Hősként várja haza a diktátor Azarenkát

Szerző: Siklós Erik jelenti Melbourne-bőlLétrehozva: 2012. január 28. 16:44
Alig tíz perccel azután, hogy Viktorija Azarenka megnyerte élete első Grand Slamét és a női tenisz királynője lett, megérkezett a gratuláló sms Alekszandr Lukasenkótól. Fehéroroszország diktátor elnöke többek között azt üzente, hogy nagyon várják haza az ország hősét, büszkék rá és nagy ünnepséget szerveznek. Azarenka szülei egy étteremben nézték végig lányuk diadalát, egyrészt Viktorija babonája, másrészt a vízumkényszer miatt nem repültek Melbourne-be, a döntőre. Azarenka azt mondta az interjúszobában, hogy nélkülük nem jutott volna el idáig, nagyon sokkal tartozik nekik. Az Australian Open döntőjében másodszor vesztett Marija Sarapova hiszi, hogy a legjobb napjai még előtte vannak. Az oroszról kiderült, hogy a szülei fehéroroszok, a nagymamája ma is ott él.


 

Bár az elmúlt években az orosznak, illetve olykor szibériainak tituláltam az egyébként az Egyesült Államokban élő Marija Sarapovát, most megtudtam, hogy a szülei fehéroroszok.

Mielőtt azonban belekezdenék a sztoriba, felidézem, mit nyilatkozott Viktorija Azarenka a döntőt követő sajtótájékoztatón – elvégre az ő győzelmét hozta az év első Grand Slame!

„Rögtön a győzelem után fel sem fogtam, mi történik. El sem hittem, hogy vége a tornának, és én győztem. A családom nélkül most nem ülnék itt, és nem ünnepelnék. Hatalmas köszönettel tartozom nekik" – mondta érzelmesen az újdonsült világelső.

„Hihetetlenül ideges voltam (a meccs előtt). Alig bírtam kivárni, hogy pályára lépjek, és kezdődjön a játék. Hosszú várakozás előzte meg, de a végén úgy álltam hozzá, hogy 'igen, készen állok, csináljuk már, csináljuk már, mennyi az idő?'. Az elején nem ment minden olajozottan, de gyorsan helyükre tettem a dolgokat."

„Az, hogy az elődöntőben hatalmas meccsen győztem le Kim (Clijsterst), jót tett az önbizalmamnak, de a mai nap újabb tanulságokat hozott, mert még sohasem voltam ilyen szituációban. Azért szerintem jól megoldottam a feladatot" – hallgatuk helyeselve Azarenkát, aki ezt követően rátért a (közel)jövőre.

„Úgy érzem, ennél is van feljebb. Napról napra többet hozok ki magamból, ilyen a mentalitásom. Nagyon keményen dolgozom. A mostani eredmény nem is tükrözi hűen, mi zajlott a pályán, mekkora erőfeszítéseket kellett tennem. Az első játszmában nagyon sok kemény csatát vívtunk, de a fontos pillanatokban jót léptem. Ami az ütőmet illeti, két hete cseréltem le, és időbe telt, mire megszoktam, de gyorsan a kezemhez nőtt."

„Egy álmom vált valóra (a győzelemmel). Azért dolgoztam ennyit, hogy egyszer Grand Slamet nyerjek, és az, hogy világelső is lettem, kiváló bónusz."

„Nem szeretném ugyanakkor másnak láttatni magam, mint amilyen vagyok. Ha őszinte vagy, könnyebb változtatni azon, ami nem megy, és ez sokat segít a fejlődésben" – mondta arra a felvetésre, hogy nemrég még visszahúzódó lányként ismerte mindenki, mára viszont láthatóan megbarátkozott a reflektorfénnyel.

És akkor vissza Marija Sarapovához és a fehérorosz szálhoz: apai nagymamája egyedül nevelte fel a két fiát, miután a férje 32 évesen meghalt. Jurij Sarapov előbb Csernobilban dolgozott, majd a katasztrófa után Szibériában kapott munkát. Sarapova nagymamája a mai napig Fehérororszországban él, tehát gyakorlatilag fehérorosz házidöntőt rendeztek az idén a nőknél az Australian Openen.

Sarapova életében egyébként a nagymamájának meghatározó szerepe van, nagyon nagy hatással volt rá mindig is. Az ünnepélyes eredményhirdetéskor az anyanyelvén üzent neki a pódiumról: „Szeretlek, Nagyi!”

A mérkőzés utáni sajtóesemény persze elsősorban annak az elemzésével telt, mit csinált jól, illetve rosszul a dekoratív szőkeség.„(Azarenka) mindenben jobb volt nálam. Az első néhány gémem jól sikerült, a többi már kevésbé. Ő volt az, aki mélyen, aggresszíven ütött, én pedig futottam, mint a nyúl, hogy utolérjem valahogy a labdát. Nem voltam elég kezdeményező, és bár éreztem, hogy váltani kéne, nem tudtam."

„Attól, hogy most játszotta első GS-döntőjét (Azarenka), nem hinném, hogy tapasztalatlan lenne. Tavaly megvert Miamiban, több tornadöntőbe is beverekedte magát - ez mind-mind árulkodó. A magam részéről örülök annak, hogy eddig eljutottam, az elmúlt években nem volt erre példa az AO-n. Remek szezonkezdet, alig várom a folytatást. Most sem voltam ideges, egyszerűen csak sokat hibáztam."

„A mostani vereség nem fog összetörni. Természetesen bánt, de a fejemben gyorsan rendet tudok vágni, aminek a sportban és a magánéletben is gyakran hasznát veszem. Tudom, milyen különleges nyerni, de nem dől össze a világ, ha mégsem jön össze. Nekem is még van hova fejlődnöm, a legjobb teniszezem hátravan" - ígérte az orosz hölgy.

A női tenisz legjobbjai legközelebb Párizsban találkoznak, ahol nagyon erős mezőny várható, és tekintettel arra, hogy a torna a 20. születésnapját ünnepli, többek között Szeles Mónika és Martina Hingis is pályára majd bemutatómérkőzés keretében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Fehérorosz királynő a női teniszben
Pályafutása első Grand Slam-döntőjében, a 22 éves Viktorija Azarenka, gyorsan legyőzve a kezdeti idegességét (0:2) 1 óra 22 perc alatt 6:3, 6:0-ra verte az Australian Openen 2008-ban nyertes Marija Sarapovát. A minszki...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu