Jogerős: hét évet kapott Farkas Péter

Szerző: shLétrehozva: 2009. december 10. 12:00
Testvére hiába bizonygatta az utolsó szó jogán Farkas Péter ártatlanságát, a Fővárosi Bíróság jogerősen hét év fegyházra ítélte a tavaly november óta szökésben lévő olimpiai bajnokot. Farkas Károly szintén hét évet kapott, míg segítőjük hat évet tölthet rácsok mögött. A korábbi kiváló birkózót kábítószerrel való visszaélés miatt vonták felelősségre.


Az 1992-es barcelonai olimpia kötöttfogású aranyérmesét, testvérét és segítőjét 2004-ben vették őrizetbe, mert XVII. kerületi lakásukban vadkender-ültetvényt talált a rendőrség. A megismételt bírósági eljárást követően a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2008. november 3-án Farkas Pétert 5, öccsét Károlyt 7 évi fegyház büntetéssel sújtották. A segítő már akkor is 6 évre szóló büntetést kapott.

A szóbeli indoklás szünetében először Farkas Károly, majd a korábbi kiváló sportember is elhagyta az épületet. A testvérpár fiatalabbik tagját néhány nap után elfogták, az olimpiai bajnok viszont azóta is ismeretlen helyen bujkál.

Az index.hu beszámolója szerint az ügy mai zárótárgyalásán a Farkas-fivérek segítője, a per elsőrendű vádlottja azt mondta az utolsó szó jogán, hogy nagyon súlyosnak tartja a 6 évi fegyházbüntetést, amit első fokon kapott. A kéz- és lábbilincsben hozott, kommandósok által kísért Farkas Károly viszont egyetlen szót sem szólt a saját védelmében, hanem csupán azt mondta, "kérem, mentse fel a bíróság a bátyámat, mert nem vett részt a bűncselekményben semmilyen módon".

A jogerős ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek, viszont van helye felülvizsgálatnak és perújításnak. Viszont ilyenkor olyan új, eddig nem ismert, de az ítélethozatalkor már fennálló ténynek kell lennie, amire tud hivatkozni, vagy eljárási szabálytalanság esetén lehetséges még.

A jó magaviselet következtében van helyen enyhítésnek, ha együttműködő az elítélt, illetve a végrehajtás alatt nincs probléma a magaviseletével.

A fegyház a legsúlyosabb büntetési fokozat, de az elítéltek esetében beszámítják az előzetesben töltött időt.

Szabó Bence, a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó régi jó barátja Farkas Péternek, ezért is sokkolta a rádióban hallott hír.

„Borzalmas, szinte szóhoz sem tudok jutni – nyilatkozta honlapunknak a sportember. – Felfoghatatlan, hogy először felmentették, majd később öt évet kapott. Most pedig ez sem volt elég, súlyosbították a büntetést. Pedig tudomásom szerint ugyanazokból az iratokból dolgozhattak, terhelő bizonyíték pedig nem volt ellene. Laikusként nagyon nehezen értem ezt. Barátjaként pedig hiszek abban, hogy ha tudott is a kábítószer-termesztésről, akkor üzletileg nem volt benne.

Adódik a költői kérdés: mit tesz, mit tehet most Farkas Péter?

„Ha eddig bujkált, akkor azért tette, mert önszántából nem akart börtönbe vonulni. Nem hiszem, hogy most örömmel kiáltana fel: hét év, máris indulok haza…” – tette hozzá kiváló vívónk.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke kettős érzésekkel kommentálta a hírt. Elmondása szerint a sajtóból vannak információi, azok alapján pedig jogosnak tűnik a súlyosbítás…

„Ha igaz, hogy tevőlegesen részt vett a kábítószerügyben, akkor mélységesen elítélem a tettét. Ezzel sokat árthat a sportnak, hiszen a fiatalok bálványként tekintettek rá, példát kellett volna mutatnia – mondta a Sporthirado.hu-nak a MÖSZ első számú vezetője. – Ha viszont csak felhasználták és bérbe vették a telkét, akkor Péter nem volt elővigyázatos. Valószínű, nem ok nélkül bujkált, nem tudta bizonyítani az igazát. Kételyeim vannak, de a sajtó szerint több mint tíz milliót invesztált, ezt tanúk is bizonyítanják…”

KAPCSOLÓDÓ ANYAGAINK:

Farkas Péter megszökött a bíróságról

A birkózótársadalom nem ítéli el Farkast

Farkasra vadászik fél Európa

"Farkas Péternek hiányzik Magyarország"

Már tudják, hol bujkál Farkas Péter

Farkas nem kaphat tovább életjáradékot

SZABÓ BENCE VÉLEMÉNYE:

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu