Rafael Nadal bejön Temesvári Andreának

Szerző: shLétrehozva: 2011. június 4. 15:55
Andre Agassit, Jim Couriert, John McEnroe-t, Martina Hingist, Lindsay Davenportot és Temesvári Andreát is láthatták teniszezni a Roland Garros 14. napján a szurkolók. A French Open 1986. évi női páros bajnokáról, Temesvári Andreáról kiderült, hogy szívesen megismerkedne Rafael Nadallal. Andre Agassi a Las Vegas-i alapítványáról beszélt, aminek keretében már 650 gyerek tanul az iskolájában. Amúgy Agassi és Courier is egy hajszállal esélyesebbnek tartja Rafa Nadalt, mint Roger Federert a vasárnapi fináléban.


Még el sem kezdődött a női döntő, de már úgy éreztem, nem izzadtam hiába a fülledt párizsi kánikulában. Délelőtt a hetes pályára siettem, egy svájci és egy orosz kisfiú küzdött egymással. Nem rájuk voltam elsősorban kíváncsi, de ennyi belefért a reggeli mellett. A Longines Future Tennis Ace (a jövő teniszászai) verseny döntőjét rendezték. A tizenkét éveseknek szervezett sorozat fináléjába jutott gyerekek olyan ajándékot kaptak, amiről a kortársaik csak álmodnak: Andre Agassival és Jim Courierrel teniszezhettek.

A két amerikai világsztár pont húsz éve játszott döntőt a Roland Garroson (nem kis meglepetésre Courier nyert) és akkoriban nem voltak a legjobb barátok. Manapság rendszeresen támogatják a másik alapítványát és a pályán is remekül megértik egymást. Időnként öten álltak a salakon, mert beszállt a tenisz legszórakoztatóbb bohóca, a labdazsonglőr Mansour Bahrami. Az gyorsan kiderült, hogy Agassi még mindig azt csinál a labdával meg az ütővel, amit akar. Az orosz és a svájci fiúcskánál körülbelül két percig tartott a kezdeti megilletődés, utána úgy mozogtak, játszottak, viselkedtek a pályán, hogy épp csak barackot nem nyomtak a legendák fejére. Nem tudom, hogy Magyarországról eljuthat-e egy tehetséges játékos a Longines-tornára. Ha nem, gyorsan kapcsolódnunk kellene.

A Suzanne Lenglenen közben elkezdődött a negyvenöt év feletti legendák újabb csatája. Parádés szereposztás, látványos labdamenetek és a szokásos McEnroe-jelenetek. Az amerikai John McEnroe túl az ötvenen is annyira komolyan veszi az egészet, mint harminc éve Wimbledonban. Ha ront, úgy tud puffogni, bosszankodni, dühöngeni, mintha egy világ omlott volna össze. A két ausztrál, Peter McNamara és Pet Cash sokkal lazább, de az ecuadori Andrés Gómez (ő győzte le Agassit 1990-ben a döntőben) sem szívja mellre a dolgokat. Végül minimális különbséggel McEnroe és Gomez nyer.



Azért az hihetetlen, hogy legalább ötezer ember ült a lelátókon a Suzanne Lenglen katlanban. Lehet, ez zavarta meg Temesvári Andreát és Sandrine Testud-öt. A magyar és a francia a női legendák páros versenyének elődöntőjében két korábbi világelső, Martina Hingis és Lindsay Davenport ellen játszik. Temesvári Andrea pont huszonöt éve jutott a csúcsra a Roland Garroson a női párosban Martina Navratilovával. Pénteken a French Open hivatalos oldalának adott interjút a háromgyermekes édesanyja és ebben Rafael Nadalt aranyosnak nevezte, akivel szívesen meginna egy üveg bort, elmenne Seal- vagy Prince-koncertre, esetleg a Cannes-i Filmfesztiválra. Nem kell semmi rosszra gondolni, Temesvári Andrea boldog házasságban él, Párizsba is a férjével érkezett.

Ahhoz képest, hogy öt perc után azért kellett izgulni, nehogy 6:0, 6:0 legyen, Temesváriék megnyugodtak és elkezdtek teniszezni. Egész jó kis csata kerekedett a nyugdíjasok találkozójából. Hingisék végöl 10:8-ra nyerték a döntő szettet helyettesítő szuper rövidítést.

Átsétáltam a földalatti teniszmúzeumba, mert kezdődött Andre Agassi és Jim Courier sajtótájékoztatója. A Las Vegas-i feleségével, Stefanie Graffal együtt évek óta a Longines nagykövete. Most is a Longines Future Tennis Ace rendezvény miatt jött Párizsba. Megtudhattuk, hogy manapság idejének nyolcvan százalékát az alapítványának szenteli. Úgy érzi, hogy teniszezőként is képes volt az emberek életében pillanatnyi változásokat, boldogságot okozni, de most sokkal komolyabb célokért dolgozik. Nevada az Egyesült Államok legaluliskolázottabb állama. Ezért alapította és építette meg a saját iskoláját, ahol már 650 hátrányos helyzetű gyerek tanul, de további 1500 van várólistán. Pont emiatt indul az új programja: a következő 4-5 évben negyven hasonló iskolát szeretne építeni a hazájában. A legfőbb célja, hogy megadja a lehetőséget a gyerekeknek egy szebb jövőhöz, aminek szerinte az alapja a tanulás, a tudás. Az iskolájának a gyerekei nem a teniszsztárt látják benne, nem is ismerték játékosként, sokkal inkább ő az, aki biztonságot, reményt ad nekik, a Las Vegas-i fiataloknak.

Courier, Agassi és Sampras  

Andre Agassi arról is beszélt, hogy a pénteki Federer-Djokovics meccsnél még nem látott jobbat, egészen elképesztő színvonalú volt. Örül, hogy már nem teniszezik, mert nem tudja, képes lenne-e megtalálni a válaszokat arra a játékra, amit a svájci és a szerb produkált. Szerinte Roger Federer nagyon nagy bajnok, újra komolyan számolni kell vele, de ezzel együtt Rafael Nadalt esélyesebbnek tartja a döntő megnyerésére. Hasonlóan vélekedett Jim Courier, akit meglepett Federer agresszív tenisze.

Mindezek után a női döntő már nem is érdekelt annyira, bár előtte sem hozott lázba a címvédő, olasz Francesca Schiavone és a kínai Li Na találkozója.

 

FRANCIA NYÍLT TENISZBAJNOKSÁG, ROLAND GARROS, PÁRIZS
GRAND SLAM-TORNA, SALAK, 16 807 400 EURÓ
Női legendák páros versenye, döntő:
Davenport, Hingis (amerikai, svájci)-Temesvári, Testud (magyar, francia) 6:3, 6:7 (4-7), 10:0

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Kína a teniszben is nagyhatalom lett
A sportág történetében először kínai bajnokot ünnepel a teniszvilág egy egyéni Grand Slam döntő után. A hatodik kiemelt Li Na a Roland Garros női fináléjában, 1 óra 48 perc alatt 6:4, 7:6-ra győzte le a címvédő Francesca...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Federer megállította Djokovicsot az RG-n
Tenisztörténeti nap lett június 3-a Párizsban: megszakadt Novak Djokovics 2011-es, 41 mérkőzés óta tartó győzelmi sorozata. A French Open második férfi egyes elődöntőjében a tizenhatszoros Grand Slam-bajnok Roger Federer...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Még világelső a születésnapos Rafa Nadal
Az eredmény alapján (6:4, 7:5, 6:4) azt is gondolhatnánk, hogy a címvédő Rafael Nadal könnyű kaland keretében jutott túl a French Open negyedik kiemeltjén. Mielőtt bárki azt hinné, hogy a ranglistavezető spanyol simán nyert az...
Tovább a teljes cikkhez »

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu