Megégett a Fradi az újpesti katlanban

Szerző: shLétrehozva: 2009. október 3. 19:22
Rangadóhoz illő és méltó hangulatban, gigászi csatát követően végül teljesítette feladatát az esélyesebb Újpest a labdarúgó NB I 10. fordulójában. A derbik derbijét 2-1-re nyerték meg a lila-fehérek a Ferencváros ellen úgy, hogy a 41. percben Fitos László révén a Fradi szerezte meg a vezetést. Ám szinte azonnal egyenlített Willie McStay együttese, aztán a meccs hajrájában Rajczi Péter fejesével a három pontot is megszerezte a bajnoki aranyéremre hajtó alakulat.


LABDARÚGÓ NB I, 10. FORDULÓ:
ÚJPEST - FERENCVÁROS 2-1 (1-1)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 11 763 néző, vezeti: Kassai Viktor (Erős, Ring)
ÚJPEST: Balajcza - Vermes, Vaskó, Takács Z., Pollák - Simek (Foxi 34.), Sándor Gy., Millar (Jucemar 76.), Tóth N. - Rajczi (Stokes 89.), Kabát. Vezetőedző: Willie McStay.
Cserék: Horváth T. (kapus), Dudics, Stokes, Simon, Lambulics, Foxi, Jucemar.
FERENCVÁROS: Haber - Martínez, Wolfe, Balog, Alcántara - Lipcsei, Rósa (Ashmore 65.), Morrison, Fitos (Abdi 67.), Kulcsár - Ferenczi. Vezetőedző: Bobby Davison.
Cserék: Holczer (kapus), Ahmed, Ashmore, Shaw, Sinnot, Abdi, Piszanjuk.
Gólszerző: Kabát (43.), Rajczi (87.), ill. Fitos (41.)
Sárga lap: Tóth N. (34.), Takács (78.), ill. Balog (44.), Alcantara (66.)

 

ÉRTÉKELÉS:
Már mióta erre vártunk. Igen, mi is. Sőt, a semleges vagy egyéb csapatoknak szurkoló emberek is. Az Újpest-Fradi meccs egy külön kategóriába tartozik minden szempontból. Rangot ad az egész honi bajnokságnak is, az egész magyar labdarúgásnak. A szurkolók aktív részvétele még inkább erősíti a tudatunkat: mégsem vagyunk olyannyira lemaradva a nyugati nagyoktól.
Az itthoni mérkőzéseken szolgálatot teljesítő biztonsági szolgálatoknak azonban még lenne tanulnivalójuk kinti német, francia vagy angol kollégáiktól. Azok a petárdák meg görögtüzek. Pedig hogy mondta előtte minden érintett, hogy nemhogy pirotechnikai eszközök, még üdítős flakonok sem mennek majd át a rostán. Ehhez képest már a kezdő sípszó előtt megláttuk az első „lángokat” a fradisták szektorában.
Majd az első félidő folyamán szép lassan előkerültek a stadion minden pontjáról – a sajtószektort kivéve, persze – a szurkolást látványosabbá tevő „okosságok”. A két csapat sem hazudtolta meg magát, a hazaiak képességeikhez méltón futballoztak, a zöld-fehérek pedig – ahogy ilyenkor kell – felszívták magukat és vezették egyre-másra támadásaikat. A folytatásban magára talált a hazai csapat és egy remek hajrával be is húzták a meccset.
A végén, ahogy az elején: őrjöngő tömeg, fantasztikus szurkolás, rangadóhoz méltó körítés és hajtós, remek mérkőzés. Egy különbséggel: ezúttal csak a hazai szurkolók mosolyogtak.

2. FÉLIDŐ:

92. perc: Vége a találkozónak. 

Két perces hosszabbítás következik. 

89. perc: Rajczi le, Stokes be. 

Zúg a "Hajrá Lilák", a hazai tömeg nem akarja elhinni, hogy csapata újabb tust vitt be az ősi ellenségnek. 

86. perc: GÓÓÓÓÓL!!! Felrobbant a stadion!!! Foxi beadása után fantasztikus fejesgólt szerzett Rajczi Péter. Örjöngenek a hazai ultrák, közel a győzelem. 2-1

83. perc: Közel álltunk ahhoz, hogy felharsanjon a "Pista, Pista"-rigmus, ám Ferenczi mellé durrantott, miután a legnehezebb feladatot már megoldotta. 

81. perc: Morrison próbálkozását inkább ne nevezzük lövésnek...

No, a meccs első nagyobb rendezői beavatkozása a szurkolók között, éppen a sajtószektor előtt. Egy drukkert lekapcsoltak és máris a stadionon kívül találja magát. 

78. perc: Egy sárga Takács Zoltánnak is. 

76. perc: Millar le, Jucemar be. 

75. perc: Kulcsár maradt a földön, de egy kis derékfájással megúszta. 

74. perc: Abdi bátor volt, igaz, nem is támadták meg a légióst, így lőhetett 25-ről. Mellé. 

70. perc: Apróbb rúgás, annál nagyobb kakaskodás a vendégtérfél közepén. Kassai hamar rendet tesz. 

67. perc: Tóth Norbert csavart kapufát szabadrúgásból. 

„Ha nem lesz Dragóner, nem lesz szurkolás" - áll a vendégtábor drapériáján. 

67. perc: Újabb ferencvárosi csere: lejött a gólszerző Fitos László, bent Liban Abdi

66. perc: Alcantara kapott sárgát, sikerült leütnie ellenfelét. 

65. perc: Rósa le, James Ashmore be. 

63. perc: Rósa maradt lent, ám mire a hordágy odaérne, a kopasz középpályás már két lábon. 

61. perc: Habernek a kirúgások nem, a védés annál inkább megy. Rajczi ziccerét fogta a szöget jól záró kapus. 

59. perc: Foxi a szélen, sokadszorra, Rajczi érkezett, de mellé pörgetett. Az Olaszországot is megjárt támadó egy percen belül kétszer is betalálhatott volna. 

58. perc: Rajczi egy remek támadásvariációt követően az ötösön belül kapta meg a bogyót, de hagyta lepttani, ez pedig az akció halálát jelentette. 

55. perc: Fitos Cristiano Ronaldót idézve vette át a felé szálló ívelést, egyből meg is kerülve védőjét, beadását Balajcza azonban magabiztosan hárította.

52. perc: Alcantara sportszerűtlen megmozdulását követően alacsonyan szálltak a söröspoharak - a finom nedűvel teli. Micsoda pazarlás...

Már melegítenek is a hazai cserejátékosok, de emlékezzünk: már csak két cserelehetősége van a hazaiaknak. 

50. perc: Sándor elemi erővel lőtt és találta telibe Balog Zoltán fejét. A rutinos hátvéd elterülve fekszik a földön, reméljük nincs komolyabb baja. 

49. perc: A második rész első nagyobb lehetősége, Rajczi Péter fejelhetett tisztán egy beadást követően - jócskán mellé. 

46. perc: Itt is a folytatás. A két csapat, no és a két szurkolótábor is nekigyűrkőzik a második félidőnek. Villanyfénynél még hangulatosabb is.

1. FÉLIDŐ:

45. perc: Kassai Viktor nem is hosszabbított, máris vége az első félidőnek.

45. perc: Haber mentett óriásit egy közeli fejest követően, az újpesti fanatikusok már gólt kiálítottak, kicsit elhamarkodottan. 

44. perc: Balog Zoltán kapott sárgát egy tizenhatoson éppen csak kívülre eső lerántásért. 

43. perc: GÓÓÓÓÓL!!! Itt a válasz, egyenlített az Újpest!!! Kabát Péter egy Haberről kipattanó labdát előbb lekezelt, majd a hosszúba lőtt. Igazi rangadó, igazi futballhangulat a Megyeri úton. Ezt várta mindenki és nem kell csalódnunk. 1-1

41. perc: GÓÓÓÓÓÓLL!!! A 205. derbi első találata! Vezet a Ferencváros!!! Lipcsei szögletét követően Ferenczit lerántották, a labda pedig a hosszún érkező Fitos a kapus felett átlöbbölve a kapuba helyezett. 1-0

40. perc: Rósa látta meg jól Alcantarát, akinek a beadásába belelépett Vermes. 

35. perc: Nocsak, mit látunk?! Görögtűz a liláknál is, nem akarnak lemaradni kollégáiktól.

34. perc: Simek Péter sérülés miatt le, Foxi be a hazaiaknál. 

33. perc: Tóth Norbert és Kulcsár Dávid csapott össze egy labdáért, majd a csattanó után a fiatal fradista a földön maradt. A válogatott középpályás pedig egy sárga lappal gazdagodott. 

31. perc: Rósa remekül ugratta ki Ferenczit, ám Balajcza együtt élt a játékkal és mentett. Rósa a következő akcióban is főszereplő volt. Lábában volt a gól, de csak meghámozta a labdát. 

29. perc: Ha Kulcsár Dávid meglátja Rósa Dénest középen... Akkor akár ziccer is kialakulhatott volna a hazai kapu előtt. De nem vette. Így egy pocsék, a védők által kivágott lövésig jutott a fiatal játékos. 

26. perc: Már-már azt hittük, az újpestiek helyzete elhalt, amikor a válogatottból ismét kimaradó Kabát Péter kapta meg a labdát, a fifikás játékos pedig tüzelt, egyenesen a Fradi-védőbe.

23. perc: Sándor György teremtett magának lövőhelyzetet a vendégek tizenhatosán belül, Haberen azonban nem jutott túl a labda. 

20. perc: Rósa ismét kiszorított helyzetben kapott labdát, a korábban Angliában is légióskodó középpályás azonnal lőtt, csak éppen rosszul. 

18. perc: Lipcsei készülődik szöglethez. Az újpesti szurkolók külön műsorral készülnek ezekre a különleges pillanatokra. Ezúttal is repült minden, mi szem-szájnak ingere. 

15. perc: Kassai Viktor mostanság nem a hazai ultrák kedvence, ugyanis az általuk lófejűnek titulált Lipcsei Péternek ítélt.

Vajon hogyan kerültek be az ezekben a percekben elsütött petárdák?  Választ a biztonsági szolgálatnál kereshetünk, mindenesetre a biztonságiak még nem vették kezükbe azokat a bizonyos vödröket. A vendégtábor lassan a szivárvány összes színét elővarázsolta tarsolyából.

Többet birtokolja a labdát az Újpest, ám a zöld-fehérek igyekeznek harcosan, a párharcokat felvállalva támadásokat vezetni - egyelőre kevés sikerrel. 

7. perc: Az első Fradi-helyzet! Fitos ívelt középre, Ferenczi a védők mögé befejelve indította Rósát, aki már a kapus szorításában a kapufa hátsó oldalát találta el. 

4. perc: Rajczi Péter szépen tört be a tizenhatoson belülre, ám egy becsúszó láb megmentette a vendégeket a góltól. 

3. perc: Hohóó, az első lövés! Tóth Norbert egy visszapasszolt labdát tüzelt Haber kapuja felé, de csak a B-közepet találta el. 

2. perc: Az első lehetőség a hazaiak előtt adódott, egy szöglet után Joaquinnak kellett belecsúsztatnia a labdába, hogy felszabaduljon a kapu. 

1. perc: Lássunk is neki a főételnek! Fantasztikus - petárdaszóval fűszerezett - hangulatban indult útjára a labda a 205. derbin. 

17:30. Teljes díszben vonulnak már középre a játékosok. Tiszta zöldben a vendégek, lila-fehér felsőben, fehér nadrágban, fehér felsőben a hazaiak. A himnuszok alatt a kilencedik kerületiek a centenáriumi címerüket mutatták az ország felé. Az UTE fanatikusai pedig egy szép élőképpel emlékeztek meg történelmük legendás alakjairól.

17:25. Már csak néhány perc, a játékosokat már bemutatták, a szurkolók és, persze mi, sajtósok is tűkön ülünk. Három év után ismét Újpest-Fradiról adhatunk hírt, méghozzá - a két lezárt szektort leszámítva - dugig telt arénával.

17:20. A szpíker köszönti „az élvonalba frissen feljutott Fradit", a hazai drukkerek pedig csöppet ironikus üvöltésbe kezdtek. 

17:13. A vendégszurkolók kiadták a jelszót: „Mindenki egyért".

17:11. Hölgyek, Urak: az első görögtűz is feltűnt a Ferencváros fanatikusainak hála.

17:10. A beengedésnél még az olimpikonok élete sem fenékig tejfel. Kammerer Zoltánt percekig tartó esdeklést követően sem akarták beengedni a Megyeri úti kapun. No, azért nem kell félteni világklasszisunkat, biztosan sikerül megoldania ezt a problémát is.

17:05. A verbális hadviselésben folyamatosan billeg a mérleg nyelve a két tábor között, a fáklya elleni vízes vödrök a biztonság kedvéért már a biztonsági emberek lábánál, A két szurkolótábort egy-egy üres szektorral választották el a szervezők, elméletileg nem lehet gond...

16:55. Kiérkeztek a gyepre a ferencvárosi futballisták, megkezdődött a bemelegítés. 

Már most remek a hangulat  

16:42. A stadion hangszóróiból szólnak az Újpest-indulók, belül sok a rohamosztagos. 

16:30. A rendőrség lezárta a környező utcákat, de egyelőre csend van. Rohamrendőrök sem szaladgálnak, szóval eddig minden szép és jó.

16.00 A ferencvárosi had most érkezik a stadionhoz. A zöld-fehérek különmetróval, hatalmas rendőri felügyelet mellett indultak el Megyerre.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu