Viszlát Blanc? – a vád: rasszizmus

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 5. 21:15
SZAVAZZ!!! Rasszizmus miatt állították pellengérre a francia szövetségi kapitány Laurent Blanc-t, aki akár távozásra is kényszerülhet a pénteki meghallgatások után. A "bomba" akkor robbant, amikor kiderült, ő az egyik leglelkesebb híve annak, hogy etnikai alapon válogassák be a játékosokat az utánpótlás-akadémiákon. A botrány alaposan megosztotta az 1998-as világbajnoki csapatot, amelynek Blanc is tagja volt, és amelyben számos színesbőrű és arab származású játékos szerepelt.


SZAVAZÁS EREDMÉNYE
Le kellene-e mondania Blanc-nak?
Igen 43.6%
 
Nem 56.4%
 

Alapjaiban rázta meg a francia futballt és nemzeti ügy lett abból a botrányból, amely egy, a francia szövetségnél született titkos megállapodásról szól. E szerint egy új kvótarendszer bevezetésén dolgoztak a szövetségben az utánpótlás-nevelés számára, pozitív diszkriminácóban részesítenék a tősgyökeres franciákat a több nemzetiségűekkel szemben, illetve a technikásabb játékosokat a "robosztusabb színesbőrűekkel" szemben.

A Mediapart nevű honlapon szivárogtatták ki a francia szövetség egyik vezetőségi értekezletén elhangzottakat, ahol Laurent Blanc is jelen volt, és határozott véleményt képviselt:

"Az a helyzet, hogy a feketék erősebbek, és magasabb növésűek. Ez így van, ez tény. Isten a tanúja, hogy mennyien vannak az utánpótlásközpontokban, a futballiskolákban (mármint a feketék, a szerk.). Úgy gondolom más feltételrendszert kell kigondolnunk, olyat, amelyik jobban kedvez a mi kultúrkörünkbe tartozóknak" - mondta Blanc az ülésen.

Az edző később nem is kívánta cáfolni a cikk tartalmát, elismerte, az arab származású és színesbőrű futballisták arányának csökkentéséről szólt a vita, de hozzátette, csakis a francia futball jövőjének érdekében tervezték a játékosmegfigyelés és kiválasztás kritériumainak megváltoztatását.

A francia futballszövetség (FFF) és a sportminisztérium is vizsgálatot indított az ügyben, csütörtökön hallgatja meg két grémium is Blanc-t. Számos francia forrás szerint szakítás lehet a dologból, különösen akkor, ha megtörik a nyomás alatt a fiatal tréner, annak ellenére, hogy hivatalos körökből senki sem "követelte a fejét", továbbá több neves futballista és Nicolas Sarkozy köztársasági elnök is támogatásáról biztosította.

Az 1998-as világbajnok francia válogatottat alaposan megosztotta a kérdés, néhány korábbi csapattárstól érkeztek a legélesebb hangvitelű kritikák Blanc-nal szemben.

"A spanyolokra hivatkozik, hogy azt hallotta tőlük, ott nincs probléma, mert nincsenek feketék, és így folytatja: "kik a nagyok, erősek, robosztusak? A feketék'. Na erről azt gondolom, hogy ez botrány, ezek nagyon súlyos kijelentések. Ismerem Laurent Blanc-t, mindig is jó volt a kapcsolatom vele. Nem hiszem, hogy rasszista lenne, de nagyon meglepett, hogy ilyen kategorikus az álláspontja. Azt mond, amit akar, de senki sem húzta kelepcébe, senki sem kényszerítette rá erre a nyilatkozatra, ez a véleménye. Ha pedig így van, ez sokk!" - nyilatkozta a szenegáli származású Patrick Vieira, aki a 107-szer játszott a gall válogatottban.

Lilian Thuram volt az első, aki támadást intézett egykori csapattársa ellen. Távozásra szólította fel azokat, akik résztvettek az ülésen, hozzátéve, hogy "Blanc hibázott."

Később már óvatosabban fogalmazott:

"Ismerem őt, és nem gondolom, hogy rasszista lenne, a bocsánatkérés azonban nem elég a történtek után. Nyilvánvaló, hogy meggyengültek a pozíciói."

Ezek után a "francia aranycsapat" egy másik tagja, Christophe Dugarry sem tudott tovább csendben maradni, szerdán helyezte a témát egészen más megvilágításba. Visszaemlékezett a vébécím utáni ünneplés egyik, számára különösen emlékezetes jelenetére:

"És akkor azt hallottam Lilian Thuramtól - és nem csak én, Franck Leboeuf is ott volt mellettem - hogy azt mondja, 'Gyerünk, csináljunk egy közös fotót, de csak a színesbőrűek legyenek rajta'. Leboeuf felállt, odament hozzá és ráförmedt, 'Lilian, miket beszélsz, gondolj már bele, mit szólnál, ha mi meg azt mondanánk, ' Gyerünk, csináljunk egy közös fotót, csak a fehérekkel''!

"Thuram szavai diszkriminációt tükröztek, de soha nem értelmeztük így azokat, soha nem képzeltük azt, hogy fasiszta, vagy rasszista lenne" - hangsúlyozta Dugarry.

Az 1998-as francia válogatott igazi olvasztótégely volt az egykori gyarmatokról érkezett tehetségek számára, hosszú ideig a nemzeti összetartozás egyik legszebb szimbólumának számított. S ahogy "megbukott a multikulturális társadalom" paradigmája - hogy a német miniszterelnök Angela Merkelt idézzük, a mítosz is szertefoszlott. Már tavaly szertefoszlott, amikor Emmanuel Petit kijelentette, nem Zinedine Zidane, hanem ő volt a 98-as vb legjobb francia játékosa.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu