Elhunyt a NOB egykori elnöke

Szerző: shLétrehozva: 2010. április 21. 14:22
Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legendás elnöke. A korábbi sportvezető koszorúér-problémákkal és szívelégtelenséggel került kórházba Barcelonában kedden este.


Az 1980 és 2001 között a NOB élén állt spanyol sportvezető a NOB örökös tiszteletbeli elnöke volt.

A modern kor olimpiájának megteremtőjeként vonult be a történelemkönyvekbe – méltatta Juan Antonio Samaranch tevékenységét az utód, Jacques Rogge. Annak idején nehéz helyzetben, viharos időkben lépett az olimpiai mozgalom hajójának kormányához. A moszkvai bojkottot a Los Angeles-i távolmaradás követte – ám Juan Antonio Samaranch diplomáciai érzékével, humanitásával képes volt megértetni a világgal, hogy az olimpiai bojkottok nem oldják meg a politikai problémákat, kizárólag a sportolókat sújtják.

A játékok ezután már teljes részvétellel folytatódtak Szöulban, s az olimpiai eszme ereje arra is képes volt, hogy a több évtized óta déli és északi országra szakított Korea sportolói – ha nem is indultak közös csapattal, de – egy lobogó alatt, közösen vonultak fel az emlékezetes ünnepélyes megnyitón. A NOB elnöke idővel azt is elérte, hogy a világ legnépesebb országa, a Kínai Népköztársaság visszatérjen az olimpiai családba, s ennek betetőzéseként Peking 2008-ban örökké emlékezetes olimpiát rendezett.

Juan Antonio Samaranch a szó igazi értelmében korszerűsítette az olimpiai játékokat. Sokat tett a női sportolók helyzetének előremozdításáért, elnöksége alatt kaphattak először helyet a NOB-tagok között hölgyek. Ő szervezte meg a NOB sportolói bizottságát, megteremtette az olimpiai mozgalom pénzügyi stabilitását, igyekezett megvédeni a a játékokat a gigantizmus vádjával szemben. A lausanne-i Olimpiai Múzeum létrehozása is az ő munkáját dicséri.

SCHMITT PÁL: „KÜLÖNÖS FIGYELMET SZENTELT A MAGYAR SPORTNAK”

„Juan Antonio Samaranch elnököt a magyar sport, a magyar olimpiai mozgalom mély együttérzéssel gyászolja – jelentette ki Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Különös figyelmet szentelt a magyar sportnak, olimpiai hagyományainkat és eredményeinket a legnagyobb elismeréssel, megbecsüléssel értékelte. Elnöksége idején úgyszólván minden esztendőben megfordult Budapesten, részt vett a Magyar Olimpiai Bizottság 100 éves, majd 110 éves jubileumi ünnepségén. Jó néhány kiváló magyar sportembert személyesen ismert. Elődöm, Csanádi Árpád közvetlen munkatársainak egyike volt, akit annak idején meglátogatott betegágyán, majd temetési szertartásán is jelen volt. Engem a közös munkában eltöltött évek alatt barátjává fogadott. Nagyon sokat tanultam tőle, például szolgált szolidaritása, humanitása, igaz embersége. Mély együttérzéssel osztozom a család gyászában.”

Schmitt Pál a Magyar Olimpai Bizottság elnöke táviratban fejezte ki részvétét az elhunyt elnök családjának és a Spanyol Olimpiai Bizottságnak.

Juan Antonio Samaranchot április 22-én (csütörtökön) Barcelonában kísérik utolsó útjára. A NOB közleménye szerint Lausanne-ban gyászmisén emlékeznek majd az  örökös tiszteletbeli elnökre, ennek időpontjáról később adnak tájékoztatást.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu