Egy győzelemre Nadal a bűvös hetestől

Szerző: Siklós Erik jelenti PárizsbólLétrehozva: 2012. június 8. 15:58
Körülbelül húsz percig hihették David Ferrer rajongói, hogy kedvencüknek esélye lehet Rafael Nadal ellen. A címvédő mallorcai 1:2-nél a második fogadóelőnyt is hárította, és attól kezdve káprázatos teniszsulit rendezett a Philippe Chatrier stadionban. A Roland Garros 13. játéknapján egy óra 46 perc alatt úgy nyert honfitársa ellen 6:2, 6:2, 6:1-re, hogy semmi sem tudta megzavarni, még az esőszünet sem. Ferrer nem teniszezett rosszul, de Nadal legalább egy lépéssel mindig előtte járt. A kérdés már csak az, hogy a vasárnapi döntőben Roger Federer vagy az utolsó három Grand Slam-fináléhoz hasonlóan Novak Djokovics lesz a salakkirály ellenfele az RG-n.


 

Tenisztörténeti rekordok hétvégéje előtt állunk: Nadal hetedszer győz a Roland Garroson (soha nem történt ilyen), Federer tizenhetedszer nyer egyéni Grand Slamet (megjavítaná saját csúcsát), Djokovics mind a négy GS-en egyszerre címvédő (43 éve fordult elő ilyen utoljára). Lehetne azon elmélkedni, okoskodni, vitatkozni, hogy melyik a nagyobb teljesítmény, de teljesen felesleges, mindegyik bámulatos. Bár Djokovics esetleges négyese nem példátlan, mégis egészen különlegessé teszi, hogy a Federer-Nadal érában volt képes erre. Ha kikapna pénteken a svájcitól, vagy a döntőben egy spanyoltól, akkor is káprázatos az elmúlt egy éve.

   

Tavaly ugyanezen a pénteken a Big4, a nagy négyes készülődött eldönteni, hogy kik találkozzanak a vasárnapi fináléban. Az idén kiderült, a kvartett inkább trió, mert Andy Murray egyelőre nem képes érdemben beleszólni a trónért folytatott harcba, salakon ráadásul egyértelműen jobb nála David Ferrer. A második számú spanyol élete legjobb formájában teniszezik túl a harmincon. John McEnroe szerint Nadal teniszezik most a legkiválóbban, őt követi Ferrer és a második elődöntő két szereplője csak a spanyolok után jön. Igaz, az amerikai úgy véli, hogy Djokovics és Federer is többre képes annál, mint amit eddig mutatott a Garroson az idén. Az amúgy általános vélemény, hogy a svájcinak többet kell nyújtania, ha megint győzni akar a szerb ellen (tavaly ő állította meg a belgrádit Párizsban). A tennis.com mind a négy szakírója Nadal-Djokovics döntőt vár.

Ma még nem esett Párizsban, de az előrejelzés szerint nem marad el az égi áldás és viharossá fokozódik a szél, ami befolyásolhatja a meccsek kimenetelét.

Rengeteg egyéb statisztikai érdekességgel szolgálhatnék még... Néhányat azért megosztok az ínyencekkel. Rafael Nadal az ötödik GS-döntőjét játszhatja vasárnap (Federeré a csúcs tízzel). Az idei szezonban Nadalé a legjobb mutató a győzelmek és vereségek számát illetően (38:4). A címvédő csak egyszer, 2004-ben, Stuttgartban kapott ki Ferrertől salakon, de Grand Slamen kétszer is jobbnak bizonyult nála az elmúlt években (2007-ben a US Openen, 2011-ben az Australian Openen), amivel az egyetlen játékos, akinek pozitív a mérlege a mallorcai ellen GS-en. Az elődöntőig Nadal töltötte a legkevesebb időt a pályán, játszmavesztés nélkül jutott el a legjobb négyig. Először fordul elő 1969 óta, hogy az elődöntő szereplői között két harminc évesnél idősebb játékos van. Kijelenthető, hogy késik a generációváltás a férfiteniszben (Nadal is már 26 éves és Djokovics 25). David Ferrer először elődöntős Párizsban és soha nem játszott még GS-finálét. Roger Federer és Novak Djokovics tizedszer találkozik Grand Slamen (5:4 a svájcinak), ami csúcsbeállítás, mert Nadal-Federer GS-meccs is ennyiszer volt (8:2 a spanyolnak).

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu