Háborús zóna az olimpiai helyszín

Szerző: shLétrehozva: 2011. augusztus 10. 13:29
Eddig nem sérült meg egyetlen olimpiai létesítmény sem a londoni zavargásokban. London egyes részein már napok óta dúl az erőszak, a megvadult rendbontók autókat, épületeket gyújtanak fel, boltokat fosztanak ki. Jövőre a brit főváros lesz az olimpia házigazdája, a héten több olimpiai tesztverseny is zajlik Londonban


A NOB szóvivője azt mondta, a játékok biztonsága az egyik legfontosabb kérdés, de ez a londoni hatóságok ügye, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes mértékben megbízik bennük.

A brit sportminiszter, Hugh Robertson azt mondta, megbocsáthatatlan, ami az elmúlt éjszakákon történt, hiszen az üzletek kifosztása bűncselekmény. A Brit Olimpiai Bizottság kommunikációs igazgatója, Darryl Seibel úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy biztonságos lesz az olimpia. Szerinte egyik város sem lenne jobb házigazdája az olimpiának, mint London, az egyedüli, amely eddig háromszor kapta meg a rendezés jogát. Elmondta: értesülései szerint olimpiai létesítmények nem sérültek meg a zavargásokban, és hozzátette, hogy a biztonsági intézkedéseket, előírásokat folyamatosan frissítik.

Ezen a héten több olimpiai tesztverseny is zajlik Londonban, a rendbontások miatt a strandröplabdázók menetrendjét át is szervezték: a napi program már délután véget ér, hogy a nézők és a versenyzők, valamint az önkéntesek sötétedés előtt elhagyhassák a helyszínt. Két barátságos futballmérkőzést töröltek, nem rendezik meg kedden a Londontól 30 km-re fekvő Watfordban a Ghána-Nigéria, illetve szerdán a Wembleyben a Anglia-Hollandia találkozót.

Colin Stanbridge, a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója jelezte: a turistaszezon közepén, éppen egy évvel az olimpia előtt nem ez a kép az, amelyet önmagukról szeretnének mutatni a világnak. A sajtó égő épületekről, betört kirakatokról, megrongált autókról, maszkot viselő bandák és rendőrök közötti harcokról ír, illetve közöl képeket, kedden pedig már halálos áldozatot is követeltek az összecsapások.

Az angol fővárosban napok óta tartanak a zavargások: fiatalok csoportjai épületeket, autókat és szeméttárolókat vernek szét és gyújtanak fel, boltokban fosztogatnak, a rendőröket üvegekkel és petárdákkal dobálják. A brit hatóságoknak egyelőre nem sikerült megfékezniük a randalírozókat, bár mintegy 500 embert őrizetbe vettek, és 100 ellen vádat emeltek.

A rendbontások szombat este kezdődtek az észak-londoni Tottenhamben, ahol kétszázan gyűltek össze egy rendőrőrs előtt, tiltakozva egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki múlt csütörtökön egy lövöldözésben vesztette életét. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult.
Keddre Birminghamre, Liverpoolra, Nottinghamre és Bristolra is átterjedtek a zavargások.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu