Egyre sötétebb a magyar doppingbűntény

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 3. 11:06
Két poligráfos vizsgálat eredményével próbálta bizonyítani ártatlanságát keddi sajtótájékoztatóján Taraba Sándor, akit azzal gyanúsítanak, hogy doppingszert tett a két versenyen is pozitív mintát adott cselgáncsozó társa, Ungvári Attila frissítőjébe. Az eredmény egy kérdést leszámítva negatív lett, de aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés kísérletével, tehát bűnténnyel megvádolható újpesti dzsudósnak erre is volt magyarázata.


Újabb fejezetéhez érkezett a magyar cselgáncssportban dúló botrány, kedden megszólalt a Nemzeti Sport által megnevezett személy, aki a gyanú szerint a januárban Bakuban majd a Hungária-kupán egyaránt pozitív tesztet produkált kisebbik Ungvári testvér ételébe/italába rakhatott doppingszert. Az ok csapaton belüli rivalizálás lehetett.

Taraba Sándor a találgatásoknak szerette volan elejét venni, ezért hívott össze sajtótájékoztatót. Itt ügyvédje, Kőrösi Tibor két poligfáros vizsgálat eredményét lobogtatva igyekezett bizonyítani a sportoló ártatlanságát. Mint kiderült, a március 18-án és április 9-én elvégzett teszteken egy kérdést kivéve nem jelzett a hazugságvizsgáló.

Az egyetlen, amikor igen, így hangzott: „Meg tudja nevezni azt a személyt, aki doppingszert tehetett Ungvári Attila ételébe/italába?" Taraba válasza nem volt, ám a gép rendellenességet mutatott. A judós az ellentmondást azzal magyarázta, hogy tudomása nincs, de elképzelése van ki lehetett az, maga Ungvári Attila. 

A megvádolt cselgáncsozó egyébként nem tudja megmondani, miért pont őt szúrták ki az elkövetéssel leginkább gyanúsítható 73 kilogrammos súlycsoportban versenyzők közül. Mint elhangzott, ha esetleg Ungvári Attilának meghiúsulna olimpiai szereplése a doppingügy miatt, azzal Taraba nem jutna automatikusan kvótához. Ugyanúgy meg kell küzdenie azért, mint bárki másnak, tehát érdeke sem lehetett a cselekmény.

A „vádlott" saját elmondása szerint a botrány kirobbanása óta Ungvári Miklóssal változatlanul jó kapcsolatot ápol. Testvérével a sajtótájékoztatón hallgatóként megjelent Attilával jelenleg csak köszönőviszonyban vannak.

Kiderült az is, hogy Tarabát sajtóértesülésekkel ellentétben mégsem tiltotta el szakosztálya, az UTE a versenyzéstől, egyszerűen azért, mert nincs miért eltiltani. Emellett hasonló okból fegyelmi sem kapott. Mindössze annyi igaz, hogy az újpesti duzsószakosztály az ügy tisztázásáig nem indul nemzetközi viadalokon.

Kőrösi Tibor hangsúlyozta, itt nem ellenvádaskodásról, csak egy véleményről van szó, elhangzott, hogy a poligráfos vizsgálat eredménye esetleges büntetőeljárás során nem számít perdöntő bizonyítéknak. Mivel a rendőrségi eljárás tovább folyik, nyilvánvaló, az ügynek ezzel messze nincs vége.

Annyi biztos, Ungvári Attila, testvére, Miklós és edzőjük, Bíró Tamás szintén önkéntes hazugságvizsgálat alá vonták magukat, amely pedig az ő ártatlanságukat bizonyította. Amennyiben a végső döntés mégsem ad igazat a doppingolt sportolónak, és fél évnél hosszabb eltiltást kap, kénytelen lesz lemondani élete álmáról, az olimpiáról.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu