Vb-2010: Don Fabio aranyat érhet

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 14. 16:18
Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A Sporthirado.hu a rajtig bemutatja a tornán induló 32 nemzeti válogatottat. Az A-t és a B-t követően a C-csoportot, azon belül Szlovénia, Algéria és az Egyesült Államok után a végső győzelemre is esélyesnek tartott Anglia együttesét vesszük górcső alá.


AZ ANGOL VÁLOGATOTT BEMUTATÁSA:

Lehet bárki az ellenfél, jöjjön bármilyen torna, az bizonyosan előre állítható: Anglia győzelmet vár fiaitól. Feltéve, ha kijut egyáltalán az adott világ- vagy Európa-bajnokságra…

Tény, évtizedek óta vár arra a szigetország, hogy a futballválogatott ismét jelentős sikert érjen el. Az 1966-os vb óta ugyanis a nemzeti tizenegy mindössze egyszer (1990) jutott vb-n a legjobb négy közé, de húsz évvel ezelőtt Olaszországban is elbukta a bronzmeccset. Az 1996-os Eb-n is elődöntős volt a csapat hazai pályán, akkor nem kellett pályára lépni a harmadik helyért. Az elmúlt szűk egy évtizedben szinte átok kíséri az angolokat, a 2002-es világbajnokságon ugyan „sima”, 2-1-es vereséget szenvedett a későbbi aranyérmes Brazíliától, de a 2004-es Eb-n és a 2006-os vb-n is 11-es párbaj után esett ki a nyolc között, mindkétszer Portugáliával szemben.

A két évvel ezelőtt kontinenstornára ki sem jutottak Lampardék, de sokan úgy vélik, ez még jól is jöhet. Steve McClaren helyére ugyanis az edzőfejedelemként tisztelt és ünnepelt „Don” Fabio Capello érkezett, aki szisztematikus munkával változtatta meg, előnyére a szigetországi együttest. Rooney és társai simán jutottak tovább a selejtezőből, rendkívül látványos és eredményes támadófocival szórakoztatták elképesztően fanatikus szurkolóikat.

A szakértők nagy része azonban kételkedik az angolok dél-afrikai sikerében, úgy vélik, több poszton is bajba kerülhet az itáliai mester együttese. Nincs igazán klasszis kapusa a csapatnak, a védelem oszlopai közül Rio Ferdinand sérülékeny, a két klasszis középpályás, Frank Lampard és Steven Gerrard pedig ritkán remekel a válogatottban. Wayne Rooney gólérzékenysége rengeteget érhez, de ha megsérül…Utóbbira pedig sűrűn akadt példa az elmúlt években.

A LEGNAGYOBB SZTÁROK:

Mostanában mindenki úgy véli, hogy a Manchester United fenoménja, Wayne Rooney repítheti messzire az együttest. A támadó rendkívül eredményes volt ebben a szezonban, szinte újjászületett Cristiano Ronaldo távozása után. Alacsony termete ellenére már fejjel is roppant gólveszélyes, ballal és elsősorban jobbal pedig már régóta riogatja az ellenfeleket. Wazzán kívül Lampard és Gerrard számít kulcsembernek támadásban, de a védő Rio Ferdinand, John Terry és Ashley Cole is a világ legjobbjai közé tartozik a posztján.

Esélye a továbbjutásra a csoportkörből: 90 százalék

Helyezése a FIFA világranglistáján: 8.

AZ ANGOLOK 30-AS KERETE:
KAPUSOK: Joe Hart (Manchester City), David James (Portsmouth), Robert Green (West Ham United)
VÉDŐK: Leighton Baines (Everton), Jamie Carragher (Liverpool), Ashley Cole (Chelsea), Michael Dawson (Tottenham Hotspur), Rio Ferdinand (Manchester United), Glen Johnson (Liverpool), Ledley King (Tottenham Hotspur), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham United), Stephen Warnock (Aston Villa)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gareth Barry (Manchester City), Michael Carrick (Manchester United), Joe Cole (Chelsea), Steven Gerrard (Liverpool), Tom Huddlestone (Tottenham Hotspur), Adam Johnson (Manchester City), Frank Lampard (Chelsea), Aaron Lennon (Tottenham Hotspur), James Milner (Aston Villa), Scott Parker (West Ham United), Theo Walcott (Arsenal), Shaun Wright-Phillips (Manchester City)
CSATÁROK: Darren Bent (Sunderland), Peter Crouch (Tottenham Hotspur), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Emile Heskey (Aston Villa), Wayne Rooney (Manchester United)


Szövetség: The Football Association

Alapítva: 1863

FIFA-tag: 1905 óta

UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség)-tag: 1954 óta

Elnök: Lord Triesman

Szövetségi kapitány: Fabio Capello

Internet: www.thefa.com

Világbajnoki szereplés: 12 (1950 – kiesett az 1. fordulóban, 1954 – negyeddöntős, 1958 – kiesett az 1. fordulóban, 1962 – negyeddöntős, 1966 – VILÁGBAJNOK, 1970 – negyeddöntős, 1982 – kiesett a 2. fordulóban, 1986 – negyeddöntős, 1990 – 4. hely, 1998 - kiesett a 2. fordulóban, 2002 – negyeddöntős, 2006 - negyeddöntős

Legnagyobb sikerek: Világbajnok (1966), Európa-bajnoki elődöntős (1968, 1996), olimpiai bajnok (1908, 1912)

Csúcsok:

-    Első válogatott mérkőzés: 1872. november 30., Skócia–Anglia 0-0

-    Legnagyobb arányú győzelem: 1883. február 18.: Írország-Anglia 0-13

-    Legnagyobb arányú vereség: 1954. május 23.: Magyarország-Anglia 7-1

-    Legtöbb mérkőzés a válogatottban: 125 (Peter Shilton 1970-1990)

-    Legtöbb gól a válogatottban: 49 (Bobby Charlton 1958-1970)

-    Legtöbb mérkőzés a 2010-es vb-selejtezőn: Frank Lampard (10 mérkőzés)

-    A vb-selejtezők angol gólkirálya: Wayne Rooney (9 gól)

MÉRKŐZÉSEI A 2010-ES VILÁGBAJNOKSÁG SELEJTEZŐJÉBEN, ITT:

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Foci-vb: a Jenkik sokára mennének haza
Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Vb-2010: lecsapni készül a Sivatagi Róka
Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Vb-2010: Szlovénia, a „csöndes gyilkos”
Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu