Vb-2010: Akik csak Fidzsitől kaptak ki!

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 27. 15:31
Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A Sporthirado.hu a rajtig bemutatja a tornán induló 32 nemzeti válogatottat. Ezúttal Új-Zélandot, az F-csoport outsiderét vesszük szemügyre.


Néhány hétig nem a rögbi, hanem a labdarúgás lesz az első számú sportág Új-Zélandon, a kiviket 1982 után köszönthetjük - történetük során másodszor - a futball-világbajnokságon.

Sárgaköves út vezetett Dél-Afrikáig Ricki Herbert csapatának, Új-Kaledónia, Vanuatu, Fidzsi-szigetek és Bahrein jelentette a főbb akadályokat, még egy Fidzsi elleni hazai kétgólos vereség is belefért a selejtezők során...

Új-Zélandot Észak-Koreánál is esélytelenebbnek tartja a közvélemény, elég az hozzá, hogy a fogadóirodák közül van olyan, amelyik 2500-szoros pénzt fizet a végső győzelmükre. Az országnak mindössze egy profi klubja van, az ausztrál A-League-ben szereplő Wellington Phoenix, amely öt játékost küld a válogatott keretbe. Itt kell megjegyeznünk, hogy két játékos a vébé alatt szeretne magának klubcsapatot találni...

Ha fellapozzuk 1982-es sportévkönyvet, hamar kiderül, az All Whites nem sok vizet zavart első világbajnokságán, három meccs, három vereség, kettő lőtt és tizenkettő kapott gól volt a mérlege a csoportkörben. Élénkebben él a szurkolók emlékezetében a tavalyi Konföderációs-kupa, ahol a legjobb meccsük az Irak elleni 0-0-s döntetlen volt, a spanyolok lemosták őket a pályáról, a házigazda Dél-Afrika is elbánt velük.

Itt és most nincs lehetőségünk felsorolni a Herbert-csapat gyenge pontjait, de a legkomolyabb gondok a góllövéssel adódhatnak. Az említett Konföderációs-kupán nem jutottak el az ellenfelek hálójáig, és 180 perc alatt csak egyszer késztették megadásra Bahreint a pótselejtezőben. De hogy ne döntsük letargiába híveiket, megemlítjük, hogy egy éve a világbajnok Olaszországnak hármat vágtak (és négyet kaptak). Most visszavághatnak, de vigyázat, ez már tétmeccs lesz.

Érdekesség, hogy a Plymouth angol korosztályos válogatott csatára, Rory Fallon volt a bahamai playoff hőse, a kettős állampolgár támadót nem sokkal a megméretés előtt "igazolta" Új-Zéland...

A csapat legnagyobb sztárja Ryan Nelsen, aki a Premier League-ben bizonyít évek óta, a keménykötésű középhátvéd a Blackburn Rovers kulcsembere. Rajta kívül Chris Killen és Chris Wood neve sem cseng rosszul Angliában, előbbi a másodosztályú Middlesbrough cserecsatára, utóbbi az élvonalba jutott West Bromwich Albion egyik legnagyobb reménysége.

A napokban érkezett a hír, hogy a csapatkapitány-helyettes Tim Brown válltörést szenvedett, és komoly veszélybe került a vb-részvétele.

VIDEÓ: ÚJ-ZÉLAND-FIDZSI-SZIGETEK 0-2

 

 


RICKI HERBERT KAPITÁNY 23 FŐS UTAZÓ KERETE:
Kapusok: James Bannatyne (Team Wellington), Glen Moss (Melbourne Victory), Mark Paston (Wellington Phoenix).

Védők: Andy Boyens (New York Red Bulls), Tony Lochhead (Wellington Phoenix), Ryan Nelsen (Blackburn Rovers), Winston Reid (FC Midtjylland), Ben Sigmund (Wellington Phoenix), Tommy Smith (Ipswich Town), Ivan Vicelich (Auckland City).

Középpályások: Andy Barron (Team Wellington), Leo Bertos (Wellington Phoenix), Jeremy Brockie (Newcastle Jets), Tim Brown (Wellington Phoenix), Jeremy Christie (Tampa Bay Rowdies), Aaron Clapham (Canterbury United), Simon Elliott (csapat nélküli), Michael McGlinchey (Central Coast Mariners), David Mulligan (csapat nélküli).
Csatárok: Rory Fallon (Plymouth Argyle), Chris Killen (Middlesbrough), Shane Smeltz (Gold Coast), Chris Wood (West Bromwich Albion).

Szövetség: New Zealand Football (NZF)

Alapítva: 1891

FIFA-tag: 1948

OFC (Óceániai Labdarúgó-szövetség)-tag: 1966

Szövetségi kapitány: Ricki Herbert

Elnök: Frank van Hattum

Internet: https://www.nzfootball.co.nz/

Világbajnoki szereplés: 1 (1982)

Legnagyobb sikerek: óceániai bajnok (1973, 1998, 2002 és 2008), Konföderációs-kupa bronzérem (1999)

Helyezése a FIFA világranglistáján: 78.

Csúcsok:

- Első válogatott mérkőzés:  1922. június 17.: Új-Zéland - Ausztrália 3-1

- Legnagyobb arányú győzelem: 1981. augusztus 16.: Új-Zéland - Fidzsi-szigetek 13-0

- Legnagyobb arányú vereség: 1936. július 11.: Új-Zéland - Ausztrália 0-10

- Legtöbb válogatottsággal rendelkező játékos: Ivan Vicelich (66)

- Legtöbb gól a válogatottban: Vaughan Coveny (28)

- Legtöbb mérkőzés a 2010-es vb-selejtezőn: Ben Sigmund és Dave Mulligan (6 mérkőzés)

- A vb-selejtezők új-zélandi gólkirálya: Shane Smeltz (8 gól)

ÓCEÁNIAI ZÓNA, 2. SELEJTEZŐKÖR
1. Új-Zéland 6 5 0 1 14 5 +9 15
2. Új-Kaledónia 6 2 2 2 12 10 +2 8
3. Fidzsi-szigetek 6 2 1 3 8 11 −3 7
4. Vanuatu 6 1 1 4 5 13 −8 4

• Új-Zéland az ázsiai zóna ötödik helyezettjével, Bahreinnel vívott pótselejtezőben harcolta ki a kijutást.

ÚJ-ZÉLAND PROGRAMJA A VB-N:
június 15. 13:30, Rustenburg: Új-Zéland - Szlovákia
június 20. 16:00, Nelspruit: Olaszország - Új-Zéland
június 24. 16:00, Polokwane: Paraguay - Új-Zéland

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu