A Recco magyarjai aligha hatódnak meg

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 2. 17:21
Döntőt játszhat a férfi LEN-kupában a Szeged, az Euroliga negyeddöntőjében a Vasasra a négy magyar olimpiai bajnokot felvonultató, címvédő olasz Pro Recco vár. Két bajnoki rangadót nyert egymást követően Földi László együttese a hétvégi dupla fordulóban, előbb a Honvédot, majd a Ferencvárost verték. Kemény Dénes tulajdonrészt vásárolt a Vasas labdarúgócsapatában, Benedek Tibor mielőbbi gyökeres változtatásokat sürget a vízilabdában, amely felett már vészharangot is kongatott a háromszoros olimpiai bajnok. Többek között erről formált véleményt a sporthirado.hu sportági szakértője, Vincze Balázs.


A Szeged az idegenbeli 10-10-es döntetlen után a hazai visszavágón 8-5-re verte az orosz Szintez Kazany együttesét a férfi LEN-kupa elődöntőjében és készülhet a görög Panioniosz elleni fináléra.

„A közelmúlt magyar-görög párharcaiból mi kerültünk ki győztesen, ez mindenképpen a Szeged esélyeit növeli. Nem a Panionioszban játszik a görög válogatott gerince, de egy klassziscenterük azért van, igaz, kiváló játékosokban éppen a Tisza-parton sincs hiány. A Kazannyal ellentétben nem tudom súlyozni az esélyeket a döntőben, mert régen találkozott a görögökkel magyar klubcsapat a nemzetközi kupában. A Szeged viszont jó formában van, játékosai önbizalomtól teltek, minden adott számukra egy jó eredmény eléréséhez.”

A Vasas útjába a címvédő Pro Recco sorolta Fortuna az Euroliga negyeddöntőjében, az olasz együttesben négy magyar olimpiai bajnok is szerepel.

„Könnyű, vagy legalább biztosan kiejthető ellenfelet a nyolc között már nem lehetett kifogni. Más kérdés, a Pro Recco talán mind közül a legerősebb volt. Amelyik csapatnak azonban győzelmi tervei vannak, illetve be akar kerülni legalább a négyes döntőbe, annak pszichésen és fizikailag is a csúcson kell lennie, bárki is legyen az ellenfél. A Recco magyar légiósaitól sok jóra aligha számíthat a Vasas. Legalábbis könyörületre biztosan nem. Olimpiai bajnokokról, rutinos, évek óta légiósként élő pólósról van szó mind a négy játékos esetében, ők nem hatódnak meg attól, hogy Budapestre kell jönniük idegenbeli mérkőzést játszaniuk. Ellenben sportszerű hozzáállásra lehet tőlük számítani, és a mai vízilabdában ez sem kis dolog. Döntő lesz, hogy itthon milyen eredményt ér el a Vasas, egy-két gólos győzelem elég lehet, ha idegenben hozzák az iksz körüli meccset. Kérdés: a sérülés miatt mostanában hiányzó Kis Gábor mennyire kap erőre majd visszatérte után?”

A női LEN-kupa döntőjének első mérkőzésén a Dunaújváros egygólos előnyt szerzett az orosz Csehov ellen.

„Akár elég is lehet a visszavágón az egygólos győzelem a dunaújvárosiaknak, de a védekezésüket mindenképpen javítani kell, mert közel sem biztos, hogy idegenben is tudnak tíz körüli gólt szerezni. Az orosz női póló évek óta emelkedő tendenciát mutat, nehéz mérkőzésre számítok, de nem reménytelenre.”

A férfi ob I-ben a Vasas a Kőér utcában a Honvédot verte 8-7-re, majd utána az ősszel még remeklő Ferencvárost verte biztosan 10-4-re.

„A jelek szerint a Vasasnak válogatott centerét, Kis Gábort nélkülözve sincs veszélyben veretlensége az alapszakaszban. Biztató esetükben, hogy továbbra is jó úton járnak, azon, amelyikre évekkel korábban ráléptek. A Honvéd elleni derbik évek óta rangadók, azt megnyerve a Fradi elleni már valódi jutalomjátékban volt részük. A rájátszás szempontjából alakulnak a párok, miután kinéz az elődöntőben egy Vasas-FTC leosztás, annak a találkoznak dupla tétje volt, a piros-kékek így hat ponttal mehetnek bele a párharcba.”

Fontos két mérkőzésen győzött a BVSC is: bár Szolnokon zárva maradt még a gólzsák (4-3), a Szentes ellen már alaposan kinyitották azt (17-7).

„Azért örülök ennek különösen, mert nem becsúsztunk a nyolc közé, hanem biztosan, kilenc ponttal vezetünk a mögöttünk lévő csapat előtt. És vannak még hátra mérkőzések az alapszakaszból. A szolnoki mérkőzésnek az a tanulsága esetünkben, hogyha elöl nem megy a játék, akadozik a gépezet, akkor legalább hátul legyünk rendezettek és fegyelmezettek.”

Kemény Dénes tulajdonrészt vásárolt a Vasas labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságban.

„A közelmúltban már említést tettünk arról, hogy a háromszoros olimpiai bajnok csapat tagjainak, és természetesen a szövetségi kapitányuknak szerepvállalása bármilyen dologban jelzésértékű is egyben. Mindenképpen érdekes, de sokat elárul, hogy ő szállt be elsőként egy ilyen vállalkozásba. Kíváncsian várom, hogy a külföldön működő klubmodell hogyan találja meg a helyét a magyar sportéletben. De mindenképpen jó promóciónak mondanám, hogy üzletileg is az lesz-e, azt nem tudnám megmondani.”

A sportágat főszponzorként támogató telefonos mobilcég reklámjában az olimpiai bajnok csapat tagjai még buliznak, de a kapitány már ágyban hiszi őket. Mennyire életszerű helyzetet ábrázol a jelenet?

„Szerintem eltalált reklám, nekem legalábbis nagyon tetszik. Hogy együtt bulizik a csapat, az életszerű, az kevésbé az, hogy a kapitány ilyenkor körtelefont intéz. Van már ő olyan rutinos, hogy ilyenbe ne menjen bele… De ettől még jó a szituáció.”

Benedek Tibor a sportágat féltő nyilatkozatot tett, egyben bírálta a vízilabda nemzetközi vezetőségét a szükségszerű változtatások elodázása miatt.

„Ez egy régóta visszatérő történet és probléma a sportágban, ami még 1996-ra tekint vissza, amikor az atlantai olimpián tizenegy európai csapat mellett a házigazdák egyedül képviselték a világ fennmaradó részét. Mert az erőviszonyok ezt mutatták. Utána megváltozott a kvalifikáció, azóta nehezebb Eb-t nyerni, mint olimpiát, ahol a kazah, a japán és a kínai csapatba is belefuthat egy fajsúlyos európai alakulat. A német és a francia közeg nehezen áll kötélnek, ha vízilabdáról van szó és bizony a spanyol, olasz póló háttérbe szorulása sem segített a sportágnak. Általában egy-egy kirakatcsapat van, ritka az igazán színvonalas, nívós bajnokság, arra meg nem vevők a szponzorok, hogy évente a három, vagy négy hazai Euroliga-meccsen megtelnek a lelátók.”
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu