Orosz-cseh: Arsavin vagy Rosicky?

Szerző: SHLétrehozva: 2012. június 7. 13:15
Az Európa-bajnokság legidősebb csatársorával vág neki a tornának az orosz válogatott, de eleve egy tapasztalt kerettel harcolhatja ki a csoportból való továbbjutást, heten ugyanis már a 2004-es Eb-n is ott voltak. A csehek azonban felvehetik a versenyt, ha Milan Baros felépül a nyitómeccsre, és Tomás Rosicky valóban vezér tud lenni.


 

Dick Advocaat szövetségi kapitány leginkább a kapus Igor Akinfejev edzettségi állapota miatt izgulhat az Európa-bajnokság nyitófordulója előtt. A CSZKA Moszkva 26 éves kapusa ugyanis nem edzett együtt az orosz csapattal kedden, mert továbbra sincs rendben a térde.

Bár Akinfejev az olaszok elleni 3-0-s zürichi győzelemből azért kivette a részét, de a második félidőben helyettese, Vjacseszlav Malafejev (Zenit Szentpétervár) váltotta, és könnyen lehet, hogy az első csoportmeccseken neki kell majd védenie, ha az első számú kapus nem megy át a teszteken.

Felépült viszont Marat Izmaljov és Alekszandr Anyjukov is, bár előbbit nagy valószínűséggel a csapat nagy reménysége, a 21 éves Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva) váltja a támadószekcióban, aki az orosz keret második legfiatalabb tagja.

A csehek egyetlen kérdéses játékosa a tapasztalt Milan Baros, akire a 4-2-3-1 felállásban nagy felelősség hárul, hiszen ő az egy szem igazi csatár. Az orvosi csapat még buzgón vizsgálja a Galatasaray combhúzódást szenvedett játékosát, akit nem is engedtek szerdán edzeni, de az oroszok elleni meccsre várhatóan rendben lesz.

Ha mégsem, akkor a 22 éves Tomás Necid (CSZKA Moszkva) vagy az egy évvel idősebb Tomás Pekhart (1. FC Nürnberg) játszhat középcsatárt a 30 éves Baros helyén, aki egyébként gólkirály volt a nyolc évvel ezelőtti, portugál Eb-n.

Az oroszok lényegesen magabiztosabban vághatnak neki az idei tornának, lévén 14 meccses veretlenségi sorozat áll a hátuk mögött, amibe egy igazi nagyágyú, az olaszok elleni 3-0-s győzelem is beletartozik.

Advocaat kerete tapasztaltabb is: 23 játékosából 11-en már a 2008-as Európa-bajnokságon is ott voltak (Akinfejev, Malafejev, Anyjukov, Alekszej Berezuckij, Zsirkov, Ignasevics, Zirjanov, Szemsov, Sirokov, Arsavin és Pavljucsenko), amikor az oroszok az elődöntőig jutottak - még Guus Hiddink vezetésével.

Sőt, heten még a 2004-es Eb-n is ott voltak, a nagy túlélők: Akinfejev, Malafejev, Anyjukov, Saronov, Izmajlov, Szemsov és Kerzsakov. Az oroszok csatársora a legidősebb a lengyel-ukrán kontinenstorna 16 csapatos mezőnyében, átlagéletkora 30 év körül van (szemben pl. Anglia 23 évével).

Bílek edző csapatának gyengébben sikerült a felkészülés, legalábbis ami az utolsó meccset illeti. Az együttes Prágában 2-1-es vereséget szenvedett a magyar válogatottól, ahol a győzelemhez az se volt elég, hogy 79 százalékban birtokolták a labdát, így is csak tizenegyesből tudtak gólt szerezni.

Mindkét együttesben van egy olyan tapasztalt játékos, akire nagyon számítanak a tornán, és ha kijön neki a lépés, valóban meghatározhatja a csapat teljesítményét. A cseheknél felépült a vádlisérülést szenvedett Tomás Rosicky, az Arsenal középpályása, az oroszoknál pedig végre nagy dobásra készülhet a 31 éves Andrej Arsavin, aki az Arsenal játékosaként jelenleg kölcsönben játszik a Zenitnél.

Egy jó Eb-szereplés esetén Arséne Wenger talán visszarendelheti Londonba, amire több lehetősége a támadónak már nem nagyon lesz. A két csapat utoljára hivatalos meccsen az 1996-os Eb harmadik csoportkörében találkozott egymással, akkor 3-3- lett a meccs végeredménye. Az oroszok kiestek, a csehek pedig a döntőig meneteltek, ahol hosszabbításban, Oliver Bierhoff aranygóljával 2-1-re kikaptak a németektől.

2012-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG ÉS UKRAJNA

A CSOPORT, 1. forduló:
OROSZORSZÁG - CSEHORSZÁG, június 8., 20:45
Wroclaw, Municipal Stadion V.: Howard Webb (angol)
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
OROSZORSZÁG: Akinfejev - Anyjukov, Ignasevics, Berezuckij, Zsirkov - Sirokov, Gyenyiszov, Zirjanov - Dzagojev, Kerzsakov, Arsavin Szövetségi kapitány: Dick Advocaat
CSEHORSZÁG: Cech - Selassie, Sivok, Kadlec, Rajtoral - Plasil, Jiracek - Rezek, Rosicky, Pilar - Baros Szövetségi kapitány: Michal Bílek

A csoport másik mérkőzése: Lengyelország - Görögország, 18:00

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Megússza-e a lebőgést Lengyelország?
Lengyelország világranglistás helyezése alapján az európai középmezőny szintjét sem üti meg, (társ)rendezőként mégis felfokozott a várakozás a pénteken kezdődő Európa-bajnokság előtt. A nyitó meccsen a 2004-ben győztes görögök...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu