Egy másik gladiátort masszírozott Djoko

Szerző: shLétrehozva: 2010. január 18. 09:20
De ilyet! Szakadt az eső Melbourne-ben hétfő reggel, mikor felkeltem és alig érte el a 10 fokot a hőmérő mutatója. Azzal vigasztaltam magam, hogy így legalább zöldebb lesz Melbourne. A város és környéke évek óta szenved a szárazságtól és sárgul. A villamosra várva azért álltam be a fa alá, hogy meg ne ázzak (máskor a nap elől bújok oda) és évek óta először hosszúnadrágot viseltem. Ezért repültem át huszonkettedszer a világot a télből a nyárba? Ráadásul nem ez volt az első csalódásom a szombat hajnali indulás óta. :-)


Utaztam már Bangkok, Szingapúr, Kuala Lumpur és Hong Kong érintésével Ausztráliába, de most Doha felé vettem az irányt. Jó szokásomhoz híven megint novemberig vártam a repülőjegy vásárlással és ekkor már elég nehéz emberi áron hozzájutni.
A nagy keresgélésben ráakadtam a Qatar Airwaysre, amelyik ötcsillagos légitársaságként definiálja magát és most indította közvetlen járatát Melbourne-be. Kíváncsi lettem, milyen az ötcsillagos repülés, ráadásul az ár, az akkor elérhetőek közül a legkedvezőbbnek bizonyult és az indulások, érkezések, csatlakozások is optimálisnak tűntek. Ennyire hosszú útnál ezek nem elhanyagolható szempontok!

Reuters
Cudar idő fogadta Melbourne-ben a tenisz szerelmeseit Fotó: Reuters

Ha valaki Ausztráliába készül, szívesen adok tanácsot! Egyébként is évek óta tervezem, hogy szervezek egy jó utat néhány magyar teniszrajongónak az év első Grand Slam-versenyére. Megfogadtam, hogy 2011-re összehozom. Lehet jelentkezni!
Szóval nem éreztem rá, mitől ötcsillagos a katari repülő. Jó, néhány centiméterrel valóban nagyobb a hely két ülés között és ez értékelendő, amikor több mint tizenhárom órát tölt az ember a levegőben leszállás nélkül.

Mielőtt bárki azt hiszi, hogy korai klimax miatt panaszkodom, vagy jó dolgomban nem tudom, mi a bajom, befejezem az elégedetlenkedést és pozitív képet festek. Annál is inkább, mert az idén közel 36 órán át születésnapom volt. Amikor vasárnap 0 óra 45 perckor (helyi idő, két órával több, mint Budapesten) elindultam Dohából már ünnepelhettem. Melbourne-be érkezésemkor (22 óra 30 perc) megkaptam a gratuláló üzeneteket a szeretteimtől és a hétfői ébredéskor otthon még mindig születésnapom volt.

Mielőtt elkezdenék arra koncentrálni, amiért itt vagyok (ez a tenisz), még egy apró személyes büszkeség, hátha sikerül újabb szimpatizánsokat magam mellé állítani: ez lesz a 75., azaz a hetvenötödik Grand Slam-verseny, amiről helyszíni beszámolókat készíthetek. Igaz, az első Australian Open, amikor nem tudósítok egyetlen hazai rádiónak sem, de ez legyen a legnagyobb bajom!

Szerencsésnek érezhették magukat a melbourne-iek vasárnap (meg úgy általában mindig). Mindössze tíz ausztrál dollárért láthatták Federer, Nadal, Djokovics, Roddick, Hewitt, Clijsters, S. Williams és Stosur alkalmi fellépését a Rod Laver Arénában. A hírek szerint Roger Federer ötlete volt a váratlan jótékonysági sztárparádé. A haiti katasztrófa áldozatainak megsegítésére gyűjtötték a pénzt és a teniszezők felszabadultan múlatták az időt. A székben pihenő Roddickot egyszer csak elkezdte masszírozni Djokovics! Talán abban bízott a több filmszerep-ajánlatot kapott szerb, hogy Serena Williams vagy Kim Clijsters is kér a szolgálataiból.

Sztárok játszótere lett az aréna  

Azon férfitársaim, akik a nők keblei alapján választanak partnert, valószínűleg a két szépséges orosz Marija Sarapova és Kirilenko gyorsan kiesne a rostán. De talán nem vagyok egyedül azzal a gondolatommal, hogy a visszafogottabb mellbőség ellenére kellemes élmény az egyaránt 22 éves, csinos szőkék csatáját figyelni, és nem csak a tenisz miatt.

Marija Sarapova 2007-ben kapott ki utoljára Melbourne-ben, a döntőben állította meg Serena Williams (6:1, 6:2). A következő évben veretlen maradt, tavaly sérülés miatt (a jobb vállát műtötték, tíz hónapot hiányzott a tourról) nem indult. A nagy visszatérésből fájdalmas vereség lett.

A Rod Laver Arénában, behúzott tetőnél 3 óra 22 percig harcolt a két orosz egymással. A korábbi világelső, most 14. kiemelt hiába nyerte a második játszmát, a döntő szettben gyorsan hátrányba került. Aztán 5:3-nál Kirilenko a diadalért adogatott, de a Floridában élő szibériai parádés játékkal szépített. Ez volt a második pillanat, amikor azt hittem, Sarapova lesz a befutó (az első a második szett megnyerése), mert az ilyen csaták végén ő szokott életben maradni. Tévedtem! Kirilenko nem tört össze és rögtön javított. A második meccslabdánál (15:40-nél volt az első) Sarapova tenyeressel szélesre ütötte a labdát és 2003, az első melbourne-i fellépése óta először a nyitó fordulóban kiesett. Micsoda maratoni rajt, ráadásul meglepetéssel!

Az interjúszobában egészen közelről figyeltem Sarapovát és a mozdulataiból, a szeméből, a mosolyából nem tudtam kiolvasni, megviselte-e a kudarc. Jó pókerjátékos lenne. „Egyszerűen rossz napom volt, amin túl kell lépni. Vannak ennél sokkal rosszabb helyzetek az életben. Vannak emberek, akik azt sem tudják, mi az a teniszmérkőzés. Ettől még ugyanúgy szeretek teniszezni és továbbra is keményen fogok edzeni. Visszatérek ide és játszom majd a második szombaton”- nyilatkozta búcsúzóul Marija Sarapova.

Nem járt sokkal jobban a magyar szülők svájci gyermeke. Bacsinszky Tímeának még Szávay Ági is szurkolt a pálya sarkából, de a 20 éves, mindig mosolygós lány kikapott az osztrák Yvonne Meusburgertől.

Mindössze kettő perccel volt rövidebb a Margaret Court Arénában Yanina Wickmayer és az ismeretlen román Alexandra Dulgheru párbaja. A 20 éves bukaresti először szerepelt a melbourne-i főtáblán, míg öt hónappal fiatalabb riválisa egy éve már bemutatkozott, sikertelenül.

A belga később berobbant a legjobbak közé (a US Openen az elődöntőig jutott) és most azt tette érdekessé a szereplését, hogy világranglista-16.-ként selejtezőt kellett játszania a múlt héten. Ugyanis ősszel doppingügybe keveredett, felfüggesztették a játékjogát és mire egy belga bíróság felmentette már lezárult a nevezés az ausztrál nyílt teniszbajnokságra. Szabadkártyát kért a szervezőktől, de nem kapott, így maradt a selejtező. Ma már valószínűleg nem bánja, hogy erre az útra kényszerült, talán ennek is köszönhető, hogy hétfőn a döntő szettet ő nyerte 10:8-ra.

Reuters
Wickmayer öldöklő csatában győzött Fotó: Reuters

Wickmayer úgy lett teniszező, hogy az édesapja az Egyesült Államokba küldte teniszezni, hogy felejtsen, mert elvesztette a mamáját, aki fiatalon elhunyt rákban. Könnyen lehet, hogy a harmadik fordulóban Kim Clijsters vár majd rá, de ehhez még Flavia Pennetta ellen győznie kellene, nem lesz könnyű.

A külső pályákon visszatérően megállt az élet, mert újra meg újra leszakadt az ég. De, mint tudjuk az esőre égetően szükség van itt. Ráadásul a Rod Laverben és a Hisense-ben folyamatos volt a játék. Sarapováék maratonija után könnyen előfordulhatott volna, hogy borul a center esti műsora, de Kim Clijsters és Andy Murray nem pepecselt. A belga 59, a skót 97 perc alatt végezte ki riválisát.

Egyelőre ennyi, a hétfőre tervezett meccsek nagy részét egyébként is törölték. Azért lehet, hogy jelentkezem még ma. Addig is, ha kérdésed, kérésed van ne kímélj! Írj bátran!

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu