Megússza-e a lebőgést Lengyelország?

Szerző: SHLétrehozva: 2012. június 7. 14:50
Lengyelország világranglistás helyezése alapján az európai középmezőny szintjét sem üti meg, (társ)rendezőként mégis felfokozott a várakozás a pénteken kezdődő Európa-bajnokság előtt. A nyitó meccsen a 2004-ben győztes görögök ellen sok mindenre választ kapunk Varsóban.


 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, A-CSOPORT, 1. FORDULÓ:

LENGYELORSZÁG-GÖRÖGORSZÁG - péntek, 18 óra

Varsó, Nemzeti Stadion, vezeti: Carlos Velasco Carballo (spanyol).

VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

LENGYELORSZÁG: Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Murawski, Polanski - Blaszczykowski, Obraniak, Rybus - Lewandowski.

GÖRÖGORSZÁG: Halkiasz - Toroszidisz, Papasztatopulosz, Papadopulosz, Holebasz - Karagunisz, Kacuranisz, Maniatisz - Szalpingidisz, Gekasz, Szamarasz.

Wales, Örményország, Észtország – ilyen együttesek is megelőzik a lengyeleket a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, és hogy ez mennyire hűen tükrözi a valóságot, azt illetően talán már pénteken okosabbak leszünk.

A hazai pálya az esetek döntő többségében előnyt jelent, a teltházas varsói arénában ez mindenképpen a Fehér Sasok mellett szól. Az szintén, hogy bár Görögország 2004-ben Európa-bajnokság nyert, nem sorolható a világverő együttesek közé, és akár egy rúgott góllal két vállra lehet fektetni.

A „hazaiak” védelme ugyanis nagyon összeállt az elmúlt hónapokban, 461 perce nem kapitulált. És hogy legutóbb ki babrált ki velük? Ha már így kérdezzük, adja magát a felelet: Priskin Tamás, 2011 novemberében.

A helléneknek amúgy is kifejezetten rosszul megy a soruk Lengyelországban, nyolc meccsükön még csak döntetlent sem tudtak kiizzadni, a hálóba is csak négyszer találtak – huszonkettőt viszont kaptak.

Ha valami, akkor a tapasztalat a görögök sikerét ígéri: a 2004-es csapatból hárman is megmaradtak (Jorgosz Karagunisz, Kosztas Kacuranisz és Kosztasz Halkiasz), és a torna legidősebb játékosát is ők adják (Halkiasz).

A csapatkapitány Karagunisz befoghatja a válogatottságok tekintetében a 120 meccsel álló Teo Zagorakiszt. Ehhez valamennyi csoportmérkőzésen pályára kell lépnie, a negyeddöntőben pedig meg is előzheti a visszavonult klasszist. Feltéve, hogy Görögország bejut a legjobb nyolcba…

Ezt például a lengyelek akadályozhatják meg, elsősorban a dortmundi tengely, azaz a Piszczek, Blaszczykowski, Lewandowski hármas akadályozhatja meg, de a végy egy jó kapust alapelve is érvényesül: az Arsenalban védő Wojciech Szczesnyre bizton számíthatnak a társak.

Az ellenfélnél Toroszidisz sérülése okoz kellemetlenséget, a jobb-bekk nem száz százalék, hogy teljesen felépül a Szlovénia ellen kapott rúgást követően.

Ezt meglovagolva a bal szélen lehet keresnivalójuk a lengyeleknek, akik Kuba Blaszczykowski szerint életük meccsét játsszák péntek este.

„Az első mérkőzés a legfontosabb, kisebbfajta döntő lesz számunkra - fogalmazott. – Játszottunk már néhányszor nagy tornán, és gyakran elvesztettük az első találkozót. Ez most is azt jelentené, hogy a sorsunk nem a saját kezünkben lenne, amit mindenképp elkerülnénk.”

Az „öregecskedő” görögök ellen nem reménytelen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Orosz-cseh: Arsavin vagy Rosicky?
Az Európa-bajnokság legidősebb csatársorával vág neki a tornának az orosz válogatott, de eleve egy tapasztalt kerettel harcolhatja ki a csoportból való továbbjutást, heten ugyanis már a 2004-es Eb-n is ott voltak. A csehek...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu