Man. United: ez katasztrofális volt!

Szerző: Vincze SzabolcsLétrehozva: 2013. szeptember 3. 10:10
VÉLEMÉNY. A Manchester United 2013 nyári átigazolási időszaka maga volt a teljes csőd, és nem azért, mert a klub az utolsó napig nem igazolt érdemben. A gond az, hogy a zárónapon is csak alig, a pánik és kapkodás pedig azt eredményezte, hogy David Moyes a MU történetének legkaotikusabb átigazolási időszakával kezdte pályafutását az Old Traffordon.


 

A Manchester United nyáron mindössze két játékost igazolt, a fiatal uruguayi jobbhátvédet, Guillermo Varelát, és a belga középpályás, Marouane Fellainit. Bár utóbbi kétségtelenül komoly erősítés, az összkép nagyon gyatra, hiszen a vetélytársak komolyabbnál komolyabb erősítései közepette az Ed Woodward vezette különítmény gyakorlatilag már első évében csődött mondott.

Az angol bajnokcsapat egyáltalán nem tűnt aktívnak a nyár átigazolási piacon, ami nem is feltétlenül lenne baj, hiszen ha a klub szép nyugodtan megerősít egy-két pozíciót a csapaton belül, végülis minden rendben van, hiszen ez a keret már nyert egy bajnoki címet, és ha kicsit stabilabbá teszik, ugyanúgy versenyben lehet.

Számomra az első komoly figyelmeztető jel az volt, mikor Roberto Martínez, az Everton új menedzsere bejelentette, hogy Fellaini 23,5 milliós kivásárlási ára július 31-én lejárt, így a játékos már nem vihető el szabadon a Goodison Parkból. Ezt az apró részletet a Manchester United valóban nem vette volna észre?

Ezt nem lehet másképp magyarázni, mint ezen a szinten teljesen megengedhetetlen figyelmetlenséget (uram bocsá': amatőrizmust), hiszen ha egy klub meg akar szerezni egy játékost (és az egész nyár attól volt hangos, hogy a United mennyire akarja Fellainit), a legkevesebb, hogy minden háttérinformációt megszerez róla, pláne, ha ott van az Old Traffordon az a David Moyes, aki 2008-ban leigazolta az Evertonhoz, ergo ismernie kell a szerződését.

A második, számomra megdöbbentő esemény a United első komplett, 28 milliós ajánlata volt a Leighton Baines - Marouane Fellaini kettősért. Ez az összeg korrektnek semmiképpen sem nevezhető, jól utalt erre az Everton vezetősége is, mely előtte nem sokkal utasított vissza csípőből egy 12 milliós ajánlatot a balhátvédért. Rövid fejszámolással kideríthető: akkor a MU 16 millióra értékelte volna a belga középpályást?

Lehet, hogy ez pusztán tapasztalatlanság, de számomra annyit jelent, hogy a David Gill árnyékból kilépő Woodward még nem igazán tudja, hogyan kell kilépni határozottan a piacra, milyen ajánlatok reálisak, hiszen Fellainit végül egyedül (azaz Baines nélkül) vette meg majdnem 28 millió fontért a Manchester United, ráadásul őt is csak az utolsó előtti pillanatban. De nemcsak ez az egy dolog volt az, ami miatt szerintem újra kell gondolni a klub piaci stratégiáját.

Az Athletic Bilbaóval köztudottan nehéz tárgyalni, mivel nem szívesen engedi el a játékosait, és ha igen, akkor is csak jóval áron felül. Alkudni Baszkföldön szinte lehetetlen, ezért ebből az aspektusból is érdekes a 24 éves Ander Herrera ügye, mert hiába ügyes játékos, szinte biztos, hogy nem ér 36 millió eurót. A United csak a hajrában dobta be a nevét, de a Guardian szerint az utolsó pillanatig várt, hátha a Bilbao lejjebb viszi az árat.

Ez pedig olyan, mintha Woodward és csapata most csöppent volna bele ebbe ebbe az átigazolási piacnak nevezett vásári forgatagba, és még az életükben nem hallottak Javi Martínez esetéről, akiért a Bayern München tavaly hónapokig küzdött és tárgyalt, hogy aztán a Bilbao egy centet se engedjen az árából, és a bajoroknak végül csak ki kellett csengetni érte azt a 40 millió eurót.

Vagy Fernando Llorente, akinek esete iskolapéldája a baszk csökönyösségnek, mert addig tartották a klubnál, míg a szerződése le nem járt, pedig korábban pénzzé tehették volna. Az ilyen kellemetlenségek elkerüléséhez, vagy az adózási feltételek ismeretéhez nem kellett volna mást tenni, mint alaposabban tájékozódni, információkat szerezni. Ott van Sir Alex Ferguson, aki 26 évig vezette ezt a csapatot, olyan tapasztalatai vannak, amelyek pótolhatatlanok.

És csak a hab volt a tortán a Sami Khediráért az utolsó órákban, óriási pánikban tett 40 milliós ajánlat, vagy Fabio Coentrao esete, akinek azért hiúsult meg a klubváltása a Real Madrid és a Manchester United között, mert nem jöttek meg időben a papírok. A magyar Megye I-ben még előfordul, hogy a postás elkavarja valahol a dokumentumokat, de ilyen gondok vannak az európai futball legmagasabb szintjén, a világ egyik legnépszerűbb, leggazdagabb és legnagyobb klubjánál is?

Erre csak egy magyarázat van: a pánikszerű, céltalan és ad hoc-szerű kapkodás, amivel Woodward igazolni szeretett volna az utolsó pillanatokban. Nyögvenyelősen indul a Ferguson-Gill éra utáni időszak az Old Traffordon, és az biztos, hogy valamin változtatni kell, mert ez a határozatlanság és kapkodás nem egy erős és sziklaszilárd klubot sejtet. Legalábbis, ami a vezérigazgatót és körét illeti, de ez jelen esetben pont elég volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Ötösfogat: Fellaini-MU, Lukaku-Everton
Hajnali egykor robbant a bomba az Evertonnál, amely egyszerre öt, már éjfél környékén is sejtett átigazolást is megerősített hivatalos honlapján. A legfontosabb, hogy vagyonért távozott Marouane Fellaini, érkezett a Chelsea-től...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Átigazolási piac - ez volt a zárónap!
Hétfőn éjfélkor Angliában is bezárt az átigazolási piac, mégpedig két bombaigazolással! Az Arsenal megdöntve klubrekordját Mesut Özilt szerződtette, míg a Manchester United Marouane Fellainit. Az Evertonnál történtek a végén a...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
MU: Fellaini távozni akar! Khedira?
Nagyüzem a Manchester Unitednél: Marouane Fellaini távozási kérelmet adott be és jó eséllyel érkezik, Ander Herreráért kivásárlási árát fizetnék, de egyelőre akadozik az üzlet. És van egy meglepetés is......
Tovább a teljes cikkhez »

Címkék: david_moyes
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu