Ki nyeri az Afrika-kupát?

Szerző: shLétrehozva: 2010. január 10. 19:02
SZAVAZZ!! Vasárnap este nyolc órakor útjára indul a labda a 2010-es Afrikai Nemzetek Kupáján, a nyitómérkőzésen a házigazda Angola és Mali méri össze az erejét Luandában. A togói csapat távollétében, amelynek ismert tragédiája árnyékként vetül a tornára. "The show must go on" (a show-nak folytatódnia kell) - ez volt a szervezők jelszava, akik az eredeti kiírásnak megfelelően kezdik el a viadalt. Sűrű a mezőny, ahogy mondani szokták, vajon ki lesz a kontinensbajnok? Összeállításunkban öt favorit háza táján néztünk körül.


SZAVAZÁS EREDMÉNYE
Ki nyeri az Afrika-kupát?
Elefántcsontpart 54.8%
 
Ghána 14.4%
 
Kamerun 10.7%
 
Nigéria 3.3%
 
Egyiptom 10.0%
 
Algéria 4.0%
 
más 2.8%
 

Kamerun: A FIFA-világranglistán legmagasabban jegyzett afrikai csapat Samuel Eto'óval, Alexandre Songgal és Stephane M'biával a soraiban célozza meg története ötödik Afrika-kupa címét. A Szelidíthetetlen Oroszlánok beragadtak a rajtnál a vb-selejtezők utolsó fázisában, de az edzőváltás jöt tett nekik, Paul Le Guennel, a Lyon korábbi mesterével négyszer nyertek sorozatban, így természetesen képviselhetik kontinensüket a dél-afrikai világversenyen.

Ghána: 1982 óta nem nyerte meg a trófeát Ghána, amelynek a legutóbbi tornán házigazdaként a bronzéremmel kellett megelégednie. A szerb Milovan Rajevac együttese ezúttal is az egyik nagy favorit, még akkor is, ha Sulley Muntarit és Stephen Appiah-t, a középpálya két oszlopát nélkülöznie kell. Előbbit kizárták a keretből fegyelmezetlenség miatt, utóbbi súlyos sérülést szenvedett az év végén. A csapat vezére, Micheal Essien még nincs topformában combizom-húzódása után. Ghána így is bizakodó, az ifjú Fekete Csillagok már helyet követeltek maguknak a keretben: az U20-as világbajnokságról jól ismert aranyérmes csapatból hét játékos, köztük Dominic Adiyiah, Samuel Inkoom, Emmanuel Agyemang-Badu és Andre Ayew nevével is találkozhatunk a keretben.

Algéria: A Sivatagi Rókák az elmúlt két megmérettetésen részt sem vettek, úgy tűnt, hosszú évtizedekre eltemette őket a homok 1990-es emlékezetes diadalukat követően. Az algériai csapat és a fanatikusok ideje aztán 2009-ben jött el, drámai különcsatában megverték Egyiptomot és kijutottak a vébére, 1986 után először. Madzsid Bugerra (Rangers), Nadir Belhadzs (Portsmouth), Karim Matmur (Mönchengladbach) és Abdelkader Gezzal (Siena) adják a csapat gerincét.

Elefántcsontpart: A torna igazi nagyágyúja, amely Brazíliának és Portugáliának is sok kellemetlenséget okozhat a nyári világbajnokságon. Emmanuel Eboué, Yaya Touré, Salomon Kalou, Didier Drogba: fantasztikus klasszisok, a kérdés csak az, Vahid Halilhodzicnak ezúttal sikerül-e megidomítania az Elefántokat. Ghánában a csalódást keltő negyedik helyen végeztek.

Nigéria: Hol van már Rasheed Yekini, Daniel Amokachi, Jay-Jay Okocha és Sunday Oliseh generációja? Leszálló ágban vannak a a Szuper Sasok az új évezredben (ezüst után három bronzig, majd negyeddöntőig jutottak a kontinenstornán). A fanyalgókra elsősorban a két ikon, John Obi Mikel és Obafemi Martins, illetve a francia élvonalban már bizonyított Onyekachi Apam és Taye Taiwo cáfolhat rá. Hogy mennyire nem volt elkényeztetve Shaibu Amodu mester azt az is bizonyítja, hogy a Portsmouthban csak vergődő veterán Nwankwo Kanu is befért a nigériai kontingensbe.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu