Nadal a doppingmentes teniszért harcol

Szerző: Siklós ErikLétrehozva: 2011. december 1. 13:57
Sevillában megtartották a pénteken kezdődő Davis-kupa döntő sorsolását, a latin rangadón, a Spanyolország-Argentína találkozón a házigazdák álomcsapatából Rafael Nadal lép először az olimpiai stadion salakjára.A világ második mallorcai Juan Monaco ellen kezd, de az első nap slágere a David Ferrer-Juan Martín Del Potro mérkőzés lehet. Amennyiben a házigazdák péntek este 2-0-ra vezetnek a dél-amerikiaiak ellen, akkor a vasárnapi Nadal-Del Potro csúcstalálkozónak lehet, már nem is lesz tétje. Ehhez a Feliciano Lopez, Fernando Verdasco kettősnek szombaton nyernie kell a David Nalbandian, Eduardo Schwank páros ellen.


Három éven belül másodszor rendeznek Davis-kupa-döntőt a spanyol és az argentin válogatott főszereplésével. Mar del Platán, 2008-ban a házigazdák nem tudtak meglepetést okozni, hiába fogadták a Rafael Nadal nélkül érkező vendégeket keménypályán. David Nalbandian ugyan nagyon megverte az első mérkőzésen David Ferrert (6:3, 6:2, 6:3), de utána Feliciano López vezérletével (előbb Juan Martin Del Potrót verte négy játszmában, majd Fernando Verdascóval közösen a párosban is győzött) fordítottak a spanyolok. Vasárnap a kegyelemdöfést Verdasco adta meg, Jose Acasusót intézte el öt szettben. A két válogatott azóta nem találkozott. A spanyolok a következő évben megvédték címüket (a döntőben, Barcelonában, a csehek ellen) és az idén már az ötödik hódításra készülnek.

Az Egyesült Államok harminckétszer, Ausztrália huszonnyolcszor, Franciaország és Nagy Britannia 9-9 alkalommal, míg Svédország hétszer vihette haza a sportvilág egyik leghíresebb, legrégebbi, legértékesebb trófeáját. Spanyolország először 2000-ben ünnepelhetett, de a XXI. században egyértelműen a legsikeresebb nemzet (2000, 2004, 2008-09.). Argentína még soha nem ért a csúcsra a Davis-kupában (háromszor volt döntős) és soha nem nyert Spanyolország ellen, de azt szokták mondani, hogy a DK egyik varázsa pont a kiszámíthatatlansága. Nem számít a játékosok ranglistahelyezése, a statisztika, a múlt. Vannak teniszezők, akiket megbénít a szokatlan helyzet, tét, hogy nem csak magáért játszik. Másoknak viszont szárnyakat ad.

Sevillában, a 22121 férőhelyes Olimpiai Stadionban másodszor rendeznek döntőt: 2004-ben Carlos Moya és a fiatal Rafael Nadal parádéjával 3:2-re győztek az amerikaiak ellen az alkalmi salakon. A spanyolok 1999 óta veretlenek hazai pályán. Utoljára a braziloktól kaptak ki otthon, azóta húsz mérkőzést nyertek sorozatban és salakon 22 meccs óta veretlenek. Miben bízhatnak az argentinok? Nehéz lenne bármi bíztatót találni számukra. Esetleg abban, hogy Del Potro egészséges, százszázalékos és úgy játszik, mint 2009-ben a Roland Garroson. Talán abban, hogy David Nalbandian sejti, élete utolsó DK-döntőjét játssza, és ettől extázisba jön. Reménykedhetnek abban, hogy Rafael Nadal nincs csúcsformában és fáradt. A helyükben egyébként ebben bíznék a legkevésbé, mert szeptemberben a mallorcai, négy nappal a New York-i brutális, elvesztett US Open-döntő után Richard Gasquet és Jo-Wilfried Tsonga ellen is tarolt, gémet is alig vesztett. Nem beszélve arról, hogy ha Nadalt kivennénk a csapatból, a spanyolok még akkor is toronymagas esélyesei lennének a találkozónak (a negyeddöntőben nélküle győztek Texasban az amerikaiak ellen).

Tavaly ilyenkor Belgrádban Novak Djokovics győzelemre vezette a szerbeket a Davis-kupa-döntőben és attól kezdve a Roland Garros elődöntőig megállíthatatlan volt. Vajon lehet-e ilyen hatással Rafael Nadalra egy újabb DK-diadal (ő eddig kétszer nyert csapatban)?

Nadal nem tart a fáradtságtól Fotó: Reuters

„A 2004-es döntő felejthetetlen emlék, de alapvetően nem befolyásolta a pályafutásomat. A karrieremet az elmúlt hét évben a fejlődésbe vetett töretlen hitem határozta meg. Akkoriban álmodni sem mertem olyan eredményekről, amiket azóta elértem. Örülök, hogy most újra itt lehetek, remélem, hogy sikerül hasonlóan szerepelnünk, mint hét éve” - nyilatkozta Rafael Nadal, aki nem biztos benne, hogy Juan Monaco ellen kezd, mert elképzelhetőnek tartja, hogy az argentinok csak taktikáznak és pénteken David Nalbandian játszik majd. Nadal azt mondta, hogy egyetlen napot sem pihent London óta, végig keményen edzett és nagyszerűen sikerült a felkészülése, nem számít a fáradtsága. A sorsolás utáni sajtótájékoztatón a doppingellenőrzésről is kérdezték, tekintettel arra, hogy a teljes argentin csapatot tesztelték csütörtök reggel. „Minket is fognak ellenőrizni, ha nem ma, akkor holnap. Szinte minden héten jönnek az ellenőrök, de ez logikus. Nem tudom, szükséges-e ennyi teszt, és nem mindig tetszik, ahogy csinálják, de ha ez az ára annak, hogy tiszta legyen a sportágunk és százszázalékos biztonsággal tudhassam, az ellenfelem nem csalt, akkor örömmel vállalok minden ellenőrzést és támogatom az antidoppingprogramot” - magyarázta Rafael Nadal.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu