Bohócot csinált riválisából a király

Szerző: shLétrehozva: 2010. január 25. 13:59
Nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcadik napjának rangadójából könnyed kivégzés lett: Roger Federer helyenként megalázó leckét adott a vele egyidős, korábbi világelső Lleyton Hewittnak. Rossz napjuk volt a spanyoloknak, Fernando Verdasco és Nicolas Almagro is drámai csatában kapott ki. A negyeddöntőben Federer az orosz Davigyenkóval, Djokovics a francia Tsongával találkozik. A nőknél alakul a Williams nővérek elődöntője.


Nyikolaj Davigyenko úgy jutott a legjobb 16 közé az idén Melbourne-be, hogy nem csak játszmát nem vesztett, de minden ellenfelének kiosztott egy 6:0-s szettet. A moszkvai nagy sorozata tavaly novemberben, Londonban kezdődött, amikor úgy nyerte meg a szezonzáró ATP döntőt, hogy 2009 mindhárom Grand Slam bajnokánál (Rafael Nadal, Roger Federer és Juan Martin del Potro) jobbnak bizonyult. A menetelés két hete Dohában folytatódott, ahol másodszor is legyőzte a svájci ranglistavezetőt és a döntőben a spanyol menőt. A ránézésre nem egy tank fizikumú orosz úgy nyomult előre, mint a legendás T-34-esek a II. világháborúban.

Hétfő délután sokáig úgy tűnt, hogy az egy éve, ugyanitt elődöntős Fernando Verdascot is könnyedén takarítja el az útból. A spanyol azonban elkapta a fonalat és megmutatta, azért Davigyenko sem sebezhetetlen. A maratoni meccsel (3 óra 57 perc) talán Federert segítette a madridi, mert szerdáig nem biztos, hogy maximálisan regenerálódni tud a hatodik kiemelt orosz. Azt ő is elismerte, hogy nagyon fáradt volt az ötödik játszma elején.

Davigyenko nem egy sziporkázó egyéniség, amolyan ritkán szól, de akkor talál típus. A minap arról faggatta egy elmés újságíró, hogy kivel házasodna meg az orosz játékosok közül. Nyikolaj visszakérdezett, hogy nőre, vagy férfira gondol-e a kolléga. Aztán hozzátette, hogy egyébként sem aktuális, mert itt van vele a felesége. Ma arra emlékeztették őt, hogy Verdasco az egyik legjobb állóképességgel rendelkezik a touron, mégis győzött ellene az ötödik szettben. „Fizikálisan erős, de mentálisan nem. Lehet, akár hat játszmát is bírna energiával, de fejben fárad, ami látszik a figyelmén, többet hibázik”- válaszolt Davigyenko, aki csak éjszaka álmodik, nappal soha.

Davigyenko (szemben) nagyot játszott  

„Nem igazán tudom, mit kellene csinálnom ellene, amikor így teniszezik. Ha tudnám, még most is a pályán lennénk. Az a bosszantó, hogy a mai játékommal több még versenyben lévőt legyőzhettem volna”- nyilatkozta Lleyton Hewitt miután Roger Federertől elgondolkodtató verést kapott. És az ausztrálnak teljesen igaza volt, egyáltalán nem játszott rosszul, sőt. De a svájci egyszerűen szárnyalt. Hihetetlen könnyedén, lazán ütötte a pontokat, villogott a fonákja, azt csinált, amit akart, bámulatosan teniszezett. Hewitt 1 óra 40 perc után jutott először bréklabdához, egyenlített is 4:4-re, de nem volt jelentősége, csak egy kis izgalom a végére.

Federer annyira elegánsan, sportszerűen, szerényen beszélt a győzelme után a pályán, Jim Courier mikrofonjába, a meccsről, Hewittról, hogy még a haza szurkolók jöttek zavarba. Felidézte az első találkozóját az ausztrállal, amit 14 éve játszottak Svájcban egy korosztályos versenyen és Federer meccslabdáról fordítva nyert. Hewittot nagy bajnoknak nevezte, aki ellen mindig nagyon nehéz és kihozza belőle a maximumot. Ehhez csak annyit, hogy hétfő este sorozatban tizenötödször győzött Federer.

Reuters
Hewitt arckifejezése mindent elárult Fotó: Reuters

Miközben Novak Djokovics gyakorlatilag besétált a negyeddöntőbe (a lengyel Kubot nem volt egy súlycsoportban a szerbbel), következő ellenfele, Jo-Wilfried Tsonga a döntő szettet nyerte 9:7-re a spanyol Almagro ellen.

A nőknél, ha valamit érdemes megemlíteni, akkor azt, hogy a Szávay Ágit meccslabdáról búcsúztató Na Li simán verte a negyedik kiemelt Wozniackit (6:4, 6:3) és negyeddöntős, ahol Venus Williams vár rá.

A tenisz történetében példanélküli, hogy Grand Slam bajnokságon, a junioroknál, a négy versenyszámból háromban magyar legyen az első kiemelt. Az idei Australian Openen büszkék lehetünk a kétfős csapatunkra: Babos Tímea az egyesben és a párosban (a kanadai Gabriela Dabrowskival) is a tábla tetejéről indult, Fucsovics Márton pedig a tavalyi korosztályos világelső Berta Dániellel (vajdasági magyar fiú, Svédországból) került a kiemelési lista élére a párosban.

Más kérdés, hogy a kiemelés nem garancia semmire. Fucsovics tavaly megnyerte a US Opent a párosban, mostani partnere az egyéni legjobb és kikaptak az első fordulóban 6:2, 7:6-ra két holland égimeszelőtől. És még csak azt sem mondhatom, hogy nem játszottak jól, vagy nem küzdöttek eléggé. Elég volt néhány bizonytalankodás a váratlan vereséghez, pedig a második szettben 3:5-ről fordítva négy játszmalabdájuk volt. Ez a hajó elment, de szerencsére délelőtt a magyar legény, imponáló játékkal 6:1, 6:0-ra vert egy oroszt. A mai teniszben oroszt verni, minden szinten komoly fegyvertény.

Magyar juniorok eredményei:
Lány páros, 1. forduló:
Babos, Dabrowski (magyar, kanadai, 1.)-Hong, Ozaki (koreai, japán) 6:3, 6:1
Fiú páros, 1. forduló:
Eleveld, Lupescu (hollandok)-Fucsovics, Berta (magyar, svéd, 1.) 6:2, 7:6 (9-7)
Fiú egyes, 1. forduló:
Fucsovics (magyar, 6.)-Rumjancev (orosz) 6:1, 6:0

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu