Nekik volt a legfájóbb a téli olimpia

Szerző: shLétrehozva: 2010. szeptember 7. 16:16
A női hódeszkások krossz számában sérültek meg a leggyakrabban a vancouveri téli olimpián februárban - áll egy nemrég elkészített és nyilvánosságra hozott tanulmányban.


A neves sportorvosok által végzett felmérésből kiderült, hogy az ötkarikás programba 2006-ban bekerült hódeszka-krosszban induló 22 női sportoló közül 16-an szenvedtek különböző sérüléseket a játékok ideje alatt.

Ez 73%-os arányt jelent, ugyanakkor a férfiaknál ebben a sportágban mindössze 11% ez a mutató. A februári téli olimpián 82 ország 2567 versenyzője vett részt, s összesen 287 sérüléssel járó baleset történt - számol be az érdekes eredményről az mti.hu. Ez 11%-ot jelent, a 2008-as pekingi nyári játékokon mért 9%-os aránnyal szemben.

A vancouveri esemény ráadásul egy tragikus halálesettel indult: Nodar Kumaritasvili grúz szánkós a február 12-i edzésen kirepült a pályáról, egy tartóoszlopnak ütközött, s olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem tudták megmenteni az életét.

A sérülések típusát illetően a sportolóknak leggyakrabban a fejük, a gerincük és a térdük sérült, s gyakran fordultak elő zúzódásokkal, ínszalag-sérülésekkel, rándulásokkal és ficamokkal járó balesetek. A legveszélyesebb sportágak közé a hódeszka mellett a bob, a jégkorong, a rövidpályás gyorskorcsolya, az alpesi sí és a síakrobatika tartozik. A tanulmány szerint kevésbé rizikós többek között az északi sí, a curling és a gyorskorcsolya, valamint - a Vancouverben történt tragédia ellenére - a szánkó is.


 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu