Retro-vb: selejtezőben a házigazda...

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 4. 14:29
VIDEÓN A VB-DÖNTŐ GÓLJAI!!! Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A Sporthirado.hu sorozata a korábbi 18 esemény legfontosabb eseményeit idézi fel.


AZ 1934-ES VILÁGBAJNOKSÁG:

ELŐZMÉNYEK:

Viharos időszakot élt át a világ, a címvédő uruguayi válogatott nem is vállalkozott a hosszú útra. Így a Benito Mussolini vezetése alatt fasizálódó Olaszországban az európai együttesek voltak a főszereplők. Összesen 29 csapat nevezett a vb-re, de közülük csak tizenhat léphetett pályára a döntőben.

AMIKOR A HÁZIGAZDA IS SELEJTEZŐT JÁTSZOTT

Az első torna sikeressége alaposan felpezsdítette a korabeli futballvilágot, így a FIFA selejtezőt írt ki a tizenhat világbajnoki döntős helyre. Ma már elképzelhetetlen lenne, de akkor még senkit sem lepett meg, hogy a későbbi házigazda Olaszország is kvalifikációra kényszerült.

Az itáliaiak sikerrel vették a görög akadályt, majd később sem talált legyőzőre. Igaz, Vittorio Pozzo együttesének a dolgát megkönnyítette, hogy a címvédő Uruguay nem nevezett, sokallta az utazást. Bezzeg négy évvel korábban nem sajnálták az ellenfeleket a dél-amerikaiak…A legérdekesebb a mexikóiak helyzete volt, akik a selejtezőben felülmúlták Kubát, de az Egyesült Államok kései jelentkezése miatt azonban újabb kvalifikációra kényszerültek, azt már elbukták Itáliában.

Uruguay távollétében Argentína és Brazília képviselte a későbbi dél-amerikai elitet, de a tartalékos együttesek nem játszottak főszerepet. Igaz, az előbbi válogatott több kulcsemberét is elveszítette a torna előtt, sokan ugyanis hazát  váltottak, immár Olaszországot képviselték. Luisiti Monti, Atilio DeMaria, Enrico Guaita és Raimundo Orsi is világbajnok lett, megérte a váltás!

AZ OLASZORSZÁGI TORNA:

Magyarország is megmutatta magát a világnak, de a szereplés rövid időre korlátozódott. Az első fordulóban még 4-2-re győzött a gárda Egyiptom ellen, de a legjobb négy közé jutás már nem sikerült. A negyeddöntőben ugyanis az örök rivális Ausztria diadalmaskodott 2-1-re.

Itália nyolc városa (Róma, Nápoly, Milánó, Firenze, Torino, Bologna, Genova, Trieszt) látta vendégül a csapatokat, vagyis jelentősen kibővült a program.

Ezen a világbajnokságon már bevezették a hosszabbítást, ekkor még csak a döntőt érintette a szabályváltozás.

ÉRDEKESSÉGEK:

- Gólkirály: Oldrych Nejedly (Csehszlovákia) 5 gól

- Először szerepelt afrikai csapat, az egyiptomi válogatott szereplését azonban – a magyarok jóvoltából . nem kísérte szerencse.

- A döntőben mindkét csapat kapitánya kapus volt: az olaszoknál Giampiero Combi, míg a csehszlovákoknál Frantisek Planicka birtokolta a karszalagot.

- Az olasz csapatban szereplő Luisito Monti az 1930-as uruguayi vb-döntőben még az argentin válogatottat erősítette.

- Olaszországban 70 gól esett, ami 4.11-es mérkőzésenkénti átlagot jelent.

A VILÁGBAJNOKSÁG MÉRKŐZÉSEI, ITT:

 

A VB-DÖNTŐ: OLASZORSZÁG-CSEHORSZÁG 2-1

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu