A szakadék szélén táncolt Rafael Nadal

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 24. 17:50
HELYSZÍNI BESZÁMOLÓ. A Roland Garros első két fordulójában még soha nem vesztett játszmát Rafael Nadal. Ehhez képest az idén az amerikai John Isner a másodikat és harmadikat megnyerte a címvédő, világelső ellen a centeren, a 64 közé kerülésért. A salakkirály szenvedett, bizonytalan volt az alapvonalról, nem jöttek az extra megoldásai és lassúbb volt fejben, lábbal egyaránt a szokásosnál. De küzdött, mint mindig és megfordította a csatát. Több mint négyórás ütközetben 6:4, 6:7, 6:7, 6:2, 6:4-re nyert. Kérdés, hogy a folytatásban mekkora árat fizet ezért?


ROLAND GARROS, 1. FORDULÓ:
FÉRFI EGYES:
Nadal (spanyol, 1.)-Isner (amerikai)6:4, 6:7 (2-7), 6:7 (2-7), 6:2, 6:4
NŐI EGYES:
Larsson (svéd)-Ivanovics (szerb, 20.) 7:6 (7-3), 0:6, 6:2
Clijsters (belga, 2.)-Jakimova (fehérorosz) 6:2, 6:3

Kim Clijsters öt év után tért vissza a Roland Garrosra, és tíz év telt el az első French Open fináléja óta. Az idén második kiemeltként rajtolt belga édesanya pont annyira esélyes a végső győzelemre, mint legalább tucatnyi kolléganője. De a jelenlegi mezőnyben rajta kívül talán csak Marija Sarapova tartozik minden idők legjobbjai közé. Kim Clijsters nem okozott csalódást, bár az ő meccsén már fele annyian sem ültek a Suzanne Lenglen lelátóján, mint koradélután Ana Ivanovicsén.

Reuters
Győzelemmel tért vissza Clijsters Fotó: Reuters

Nem elhanyagolandó különbség, hogy a 2008-ban győztes szerb kikapott a svéd Johanna Larssontól (6:7, 6:0, 2:6). A második játszmától a pálya mellől néztem Ivanovics mérkőzését és még dicsértem is szerb újságíró barátomnak, hogy milyen jól játszik. Mondta, igen, de nagyon hullámzó a teljesítménye. Neki lett igaza. Ana Ivanovicsnak jelenleg nincs edzője, de hiába egyre nagyobb divat ez mostanában, valószínűleg gyorsan keresnek neki valakit az illetékesek.

Reuters
A 2008-as bajnok Ivanovicsnak egy meccsig tartott a 2011-es kiírás Fotó: Reuters

Amikor átmentem a centerre (útközben még belekukkantottam Szávay Ági párosának az első szettjébe), minden olyan simának tűnt: Rafael Nadal magabiztosan vezetett John Isner ellen, 6:4, 3:1. Az elég gyorsan kiderült, hogy a spanyol nincs csúcsformában. Az amerikai mintha megérezte volna, hogy lehet keresnivalója. Nadal az első nyolc adogatójátékában mindössze öt pontot vesztett, Isner fogadóelőny közelébe sem tudott kerülni, de 4:3-nál, teljesen váratlanul lebrékelte a mallorcait. Ettől kezdve Nadal csak szenvedett és két rövidítést rosszul játszva elbukta a második és a harmadik játszmát. Az igazsághoz tartozik, hogy a kosaras termetű (206cm) floridai szenzációsan szervált. Sorozatban 225 km/óra sebességgel süvített a labda az ütőjéről, de ütött 232 km/órás bombát is.

Vérszagot érezhettek a szurkolók, és az újságírók is, mert hirtelen megtelt a Philippe Chatrier pálya. A salakkirály még soha nem játszott ötszettes meccset a Roland Garroson. Megtörténik a csoda és Rafael Nadal kikap egy Grand Slam első fordulójában? Ha így lesz, akkor Novak Djokovics már világelső! Ha ilyen nehezen jut túl John Isneren (ha egyáltalán legyőzi), aki az idei salakos szezonban öt versenyen összesen három meccset tudott nyerni, akkor mi lesz a folytatásban? A fokozott érdeklődés, izgalom egészen a negyedik szett 3. gémjéig tartott: Nadal ekkor nyerte el Isner adogatását. A befejezés azért nem alakult simán, de már sokkal egyszerűbb volt, mint az ütközet középső felvonása.

„Közel álltam ahhoz, hogy kikapjak. Egyszerűen nem tudtam lebrékelni. Amikor a második játszmában 6:5-nél két fogadóelőnyöm volt, fantasztikusan szervált. A rövidítésekben nem játszottam jól, túl ideges voltam. Soha nem szoktam az első fordulóban fantasztikusan teniszezni, ez most sem volt másképp. Egy ilyen játékos ellen a teher mindig a te válladat nyomja, mert nem hibázhatsz. Ezért nem tudtam felszabadultan teniszezni. Kezemben volt a meccs az elején, 6:4, 4:2-ig, aztán úgy éreztem, hogy jobban játszom, de nem volt esélyem. Ilyenkor nem tehetsz mást, mint várod a megfelelő pillanatot. Folyamatosan koncentrálsz és türelmes vagy, mást nem tehetsz."

Reuters
Nadal először játszott ötszettes meccset a Garroson Fotó: Reuters

"A negyedik szettben hatalmas nyomás volt rajtam, mert tudtam, összesen hat játék maradt, hogy brékeljek. Ezért volt annyira fontos, hogy viszonylag hamar sikerült. Tudtam, hogy az ötödik játszmában nincs rövidítés, így kicsit biztonságban éreztem magam. A legjobb teniszt az utolsó szettben, a bréknél produkáltam. Elkövettem néhány hibát, ezért két órával többet töltöttem a pályán, mint kellett volna, de a lényeg, hogy győztem”- nyilatkozta Rafael Nadal az interjúszobában. Spanyolul arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapokban többször is elkövetett olyan hibákat, amiket korábban nem. Arra gondolt, hogy Federer és Murray ellen is előnyről vesztett szettet. Mindezt azzal magyarázta, hogy nyolc éve van a csúcson, az első, vagy a második helyen a világranglistán és óriási a stressz. Lehet, hogy Rafael Nadal öregszik? Ilyet eddig nem nagyon mondott…

Annyit azért még érdemes feljegyezni a keddről, hogy az idei szezonban salakon huszonnégy meccset (Nadal tizenhetet, Ferrer tizenhatot) és három Grand Prix-t nyert Nicolas Almagro elbukott az első körben a lengyel Lukasz Kubot ellen (6:3, 6:2, 6:7, 6:7, 4:6). Robin Söderling hiába készült fel Benjamin Beckerből, a német helyett a fiatal, amerikai Ryan Harrison várt rá, és alaposan megdolgoztatta a svédet. Szerdán már a 32 közé kerülés lesz a tét a Roland Garroson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Szávay-csoda, Arn csomagolhat
Mérkőzést nyert a súlyos gerincsérüléssel bajlódó Szávay Ágnes a francia nyílt teniszbajnokságon párosban, a lett Liga Dikmeijere-rel párban. Arn Gréta viszont csomagolhat, miután Jill Craybas oldalán is az első kör jelentette...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu