Fehérorosz királynő a női teniszben

Szerző: Siklós Erik jelenti Melbourne-bőlLétrehozva: 2012. január 28. 10:51
Pályafutása első Grand Slam-döntőjében, a 22 éves Viktorija Azarenka, gyorsan legyőzve a kezdeti idegességét (0:2) 1 óra 22 perc alatt 6:3, 6:0-ra verte az Australian Openen 2008-ban nyertes Marija Sarapovát. A minszki nehéztüzér nem adott esélyt a tapasztaltabb szibériainak, mindenre volt válasza, gyakorlatilag kiütötte őt. Az idei melbourne-i fináléban nem csak a 2,3 millió dolláros csekkért küzdöttek a lányok, a bajnok mindent visz csata volt, mert hétfőtől ő ülhet a trónra, Caroline Wozniacki helyére. Azarenka hét évvel azután ért a csúcsra a felnőtteknél, hogy 2005-ben, ugyanitt megnyerte a juniorok versenyét (a döntőben Szávay Áginál bizonyult jobbnak). Sarapova hét hónapon belül a második Grand Slam-döntőjét bukta, Wimbledonban az akkor ott szintén újonc, 21 éves Petra Kvitovától kapott ki.


 

Szegény Marija Sarapova nem először szenvedett megsemmisítő vereséget a Rod Laver arénában: 2007-ben, a döntőben 6:1, 6:2-re kapott ki Serena Williamstől. Igaz egy évvel később senki nem tudta megállítani. Ebből persze nem következik, hogy jövőre megint ő lesz a bajnok.

A két évvel idősebb Sarapova pontosan tudta, hogy hiába játssza a hatodik Grand Slam-döntőjét, míg riválisa csak az elsőt, Viktorija Azarenka ellen nagyon nehéz lesz: a minszki tavaly Miamiban (a Grand Slamek utáni legnagyobb verseny), a fináléban 6:1, 6:4-re verte, az idén még veretlen (ő nyerte a Sydney Grand Prix-t) és búcsúztatta a címvédő Kim Clijsterst. Persze nem véletlenül szokták mondani, hogy egy Grand Slam-döntő, főleg az első, nem hasonlítható semmihez. Nos, Azarenkánál ez a bizonyos izgalom, remegés néhány percig tartott és utána pont azt a magabiztos, agresszív játékot hozta, ami Clijsters ellen is elégnek bizonyult.

Azarenka kezdett adogatni, mert Sarapova rutinosan a fogadást választotta. A húzása bejött: két kettőshiba és három ki nem kényszerített hiba a fehérorosztól elég volt a gyors brékhez. De a szett megnyeréséhez ezúttal kevésnek bizonyult, mert Sarapova is bizonytalankodott és Azarenka felpörgött: 2:2-nél már együtt voltak. Arra azonban senki nem gondolt, hogy 3:3 után Sarapova nem nyer több gémet. Ez történt! Az orosz nem adta meg magát, nem szokta, küzdött, próbálkozott mindennel, de gyakran hibázott fontos pillanatokban, illetve a minszkinek szinte mindenre volt válasza, nem engedte vissza a meccsbe. Nem lett a döntőből felejthetetlen csata (azt az elődöntőben produkálták a lányok), de Viktorija Azarenka valószínűleg soha nem felejti el ezt a napot.

Az ünnepélyes eredményhirdetésnél Martina Hingis adta át a trófeát. Marija Sarapova nagyon elegánsan, sportszerűen gratulált Azarenkának, kijelentve, hogy megtiszteltetés volt ellene játszani. A bajnok köszönte az elismerő szavakat és azt mondta, még biztos sok Grand Slam-döntőben lépnek majd együtt pályára. A női teniszezők világranglistáján hétfőtől Azarenka, Kvitova, Sarapova, Wozniacki, Stosur az első öt sorrendje, de szinte biztos, hogy az idei szezonban még többször lesz helycsere az élen.

 

AUSTRALIAN OPEN, NŐI EGYES, DÖNTŐ:
Azarenka (fehérorosz, 3.)–Sarapova (orosz, 4.) 6:3, 6:0

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Hősként várja haza a diktátor Azarenkát
Alig tíz perccel azután, hogy Viktorija Azarenka megnyerte élete első Grand Slamét és a női tenisz királynője lett, megérkezett a gratuláló sms Alekszandr Lukasenkótól. Fehéroroszország diktátor elnöke többek között azt üzente,...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu