A cseheknél az előny, de nincs még vége

Szerző: Siklós Erik, PrágaLétrehozva: 2012. november 17. 17:20
Hiába nem került ágyba éjjel kettő előtt Tomas Berdych, a 100. Davis Kupa-döntő szombati folytatásában nem látszott a játékán a fáradtság. A címvédő spanyolok a friss világbajnok kettősüket vetették be, de a jó kezdés ellenére Marcel Grannolers és Marc Lopez (ezen a szinten mindketten újoncnak számítanak) nem bírt a házigazdák rutinos kettősével. Radek Stepanek és Tomas Berdych a prágai O2 Arenaban nagyot alakított, a tizenötezres publikum előtt 3 óra 19 perc alatt 3:6, 7:5, 7:5, 6:3-ra nyert, így a csehek 2:1-re vezetnek a vasárnapi két egyes előtt. Történetük második DK-diadalához elég lenne már csak egy meccset hozniuk, de a vendégek sem esélytelenek, még fordíthatnak.


A spanyol válogatottnak évek óta a páros a gyenge pontja: a legutóbbi tíz meccsből csak négyet tudott megnyerni a csapat. Az idén bemutatkozott új kapitány, Alex Corretja joggal hihette, hogy megoldódott ez a probléma, megtalálta a megoldást. Már a kazahok ellen bevetette Marcel Granollerst és Marc Lopezt. Utóbbi közel a 30. születésnapjához kapott először lehetőséget a DK-ban. Akkor talán még ő sem gondolta, hogy nem csak bejut a szezonzáró londoni világbajnokság elit mezőnyébe, de pályafutása legnagyobb sikereként meg is nyeri azt. Igen, Marcel Granollers és Marc Lopez alig öt napja, az idény egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva győzött az ATP World Tours Finals döntőjében (a csoportmérkőzések során a két spanyol ugyan kikapott a Paes-Stepanek duótól). A Davis Kupában azért nem csillogtak ennyire: a kazahok elleni sima siker után az osztrákoktól és az amerikaiaktól is kikaptak. A negatív mérleg ellenére Corretja már a londoni diadal előtt bizalmat szavazott nekik Prágára. A másik oldalon Berdych és Stepanek öt éve játszik együtt a DK-ban, tizenkettő mérkőzésből tizenegyet megnyerve.

Az első játszmában gyorsan hátrányba kerültek a házigazdák (Stepanek két kettőshibával bukta az adogatását) és az időnként szenzációs megoldásokkal operáló spanyolok megőrizték az előnyüket. Ekkor még belefért, hogy Marc Lopez első szerváinak az átlagsebessége nem érte el a 170 km/órát. A mindössze 175 cm magas barcelonai villámkézzel pörgetett, lélekölő, pontos átemeléseket ütött. Granollers remekül adogatott és még jobban fogadott, miközben a hálónál is parádézott.

A folytatásban azonban a csehek Lopezben megtalálták az ellenfél sebezhető pontját és kétszer elnyerve az adogatását egyenlítettek (pedig a két brék között egyszer Berdych is botlott). A harmadik szettben megint mindenki már a rövidítésre készült, amikor újra Lopez bizonytalankodott, illetve a hálónál Granollers. A kegyelemdöfést az jelentette, hogy a negyedik játszma közepén az addig biztosan és hatalmasakat szerváló Granollers is megtorpant. A spanyolokban nem maradt annyi, hogy megfordítsák a csatát, igaz a csehek nem nagyon adtak esélyt erre.

A cseheknek volt nagyobb veszítenivalójuk, mert ők 1:2-nél meglehetősen kilátástalan helyzetben érezhették volna magukat a befejező két egyes előtt. Egy kevesebb, mint 24 óra alatt több mint hét órát teniszezett Tomas Berdych David Ferrer ellen…

A spanyolok legutóbb 2005-ben, az olaszok ellen fordítottak vasárnap 1:2-ről. Egy évvel korábban, Brnóban a csehek vezettek 2:1-re Nadalék ellen, de másnap előbb Feliciano Lopez (akkor még Nadal előtt állt a ranglistán) elintézte Berdychet, majd a mallorcai győzte le Stepaneket. Nadal egyébként azon a februári hétvégén háromszor is pályára lépett, de Jiri Novaktól kikapott és a párosban sem tudott javítani. Aztán 2:2-nél nem kegyelmezett. Az év végén pedig DK-győzelemre vezette a spanyolokat. Most hiányzik, vasárnap az is kiderül, mennyire. Honfitársai értek már el nagy sikert nélküle is, elég csak a 2008-as, argentinok elleni döntőre emlékezni (idegenben nyertek Feliciano Lopez és Fernando Verdasco főszereplésével).

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu