű labdát pofoz a hálóba a svájci, majd gyenge a lecsapás, négy sansza van Nadalnak!!!

Második szerva után is megvan Federernek a pont. Három játszmalabda maradt a spanyolnak, a következő kettő saját szervánál. Meg is van, nem kegyelmezett a mallorcai!!! 7-3

6-6 Sorozatban nyolc labdát nyer Federer. 0-15. Egy Nadal-rontást négy Federer-hiba követ (40-15), tie break dönt.

5-6
Rövidítés, hanyag elegencia, Roger. Aztán megint aláz: 30-0. A shownak nincs vége, fonák-röpte, Nadal eléri, de visszaütni nem tudja. Aztán a vonal mellé üti Nadal a tenyerest, csakhogy kívülre. 5-6, jöhet Nadal, a szettben maradásért.

5-5
Előny Nadalnak, szettlabda megint. Federer irányított és hibára késztette Nadalt, ez is hárítva. Kiütötte Nadal, a svájci egy hanyag sarkazással konstatálta, hogy övé a pont. Tehát bréklabdaaaa! Hova üti Nadal???? Brék!!! 5-5

5-4. Folytatás 40 mindről!

5-4
Federer hullámzik: fonák-egyenes a vonalra és pont, aztán kétszer is csúnyán kiüti. Most egy szép rövidítés a svájcitól: harminc mind. Ha csak egy is, de szettlabda! Kipattan a hálóról Nadal labdája!!!!  És rázendített az eső!!!!! Hivatalos: megszakították a játékot a Philippe Chatrier-n, amikor két labdára a 2-0-tól Nadal. Ez persze inkább Federernek kedvez. Megijedni nem kell, csak egy kis zápor, úgy tűnik, hamarosan folytatják.



5-4
Most mintha kissé kihagyna a koncentrációja Rogernek, két bréklabdát is engedélyezett, s bár talpra állt egy bámulatos röptével, a következő nem jött össze, aztán megint egy hiba.. és NADAL ADOGATHAT A 2-0-ÉRT.

4-4
Szépen megfuttatta Nadalt és egy tenyeres-kereszttel ki is fogott rajta (15-30). Szenzációs fonák-egyenessel jutott bréklabdához, de hárít Nadal. Újabb labda a 4-4-hez, kiütötte Federer (hétből csak egyet használt ki a svájci). Bréklabda harmadszor. Vissazjött Federer!!!!!!!

4-3 A szervája nem hagyja cserben a 16-szoros GS-győztes, apró bökkenő, hogy brékhátrányban van. Fogadóként amúgy a hosszú labdamenetekben nem elég precíz Federer és ezt kegyetlenül kihasználja Nadal.

4-2 Nadal adogat, álomrövidítéssel kapaszkodott fel Federer 40-30-ra 40-0 után, és egyenlített is, amikor kereken másfél óra telt el a mérkőzésből. Ezt benézte a svájci a vonalra varázsolta Nadal a tenyerest, aztán hiába volt Federerrel a háló, ez is kevés, a végén Nadal ökle a magasban.

3-2
Federer tenyerese elszállt, de aztán két bréklabdára két ász a válasz, a harmadiknál meg Nadal átemelése volt hosszú. Megfordítja FedExpress egy fonák-kereszttel, megjött a svájci fanatikusok hangja.

3-1
30-30 után a háló volt a bázeli végzete, elakadt a fonák is a végén, továbbra is brékelőnyben a mallorcai.

2-1
Federer ásszal jött ki a bajból, 15-30-nál, aztán egy újabb ásszal zárta le a játékot. Nem volt egyszerű szülés, de megvan.

2-0 Nadal esélyt sem hagy a svájcinak, az utolsó adogatását a hálóba ütötte a harmadik kiemelt. Máris 2-0.

1-0 Három ki nem kényszerített hiba, ez bizony három bréklabda Nadalnak. Az elsőnél rontott, a másodiknál nem kegyelmezett. 2-5 óta nem nyert gémet Federer.

I. JÁTSZMA:

7-5 62 perc alatt! Nadal 30:30 után Federer ki nem kényszerített hibájával (a fonák köhögött) jutott játszmalabdához, majd a szokásos teniszsuli ponttal (jobbról balra és vissza mozgatva a svájcit) megnyerte az első játszmát!

6-5 Az eddigi legjobb gém! Csoda, varázslat, káprázat! Hol volt eddig ez a Rafa Nadal? Az első fogadóelőnyt még hárította Federer, de a másodiknál tehetetlen volt. Nadal 2:5-ről a szettért szervál!

5-5 15:30-ról nyert három pontot sorozatban Nadal, Federer érezhetően megtorpant, de ebben a spanyolnak nem kis szerepe volt, van.

4-5 Nincs meg! Micsoda gém volt! Federernek nem jöttek az első adogatásai, de 30:15-je volt. Nadal azonban káprázatos megoldásokkal visszajött. Megnyerte az első, és eddig egyetlen fogadóelőnyét. Dörög az ég!

3-5 40:15-ig két jó szerva, egy extra és egy kettőshiba, utána Federer villogott és játszmalabdához jutott. Sokan azt hitték megcsinált, de a rövidítés széles lett. Jött Nadal, előbb egy jó adogatás, majd egy extra fonákkereszt.

Már csak egy lehetősége maradt Nadalnak, hogy visszanyerje az elején elvesztett adogatásá, persze előbb hoznia kell a sajátját

2-5 Pedig először volt 15:30 Federer adogatásánál, de ott meg is állt a spanyol

Los Blancos szerint ez sajnos nem Nadal éve. Én még nem temetném, nagyon az elején vagyunk

2-4 Nadal taktikája a szokásos, csak a fonákját, hogy meg ne sántuljon, de az már nem annyira sebezhető, mint korábban, így a ponthoz általában kell egy gyors váltás a tenyeresre, 30-ra hozta

Az olasz labdarúgó-válogatott támadója, a Barcelona által körüludvarolt Giuseppe Rossi a Twitteren biztatja a svájcit: "Federer vagy Nadal?? A FedExpressre szavazok!"

1-4 Federer még mindig nagyon jó, de lassan változik a kép, Nadal az alapvonalról már puhítja a svájcit, ami egyelőre két pontra volt elég

1-3 Nadal még mindig sokat hibázik, de elindul, 30-ra hozta a gémet

0-3 Federer nagyon elkapta a ritmust, megint egyetlen pontot engedélyezett a címvédőnek

0-2 Federer nagyon agresszívan és jól teniszezik, 0:30, 15:40 volt Nadal adogatásánál, de a spanyol egyenlőre hozta. Aztán még két bréklabda és egy rontott tenyeres a háloban.

0-1 Nadal 40:0 után nyerte az első pontot egy jó adogatásfogadással, de ennyi 

15.14 Federer kezd adogatni

A díszpáholy első sorában többek között Jim Courier és Gustavo Kuerten. 

Előbb Federert, majd Nadalt mutatták be. A díszpáholyban a szalmakalap a divat, a többiek, legalább tizenötezren egyszerű baseball-sapkát kaptak ajándékba a helyükön. 

15.06 Elkezdték a bemelegítést 

15.03 A bevonulózene alapján azt is hihettük, hogy boxmeccsre készülődnek a Philippe Chatrier stadionban. Még szerencse, hogy az előbb érkezett Federer és az őt követő Nadal kezét is egy kislány fogta.

15.00 Még nem jöttek ki, de a labdaszedők és a vonalbírok már a helyükön. 

Íme, a két teniszóriás eddigi egymáselleni mérkőzései:
2004 AMS Miami Kemény (Sz) R32 Nadal 63 63
2005 AMS Miami Kemény (Sz) FR Federer 26 67(4) 76(5) 63 61
2005 Roland Garros Salak (Sz) SF Nadal 63 46 64 63
2006 Dubaj Kemény (Sz) FR Nadal 26 64 64
2006 AMS Monte Carlo Salak (Sz) FR Nadal 62 67(2) 63 76(5)
2006 AMS Rome Salak (Sz) FR Nadal 67(0) 76(5) 64 26 76(5)
2006 Roland Garros Salak (Sz) FR Nadal 16 61 64 76(4)
2006 Wimbledon Fű (Sz) FR Federer 60 76(5) 67(2) 63
2006 Masters Cup Kemény (F) SF Federer 64 75
2007 Monte Carlo Salak (Sz) FR Nadal 64 64
2007 Hamburg Salak (Sz) FR Federer 26 62 60
2007 Roland Garros Salak (Sz) FR Nadal 63 46 63 64
2007 Wimbledon Fű (Sz) FR Federer 76(7) 46 76(3) 26 62
2007 Masters Cup Kemény (F) SF Federer 64 61
2008 Monte Carlo Salak (Sz) FR Nadal 75 75
2008 Hamburg Salak (Sz) FR Nadal 75 67(3) 63
2008 Roland Garros Salak (Sz) FR Nadal 61 63 60
2008 Wimbledon Fű (Sz) FR Nadal 64 64 67(5) 67(8) 97
2009 Australian Open Kemény (Sz) FR Nadal 75 36 76(3) 36 62
2009 Madrid-1000 Salak (Sz) FR Federer 64 64
2010 Madrid-1000 Salak (Sz) FR Nadal 64 76(5)
2010 ATP Finals Kemény (F) FR Federer 63 36 61
2011 Miami-1000 Kemény (Sz) SF Nadal 63 62
2011 Madrid-1000 Salak (Sz) SF Nadal 57 61 63

A Suzanne Lenglenen mintegy ráhangolásként megint sztárparádét rendeztek. Előbb négy balkezes (John McEnroe, Andres Gomez, Guy Forget és Henrie Leconte) varázsolt, francia sikerrel a végén, majd négy már szintén visszavonult női bajnok (Martina Navratilova, Jana Novotna, Lindsay Davenport, Martina Hingis) mutatta meg, hogy akár a mai mezőnyben is lenne keresnivalója. Utóbbiak mérkőzését a svájci-amerikai kettős nyerte 6:1, 6:2-re. A díjátadásnál Mary Pierce közreműködött.

ELŐZETES:

A tét: a trón, Björn Borg csúcsa, a Muskétások Kupája, egy újabb Grand Slam-győzelem (Nadalnak a tizedik, Federernek a tizenhetedik), a presztízs és 1,2 millió euró. Több mint két éve vártunk erre a csatára. Utoljára 2009-ben, az Australian Openen mérkőzött Grand Slam-döntőben Rafael Nadal és Roger Federer. Az egyikőjük, az idei AO kivételével, azóta is mindig ott volt az aktuális GS-fináléban (a svájci négyszer, a spanyol háromszor) de a másik nem jutott el a cél bejáratáig. A mallorcai és a bázeli tizenkilencedszer találkozik döntőben (csak Ivan Lendl játszott többet John McEnroe-val, húszat), ami egyben a nyolcadik közös Grand Slam-fináléjuk.

Hosszan sorolhatnám még a különböző számokat, statisztikai adatokat, amelyek mind azt bizonyítják, hogy Rafael Nadal és Roger Federer rivalizálása példátlan a tenisz történetében. Legyen elég még csak annyi, hogy 2004. február 2-a óta senki más nem mondhatta magát világranglista-vezetőnek a férfi teniszben. A svájci lehet a királycsináló! Mert milyen a sors, vagy a sport: pénteken azzal, hogy legyőzte az addig 43 meccs óta veretlen szerbet, megakadályozta a trónra lépését, de ha vasárnap, pályafutása során először, a Roland Garroson jobbnak bizonyul Nadalnál (2005-től, négy éven át mindig a spanyol nyert), akkor hétfőtől Novak Djokovicsnak hívják a világelsőt.  

A hét közepe óta esőt ígértek szinte egész vasárnapra. Kérdezték is Rafael Nadalt, hogy ez mennyire befolyásolhatja a meccset. Azt mondta, hogy neki a napos, száraz idő jobb, mert magasabbra pattannak a pörgetett labdái, de igyekszik pozitívan gondolni a párás, esős időjárásra, úgy, mintha az is előny lenne számára. A mérkőzés kezdetéig megúsztuk eső nélkül, sőt időnként a nap is kisütött. Lehet, hogy éjszaka kieste magát, időnként szakadt rendesen.

Rafael Nadalnál az idén senki nem nyert több mérkőzést (42-t), de hatszor már kikapott 2011-ben, igaz csak három játékos (Nyikolaj Davigyenko, David Ferrer és Novak Djokovics) tudta legyőzni, és ők már kiestek. A Roland Garroson 45 meccséből mindössze egyet vesztett el (2009-ben Robin Söderling ellen). Először érkezett úgy Párizsba, hogy előtte csak két salakos Grand Prix-n maradt veretlen. Az utolsó hat versenyén mindig döntőt játszott, de csak kettőt nyert meg. Rafael Nadal a 2007-es wimbledoni finálé óta nem kapott ki Grand Slam-döntőben, sorozatban hatszor győzött. Björn Borg 1981-ben egy nappal a 25. születésnapja után hódította el hatodszor a Muskétások Kupáját. A mallorcai pénteken volt 25 éves, és eddig ötször emelhette magasba a serleget a párizsi salakon.

Roger Federernél csak hárman (Guillermo Villas, Ivan Lendl és Andre Agassi) nyertek több mérkőzést egyéniben a Roland Garroson, a svájci 49-nél tart holtversenyben Björn Borggal. A 2003-as Wimbledon óta ez az első Grand Slam, ahol Federer nem az első vagy a második kiemeltként indult (ezúttal a harmadik). A bázeli soha nem kapott ki 2:0-s játszmaállásról Grand Slamen, 175 meccset nyert így sorozatban. 

Most már semmi akadálya, hogy kezdődjön a 2011-es Roland Garros, a 110. Francia Teniszbajnokság utolsó felvonása, Rafael Nadal és Roger Federer párbaja, a férfi egyéni döntő! 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu