Mámor Sóstón – nagy vagy, Vidi!

Szerző: CZO, DTCSLétrehozva: 2012. október 4. 20:51
A Videoton huszonhárom éve veretlen otthon a nemzetközi kupákban, és hatalmas meglepetésre az is maradt csütörtök este. Mi az hogy! A 3-0-s végeredmény cseppet sem túlzó, a kulturált játék és a remek helyzetkihasználás meghozta gyümölcsét az Európa-liga előző idényének elődöntése, a portugál Sporting ellen. Ki emlékszik már a genki kisiklásra?!


LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
VIDEOTON-SPORTING 3-0 (3-0)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, vezette: Kristinn Jakobsson (izlandi).

VIDEOTON: Bozsovics - Brachi, Vinícius, Caneira, Stopira (Renato Neto, 88.) - Mitrovics, Tóth B. - Filipe Oliveira, Sándor Gy., Walter Lee (Gyurcsó, 68.) - Nikolics (Torghelle, 78.). Vezetőedző: Paulo Sousa.
Cserepad: Tujvel, Kaká, Héctor, Kovács I., Renato Neto, Gyurcsó, Torghelle.

SPORTING: Rui Patrício - Gelson Fernandes, Rojo, Boulahrouz (Adrien Silva, 71.), Pranjic - Rinaudo (Van Wolfswinkel, 30.), A. Martins, Izmailov, Jeffren, Labyad (Schaars, 46.) - Viola. Vezetőedző: Ricardo Sá Pinto.
Cserepad: Marcelo, Carrico, Insúa, Schaars, Adrien Silva, Cédric, Van Wolfswinkel.

Gólszerző: Vinícius (15.), Oliveira (20.), Nikolics (35.)

A Videoton nem mostanában, egészen pontosan 1989 szeptember 26-án kapott ki legutóbb hazai pályán a nemzetközi porondon, akkor a Hibernian diadalmaskodott 3-0-ra. Az azóta letudott nyolc mérkőzésből ráadásul öt győzelem.

Abban, hogy a sorozat folytatódik, erősen kételkedhettünk az Európa-liga-csoportkör első meccsét követően, a fehérváriak súlytalan játékkal hármasba szaladtak bele Genkben – igaz, az előző sorozat elődöntése, a Sporting csak 0-0-ra volt képes Lisszabonban a Basel ellen.

Hogy ezúttal másképp alakul a forgatókönyv, azt az első negyedóra végén kezdtük el sejteni, Nikolics Nemanja fejese után Paulo Vinícius volt kellően szemfüles, és kotort közelről az üresen maradt kapuba.

A Sporting még ettől sem tért magához, és a mintegy tízezer szenvedélyes drukker, akik a csapatok bevonulásakor látványos koreóval rukkoltak ki, űzték-hajtották a láthatóan lábra kapott fehérváriakat.

Ennek hatására a félidő derekán újra lesújtott a Vidi, Walter Lee jobb oldali beadása után Filipe Oliveira csúsztatott a jobb sarokba. A kapu mögött üldögélő néhány tucatnyi vendégdrukker csak kapkodta a levegőt – ez talán még őket is leforrázta.

A zöld-fehérektől persze csodát sem lehetett várni, a bajnokságban finoman szólva is botladoznak, az öt meccsen összekapart egy győzelem és szerény hat pont vajmi kevés egy ilyen múltú klubtól – amelynek Paulo Sousa is játékosa volt az 1993-94-es szezonban.

Egykori válogatott játszótársa, Sá Pinto idegesen toporgott a kispad mellett, alighanem tisztában volt vele: ha fiai nem térnek magukhoz, rövidesen állás nélkül maradhat.

Ehhez képest a 35. percben ismét örömmámorban úszott Sóstó, Nikolics használt ki egy védelmi megingást, és tekert precízen a bal alsóba. A kapufa is besegített.

A labdát az a Khalid Boulahrouz adta haza ilyen sután, aki 35-ször a holland válogatott mezét is viselte. Ilyen teljesítmény után nehéz megsaccolni, mikor lép pályára 36.-szor is…

A harmadik Vidi-gólt már Ricky van Wolfswinkel is a pályáról szemlélhette, az első félóra végén a csapatkapitány Fabián Rinaudót váltotta. Jobb-bekk helyett csatár – ígéretes, de eredménytelen.

A Record portugál sportlap online kiadása a szünetben kiemelte, a magyar csapat annyiszor talált be, ahányszor a kapu elé került. Ez, kérem, profizmus!

Fordulás után kissé visszább húzódott a Videoton, átadta a terepet a luzitánoknak, akik azonban sehogy sem jöttek rá, hogyan lehetne a védelem mögé kerülni – amelynek amúgy a korábbi sportingos, Marco Caneira is a tagja volt. Az Oroszlánoktól kölcsönvett Renato Neto a hajrában állt be.

Az ellenfél nyomorával azonban ne is foglalkozzunk, inkább állapítsuk meg azt, hogy ilyen játékkal a következő fordulóban, a Basel ellen is lehet keresnivalójuk a fehérváriaknak. Csak meg kell ismételni a mostani produkciót. Ilyen egyszerű…

"Erős csapat benyomását keltettük, agresszívak voltunk, sikerült megvalósítanunk a stratégiánkat, jól váltottunk védekezésből támadásba. Ez a csapat elődöntőig jutott a legutóbbi kiírásban, volt miért gratulálnom a fiúknak" - nyilatkozta a Story 4-nek Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője, aki szerint ezt a meccset össze sem lehet hasonlítani a Genk elleni produkcióval.

Ricardo Sá Pinto, a Sporting edzője a Videoton elleni zakó után: "El kell gondolkodnunk a ma esti játék után, ezzel a kerettel nem kaphatunk ki így. Vállalom a felelősséget, de csak a folytatáson jár az eszem, soha nem szabad feladni, menni kell tovább. A statisztika nincs összhangban a végeredménnyel? Egy 0-3 után engem nem érdekel a statisztika."

AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

94.: Vége a mérkőzésnek! VIDEOTON-SPORTING CP 3-0!!! SZÉP VOLT, FIÚK!!!

92.: Vinícius foglalhatta volna keretbe egy duplával a meccset, de Patrício leért a jobb alsóra!

90.: Négy perc.

87.: Áll a játék, Stopirát ápolják. Renato Neto a helyére jön.

82.: Tóth Balázs-bomba 24-ről, nem volt veszélyes, méterekkel fölé.

78.: Csere: Nikolics helyett Torghelle. Renato Neto már jóideje melegít.

75.: @Székesfehérvár: Paulo Sousa még most is idegesen mutogat a kispadnál, mintha a Sporting vezetne 3-0-ra... A Videoton fantasztikus szurkolás mellett, remek helyzetkihasználással és hatalmas odaadással futballozik, sokáig emlékezetes marad ez az este Sóstón. Csak emlékeztetnénk: a Vidi 1989 óta nem kapott ki odahaza a nemzetközi kupákban. Szűk tíz perc van hátra, képtelenség, hogy a sorozat megszakadjon!

71.: Csere: Boulahrouz helyett Adrien Silva.

68.: Csere: Walter Lee helyett Gyurcsó.

66.: Bozsovics hárította Jeffren kőkemény, középre tartó lövését, aztán les.

62.: Walter Lee szúrta rá, Rui Patríciónak másodszorra megvan.

50.: Schaars szögletét elnézte Bozsovics, Van Wolfswinkel kevéssel a léc fölé csúsztatott!

46.: Folytatáááás!!! Csere: Labyad helyett Schaars.

3-0! Szusszanjunk egy kicsit! Portugáliában a legtöbbször az alábbi szavakra kerestek rá az utóbbi órában:

45+1.: Vége a félidőnek!

45.: Egy perc.

37.: Bozsovics fogott biztosan egy fejest, igazi ziccere még nem volt a Sportingnak.

36.: Sándor ötvenről lő nem is olyan sokkal kapu fölé! Mit lehet tudni?

35.: GÓÓÓÓÓÓL!!!!!!! NIKOLICS!!!!!! Boulahrouz rövid hazazadását kapcsolta le, és balról kicentizte a hosszú alsóba tartó lövést, a kapufáról vágódott be. HÁROM-NULLA!!!!!!!!

30.: Csere: Rinaudo helyett Van Wolfswinkel.

28.: Jön Van Wolfswinkel.

20.: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL!!!!!!! OLIVEIRA!!!! Szépen felépített akció végén Walter Lee ívelt be balról, pontosan Oliveira fejére, aki középről, öt méterről nem kegyelmezett. 2-0!!!!!!!!

17.: Rojo átlövését hárította oldalra Bozsovics.

15.: GÓÓÓÓÓL!!! VINÍCIUS!!!!! Bal oldali beadás, Nikolics kapura fejelte kilenc méterről, Rui Patrício csak belekapni tudott, az ott tébláboló Vinícius bekanalazta közelről. 1-0!!!!!!!!

14.: Nikolics kapott csodás kiugratást, a bal oldalon ment el, de a kapuig nem engedték, kiharcolta a maximumot, az első szöglet a találkozón.

10.: Nincs megilletődve a Vidi, de az ellenfél 16-osáig nem jutott el, ahogy a Sporting sem. A középső harmadban pattog a labda.

1.: A SPORTING KEZDTE! Ezzel a bíróval tavaly kikapott a csoportban a portugál csapat Vászlóban.

EURÓPA-LIGA, G-CSOPORT, 2. FORDULÓ:

Videoton-Sporting Lisboa 3-0 (3-0)

Basel-Genk 2-2 (0-2)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Genk 2 1 1 0 5-2 +3 4
2. Videoton 2 1 0 1 3-3 0 3
3. Basel 2 0 2 0 2-2 0 2
4. Sporting 2 0 1 1 0-3 -3 1

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A Videoton bízik a meglepetésben
Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője bízik abban, hogy csapata csütörtökön meglepetést okoz, és nyer a vendég Sporting Lisboa ellen a labdarúgó Európa Liga második fordulójában....
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu