Federer megállította Djokovicsot az RG-n

Szerző: shLétrehozva: 2011. június 3. 21:47
Tenisztörténeti nap lett június 3-a Párizsban: megszakadt Novak Djokovics 2011-es, 41 mérkőzés óta tartó győzelmi sorozata. A French Open második férfi egyes elődöntőjében a tizenhatszoros Grand Slam-bajnok Roger Federer felejthetetlen csatában, 3 óra 39 perc alatt 7:6, 6:3, 3:6, 7:6-ra nyert a második kiemelt szerb ellen. Így a vasárnapi döntőben a címvédő Rafael Nadal és a tavaly január óta Grand Slam-finálét nem játszott Roger Federer párbajozik a Muskétások Kupájáért.


A két utolsó Grand Slamen, tavaly a US Openen és az idén januárban Melbourne-ben, egyaránt az elődöntőben, Novak Djokovics legyőzte Roger Federert. Flushing Meadows-ban meccslabdákról fordítva, Ausztráliában játszmát sem vesztve. Óriási tétje volt kettejük pénteki meccsének. Ezúttal nem csak az volt a kérdés, hogy a szerb először, vagy a svájci ötödször jut-e a Roland Garros döntőjébe. Ha Djokovics nyer, már biztos világelső, függetlenül a vasárnapi döntő eredményétől, és beállítja John McEnroe rekordját: az amerikai 1984-ben, januártól 42 mérkőzésen maradt veretlen (egészen a RG fináléjáig).

Igaza lett Rafael Nadalnak, aki szerdán és pénteken is úgy beszélt a két nagy riválisa csatájáról, mint a jelen legjobbjának és minden idők legkiválóbb teniszezőjének a találkozójáról, ami biztos szenzációs lesz. Nos, az első játszma maga volt a csoda. A negyedikben az izgalom a tetőfokára hágott és a kettő között is tátott szájjal tapsoltak a teniszértő franciák a Philippe Chatrier stadion lelátóján.

Még a hollywoodi filmcsillag Salma Hayek sem tudta elterelni a franciák figyelmét a meccsről
Még a hollywoodi filmcsillag Salma Hayek sem tudta elterelni a franciák figyelmét a meccsről  

„Nem kezdtem lassan. Nem hátráltatott, hogy vasárnap játszottam utoljára meccset. Jó első szettet produkáltam, szerencsétlenül alakult, hogy nem nyertem meg. Utána kicsit leeresztettem, és Roger ezt kihasználta. De a harmadik játszmát úgy kezdtem, mintha most indulna a meccs. Képes voltam talpra állni, ami ellene nem könnyű. A negyedik szettben az egyenlítésért adogattam és tudtam, ha 2:2, akkor szombaton folytatjuk. De a fontos pillanatokban nagyon jól játszott, hihetetlenül teniszezett, amikor kellett, nagyszerűen szervált és mentálisan nagyon erős volt. Ezért is igazi bajnok. Megérdemli a győzelmet, nem tehetek mást, mint gratulálok neki. Tudtam, hogy véget kell érnie a sorozatomnak előbb utóbb. Szomorú vagyok, de dolgozom tovább keményen”- magyarázta az interjúszobában Novak Djokovics, aki azt is elárulta, hogy Wimbledonig már nem indul versenyen, visszalépett a Queen’s Club hagyományos viadalától.

Az első játszmában valóban egymásnak estek a modernkori gladiátorok. Federer rögtön elnyerte a szerb adogatójátékát, de a belgrádi azonnal visszabrékelt. Döbbenetes sebességgel lőtték a labdát és álomteniszt produkáltak. Djokovics 4:2-re vezetett, majd 5:4-nél két játszmalabdája (15:40) volt, amikor Federer szervált. A szerencsés jegytulajdonosok tomboltak, érezték, hogy valami egészen különleges előadásnak a részesei, és egyértelműen Federernek szurkoltak. A fontos pillanatokban tízezren skandálták, hogy Roger… Roger.

Reuters
Djokovics talán már ekkor érezte végzetét
Fotó: Reuters

A második és a harmadik szettben sok volt a rövid labdamenet, de a negyedikben megint káprázatos megoldásokat mutattak. Az idén még veretlen hős 4:4 után brékelt, pedig Federer addig mindössze egy pontot vesztett a játszmában adogatóként. A szettért szerválva nem Djokovics torpant meg, a svájci brillírozott. A rövidítésben előbb két meccslabdát hárított Nole az egyre fokozódó szürkületben (este fél tízet mutatott az óra), de a bázeli egy ásszal pontot tett a máris a klasszikusok között emlegetett ütközet végére.

„Ez volt az idei legjobb meccsem. Nagyon magas szinten játszottunk elég sokáig. Arra törekedtem, hogy amennyire csak lehet, az erő domináljon a mérkőzésen, minél inkább egy fizikális csata legyen. Úgy érzem ez sikerült, de a végén a mentális ütközet is meghatározó lett”- magyarázta boldogan Roger Federer, aki utoljára 2008-ban játszott döntőt Rafael Nadal ellen a Roland Garroson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Még világelső a születésnapos Rafa Nadal
Az eredmény alapján (6:4, 7:5, 6:4) azt is gondolhatnánk, hogy a címvédő Rafael Nadal könnyű kaland keretében jutott túl a French Open negyedik kiemeltjén. Mielőtt bárki azt hinné, hogy a ranglistavezető spanyol simán nyert az...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu