McEnroe volt a hangosabb halhatatlan

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 10. 21:10
Ki a leghangosabb halhatatlan? John McEnroe. Az amerikai teniszcsillag három szettben, 6:4, 3:6, 10-8-ra verte ősi riválisát, a svéd Björn Borgot a Budapesten zajló BlackRock Tour of Champions budapesti állomásának slágermérkőzésén.


Fotó: Kovács Attila

 

Feszült várakozás előzte meg a Björn Borg-John McEnroe csúcstalálkozót. A svéd és az amerikai legenda már javában melegített, amikor a szpíker még mindig a feledhetetlen csaták eredményeit sorolta.

 

Egy levegővel nem is juthatott a végére, hiszen 1978 novembere és 1981 januárja között nem kevesebb, mint tizennégyszer néztek egymással farkasszemet, kilencszer ráadásul valamelyik torna döntőjében. Végül hét-hetes döntetlennel zárult rivalizálásuk.

 

Nézőpont kérdése persze, de valószínűleg kevesen tiltakoznak, ha az 1980-as wimbledoni fináléjukat emeljük ki, akkor Borg nyert, méghozzá öt örökké emlékezetes szettben.

 

Egyvalami miatt aggódtunk, vajon megtelik-e a nézőtér. Túlzás lenne állítani, hogy egy gombostűt se lehetett leejteni, de négyezer-ötszázan azért összegyűltek a lelátón a két extraklasszis találkozójára.

 

Bevonultak a játékosok az arénába, kezdődött a show.

 

Fej vagy írás? Az amerikai a fejre, a svéd pedig az írásra fogadott. Az érme előbb felrepült a magasba, majd az írással felfelé landolt. És elkezdődött. Akik kilátogattak az arénába, azoknak nem kellett csalódniuk, egyik ámulatból estek a másikba.

 

McEnroe elképesztő tenyeres keresztütésére egy leheletfinom fonákröpte volt a válasz Borgtól, hamar felvették tehát a ritmust. 3:3-ig nemhogy brék, de még fogadóelőny sem, ekkor azonban a skandináv ász gyors egymásutánban háromszor is hibázott, végül kettős hibával bukta el semmire az adogatását.

 

Ezzel a tengerentúli fenomén ellépett 4:3-ra, megalapozva későbbi 6:4-es játszmasikerét. 4:5-ös hátrányban Björn Borg azért egy fantasztikus ritörnnel még jelét adta annak, hogy szeretne szettben maradni, John McEnroe azonban másképp gondolta.

 

A második felvonásban megsokszorzódtak a showelemek, a tribün népe nem hitt a szemének. Borg káprázatos elütésekkel feledtette ezúttal visszafogottabb adogatójátékát, McEnroe viszont épp a gyilkos szervákra alapozott. A legkevésbé sem bánta, ha nem jött vissza a labda, ha viszont igen, akkor nyomban ott termett a hálónál, és mesterien röptézett.

 

Gálaelőadás vagy versenytenisz ki-ki döntse el maga, Björn Borg mindenesetre alaposan feljavult a folytatásra, mintha kicserélték volna. 3:2-nél brékelt, saját adogatásaira pedig sokkal jobban ügyelt, mint korábban. Kisvártatva 6:3-mal egyenlített.

 

Így a „bajnokok rövidítése” volt hivatott eldönteni, melyik ikon bizonyul jobbnak a magyar fővárosban. A tíz pontig folyó küzdelemben 8-8-nál Borg kulcsfontossságú pillanatban rontott, így McEnroe fogadóként jutott meccslabdához. És élt is az eséllyel (10-8).

 

McEnroe megkímélte az ütőit, önmagát viszont nem sajnálta, egy két vetődést bemutatott a végére. Megérte az áldozatot. Sajnálhatja, aki nem jött el, aki nemlátta.

 

TENISZ CLASSICS, 2. NAP:
Wimbledoni bajnokok csoportja, 2. forduló:
John McEnroe (amerikai) - Björn Borg (svéd) 6:4, 3:6, 10-8
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu