Azarenka nem csak Li Na ellen nyert

Szerző: Siklós Erik, MelbourneLétrehozva: 2013. január 26. 12:24
Unalmas, felejthető döntőnek indult, fordulatos, helyenként drámai, tűzijátékkal és fejre eséssel tarkított csata lett belőle. A címvédő Victoria Azarenka másodszor lett Melbourne királynője, miután az Australian Open döntőjében 2 óra 40 perc alatt 4:6, 6:4, 6:3-ra győzött a kínai Li Na ellen. A fehérorosz a második Grand Slam sikerével megőrizte elsőségét a ranglistán, a serleg mellé 2 millió 430 ezer dolláros csekket kapott.


Micsoda fordulat! Csütörtökön még 38 fokban kókadoztunk, szombaton hosszúnadrágot kellett vennem és felül polárba bújtam – ami azért kicsit túlzásnak bizonyult, de ha levettem, fáztam. Az Australian Open záró hétvégéje, a női és a férfi egyes döntő előtt abban tehát biztosak lehettünk, hogy a két legfontosabb mérkőzést nem fogja befolyásolni a legendás, melbourne-i kánikula. Napközben is borús, szeles idő a jellemző, este pedig kellemetlenül hűvös lesz. Mindkét finálét, helyi idő szerint 19 óra 30 perctől rendezik.

Victoria Azarenka mindent megtett, hogy kimossa a szennyest. Leginkább azért próbálhatta tisztázni magát a csütörtöki elődöntő hajrájában történtek miatt, hogy az ausztrál közönség bizalmát, szimpátiáját visszanyerje. Nem túl felemelő, bátorító érzés úgy teniszezni egy Grand Slam-döntőben, hogy tizenötezer szurkoló az ellenfeledet bíztatja. Emlékezetes, hogy 6:1, 5:3-ra vezetett a fiatal Sloane Stephens ellen, adogatott, de öt meccslabda is kevésnek bizonyult a mérkőzés befejezéséhez. A hivatalosan 90 másodperces szünetben kihívta az orvost, majd tíz percre eltűnt a pályáról, hogy ápolják. A győzelem után ellentmondásosan nyilatkozott arról, hogy mi is történt valójában. Először idegességről beszélt, majd arról, hogy a bordájánál beszorult a levegő és nem tudott lélegezni. Teljes félreértésnek nevezte az egészet, ártatlannak gondolja magát, de a tenisztársadalom és a szurkolók többsége minimum sportszerűtlennek gondolta a tettét és olyanok is voltak, akik csalást emlegettek.

A döntőre készülve Margaret Court hozta be a győztesnek járó Daphne Akhurst Memorial-kupát, amit az ausztrál legenda utoljára negyven éve nyert meg. Néhány perccel a játékosok bevonulása előtt elkezdték az aréna tetejét szétnyitni, ami azt sugallta, hogy nem kell esőtől tartani.

Az első játszma kettőshibával kezdődött és azzal is zárult, ami jól jellemezte a szettet. Victoria Azarenka nem sokáig örülhetett, hogy fogadóként nyerte a döntő nyitójátékát, mert a folytatásban nem jelentett neki előnyt, ha szerválhatott. Alig 15 perc elteltével már Li Na vezetett 3:1-re és a címvédőt az sem nyugtatta meg, hogy ő is újra brékelt (3:2). Rengeteg volt a ki nem kényszerített hiba mindkét oldalon és a kínai azért állt jobban, mert kevesebbet rontott és időnként tudott extrát ütni. A Rod Laver aréna közönsége egyértelműen Li Na sikerét akarta, ha ő nyert pontot, zúgott a taps. A találkozó elején valaki bekiáltott Azarenkának, hogy játék közben legyen csendben (a nézőket kifejezetten idegesíti a fehérorosz minden ütését követő artikulálatlan sikoly).

Viktorija Azarenka, mindjárt jön a sikítás

Negyven perce tartott a finálé, amikor a két főszereplő, a tízedik gémben (5:2-ről lett 5:4) elkezdett teniszezni. Azarenka másodszor adogatott a szettben maradásért és végre parádés labdameneteket produkáltak a hölgyek. Elsősorban Azarenkának kellett nagyot javulnia, de a látvány, az élmény fokozásához Li Na pontosabb ütéseire is szükség volt. Fordulattal, drámával nem szolgált az első játszma hajrája, mert a ranglistavezető a negyedik szettlabdánál kettőshibát adogatott (6:4).

A második felvonás pont úgy indult, mint az első, de Li Na nem fordított brékhátrányból, sőt az alapvonalról egyre stabilabb Azarenka elhúzott 3:0-ra és adogathatott. A kínai összekapta magát, de 3:1-nél, a negyedik labdamenet közben, egy irányváltoztatásnál kifordult a bal bokája. Gipszeléssel felérő szorítókötést kapott rá, de szerencsére nem zavarta a játékban: öt pontot nyert sorozatban (3:2, 0:40), de nem tudott egyenlíteni, arra 4:4-ig várni kellett. Úgy tűnt Li Na lélektani előnybe került, akár néhány percen belül a csúcsra érhet. Nem így lett, Azarenka nem adta meg magát, a kínaiban nem volt annyi, hogy befejezze. Ünneplés helyett (4:6) jöhetett a harmadik játszma.

Li Na sérülése

A szokásos Azarenka brékkel kezdődött a hajrá, de mire elkezdődött az augusztus 20-i (itt január 26.) tűzijáték és az azzal járó tízperces szünet, már Li Na vezetett 2:1-re. A folytatás utáni első labdamenetben a 2011-ben szintén döntős kínai bal bokája megint kifordult egy fonák egyenes ütésnél, de ezúttal hatalmasat is esett, beütve a fejét a pályába. Pillanatra rémült döbbenet lett úrrá az embereken, az arénában, de amikor a kínai elmosolyodott a tréner ujját követve a szemével, mindenki megnyugodott kicsit.

Azért újabb hat percre megállt a játék. Li Na hatalmas üdvrivalgás közepette ment vissza a pályára, de sorozatban 3 játékot veszítve komoly hátrányba került (2:4). Mindent megpróbált, de Azarenka ütőjéről túl sok labda jött vissza, illetve ő rontott megengedhetetlenül sokat (az egész meccsen 57 ki nem kényszerített hibával ajándékozta meg a fehéroroszt). Az újabb fordulat elmaradt, Azarenkának még adogatnia sem kellett a címvédésért, mert 5:3-nál Li Na kilencedszer is elbukta az adogatójátékát.

LI NA ESÉSE

"Örülök mindennek, amit átéltem. annak, hogy még képes vagyok a legjobbat nyújtani, kiállni a pályára és csak saját magamra koncentrálni, olyan teniszt játszani, amit valóban tudok. És amit igazán szeretek, az a versenyzés. Az ilyen meccsekén meg kell ragadni minden lehetőséget, minden fontos pillanatot. ez az, amit én jobban csináltam. Az első szettben Li Na tényleg jobb volt nálam, bejöttek az ütései, bármi megtörténehett volna. Ezek után azonban rendbe szedtem magam, és kihasználtam minden lehetőséget, amit kaptam" - mondta Azarenka, akii bevallása szerint nem foglalkozott a világelsőséggel, és a mai formájánál rosszabbat várt magától. - Nagyon különleges számomra ez a trófea, de nem szoktam összehasonlítani egyik győzelmemet a másikkal."

A BRYAN-TESTVÉREK REKORDJA PÁROSBAN. A 2013-as Australian Open férfi párosversenyét az amerikai Bryan-testvérek, Bob és Mike nyerték meg, akik összesen hatodik alkalommal diadalmaskodtak Melbourne-ben. Egyben 13. Grand Slam-győzelmüket szerezték együtt, ezzel pedig a tenisztörténelem legsikeresebb férfi párosává léptek elő, átadva a múltnak az ausztrál Tony Roche és John Newcombe 12-es rekordját.

2013-AS AUSZTRÁL NYÍLT TENISZBAJNOKSÁG (AUSTRALIAN OPEN) MELBOURNE
NŐI EGYES DÖNTŐ:
Viktorija Azarenka (fehérorosz, 1.) - Li Na (kínai, 6.) 4:6, 6:4, 6:3
FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ:
Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 1.) - Robin Haase, Igor Sijsling (holland) 6:3, 6:4
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu