Utolsó figyelmeztetés az MLSZ-nek

Szerző: shLétrehozva: 2009. november 20. 15:09
Budapesten tartotta kongresszusát a FIFPro, a hivatásos labdarúgók érdekvédelmi szervezete. A tanácskozás végén nyilvánosságra hozták annak az ötvenöt futballistának a nevét, akikből december 21-én a hagyományos FIFA-gálán kihirdetik az év legjobb 11 játékosát. Elgondolkodtató, hogy valamennyi jelölt a négy nyugat-európai topbajnokságban játszik. Az emelkedett hangulatban némiképp ünneprontásnak tűnt, hogy a FIFPro főtitkára, Theo van Seggelen határozottan felszólította az MLSZ-t a nemzetközi szabályok maradéktalan betartására.


A FIFA és a FIFPro az idén első alkalommal közösen díjazza az év legjobb 11 játékosát, amelyre 2009. december 21-én a FIFA Év játékosa-gála keretében kerül sor Zürichben.
A FIFA/FIFPro XI világválogatottjának tagjait a földkerekség minden részéről több mint ötvenezer hivatásos labdarúgó választja meg, akik posztonként szavaznak az esztendő legjobbjaira. A FIFPro 2005-ben önállóan alapította ezt a díjat, de hosszú előkészület és egyeztetés után összefogott a FIFA-val, ráadásul a két szervezet a jövőben a labdarúgás több területén is együttműködik. Az idei világválogatottról valamennyi tagja a négy nyugat-európai topbajnokságból kerül ki (Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga), ami nem biztos, hogy reális, ráadásul jó néhány példa mutatja, hogy Dél-Amerikában, sőt Ázsiában, Afrikában és Kelet-Közép Európában is vannak klasszis játékosok. 

A FIFA és a FIFPro között 2006 szeptemberében létrejött együttműködés eredményeként létezik a játékosok szerződéseit szabályozó úgynevezett minimum-követelmény, valamint a Nemzeti Vitarendezési Bizottság. Hiába volt elvárás, hogy a nemzeti szervezetek 2007 végéig vezessék be és alkalmazzák ezeket, Magyarországon gyakorlatilag semmi nem történt.

A FIFPro budapesti kongresszusának záró sajtótájékoztatóján Theo van Seggelen határozott üzenetet fogalmazott meg: „A FIFPro nem fogadja el a jövőben, hogy a magyarok nem tartják be a szabályokat. Eredményeket akarunk látni, nem hobbiból kötünk megállapodásokat. A magyaroknak 2010 végéig meg kell hozniuk a szükséges döntéseket, de ezt minél hamarabb megteszik, annál jobb.” Kiderült, Magyarország felkerült egy tízes listára, amin azok az országok találhatók, amelyeket a FIFA a közeljövőben kiemelten figyel a szabályok betartása szempontjából. Európából még Ukrajna és Oroszország található a renitensek társaságában.

Dr. Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkára a SportHirado.hu-nak elmondta, a legnagyobb problémát az úgynevezett kettős szerződések okozzák. A magyar gyakorlat szerint szinte minden NB I-es labdarúgónak két megállapodása van a klubjával. Az egyik szerint minimálbérre bejelentve alkalmazza őt az egyesület, a másik egy gyakorlatilag fiktív marketingszerződés. Bonyolítja a helyzetet, hogy ez utóbbit két másik cég (az egyik a klubot, a másik a játékost képviseli) köti. A tipikusan magyar „zavarosban halászás” jegyében a legális munkabér általában töredéke a marketingszerződésből járó összegnek, viszont a labdarúgó tehetetlen a klubjával szemben, ha az csak a fizetését utalja neki rendszeresen. Ráadásul az MLSZ-ben csak az ilyen típusú jövedelmekről vezetnek nyilvántartást.

A Magyar Labdarúgó-szövetség jelenlévő képviselője, Dr. Bienerth Gusztáv szót kért és arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a szövetségben értik a problémát, közös a cél, és meg fogják tenni minden tőlük telhetőt, hogy már májusra megtalálják a megoldást.

FIFPro World XI JELÖLTJEI:
Kapusok: José Manuel Reina (spanyol, Liverpool), Iker Casillas (spanyol, Real Madrid), Edwin van der Sar (holland, MU), Júlio César (brazil, Inter), Gianluigi Buffon (olasz, Juventus);
Hátvédek: Giorgio Chiellini (olasz, Juventus), John Terry (angol, Chelsea), Fabio Grosso (olasz, Juventus), Glen Johnson (olasz, Liverpool), Képler Laveran Lima Ferreira Pepe (portugál, Real Madrid), Walter Samuel (argentin, Inter), Daniel Alves (brazil, Barcelona), Fabio Cannavaro (olasz, Juventus), Ashley Cole (angol, Chelsea), Patrice Evra (francia, MU), Rio Ferdinand (angol, MU), Gerard Piqué (spanyol, Barcelona), Ferreira Lúcio (brazil, Inter), Maicon Douglas Sisenando (brazil, Inter), Alessandro Nesta (olasz, AC Milan), Philipp Lahm (német, Bayern M.), Carles Puyol (spanyol, Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Gael Clichy (francia, Arsenal), Nemanja Vidics (szerb, MU);
Középpályások: Cesc Fabregas (spanyol, Arsenal), Steven Gerrard (angol, Liverpool), Michael Ballack (német, Chelsea), Andrea Pirlo (olasz, AC Milan), Daniele De Rossi (olasz, AS Roma), Diego Ribas da Cunha (brazil, Juventus), Xabi Alonso (spanyol, Real Madrid), Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona), Michael Essien (Ghána, Chelsea), Ryan Giggs (walesi, MU), Ricardo Kaká (brazil, Real Madrid), Frank Lampard (angol, Chelsea), Yaya Touré (elefántcsontparti, Barcelona), Franck Ribéry (francia, Bayern M.), Xavi (spanyol, Barcelona);
Csatárok: Alexandre Pato (brazil, AC Milan), Diego Milito (argentin, Inter), Luís Fabiano Clemente (brazil, Sevilla), Karim Benzema (francia, Real Madrid), Andrei Arsavin (orosz, Arsenal), Nicolas Anelka (francia, Chelse), Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea), Samuel Eto'o (kameruni, Inter), Thierry Henry (francia, Barcelona), Zlatan Ibrahimovic (svéd, Barcelona), Lionel Messi (argentin, Barcelona), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Wayne Rooney (angol, MU), Fernando Torres (spanyol, Liverpool), David Villa (spanyol, Valencia).
 
A FIFPro ötvenötös listája  
 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu