Két vb-győztes is elhunyt 2008-ban

Szerző: shLétrehozva: 2008. december 31. 10:34
Sajnos, 2008-ban is több nagy futballista hunyt el, akár a magyar, akár a nemzetközi futballt tekintjük. Hazánkban Illovszky Rudolf és dr. Kalocsay Géza költözött fel az égi labdarúgó-pályákra, de az olimpiai bajnok Orbán Árpádot is ebben az évben kísértük utolsó útjára. A nemzetközi futballélet is gyászolt, két világbajnok, az 1954-ben első helyen végző Heinz Kwiatkowski és Alfred Pfaff is elhunyt, de nem élte meg a 2009-es évet a chilei vb társgólkirálya, Drazen Jerkovic sem.


Január

Az év első hónapjában hunyt el 73 évesen Louis Hon, akit a mai futballszurkolók már kevésbé ismernek. A francia futballista azonban a maga idejében a klasszisok közé számított, nem véletlenül futballozhatott a Real Madridban három évig. Később edzőként is sikereket ért el hazájában és Spanyolországban is.

 

Február

Ötvenhat éves korában távozott körünkből Haiti történetének legnagyobb futballistája, Emmanuel Sanon. A gólerős támadó sokat tett azért, hogy a karibi ország fennállása során először (és mindeddig utoljára) eljutott a világbajnokságra. Bár ott a csoportmeccsek után búcsúzott, Sanon nevét megismerte a világ, mivel bevette Olaszország és Argentína kapuját is – előbbi találat azt jelentette, hogy a taljánok 19 meccs után kaptak újra gólt.


Március

Az olasz futball is egyik nagyságát gyászolta, Leonardo Costagliola 87 évesen távozott az élők sorából. Az egykori kiváló kapus 623 mérkőzésen védett klubkarrierje során, 1953 és 1954 között három meccsen a válogatottban is pályára léphetett. Nem játszó kerettag volt az 1954-es vb-n.

 

Április

Szomorú hónap volt az április, több nagy futballista, edző, sportvezető halt meg az év negyedik hónapjában. Magyar részről a tokiói olimpiai bajnok Orbán Árpádot gyászolhattuk, aki 70 évesen hunyt el, a hatalmas termetű középhátvéd a Rába ETO csapatában játszott a hatvanas években. Meg kell említeni Fernand Jaccard-t, az 1934-es világbajnokságon szerepelt svájci középfedezet 100 éves korában költözött az égi futballpályára. Az Anderlecht-stadion névadója, a klub korábbi elnöke, Constant van den Stock 93 éves korában hunyt el, míg a legendás New York Cosmos edzőjét, Gordon Bradleyt 74 évesen kísérték utolsó útjára.

 

Május

Francois Sterchele ígéretes karrierje (és ezzel együtt élete) sajnos korán véget ért: a belga támadó ugyanis autóbalesetét követően hunyt el. Szintén búcsút kellett vennünk egy világbajnoktól, az 1954-es NSZK tartalékkapusa, Heinz Kwiatkowski 81 évesen távozott az élők sorából. A négyszeres válogatott futballista a világbajnokságon mutatkozott be a nemzeti csapatban – éppen Magyarország ellen, ám Kocsis Sándorék nyolc góllal terhelték meg a hálóját.

 

Június

Önkezével vetett véget életének a lengyel válogatott korábbi játékosa, Adam Ledwon. A 34 éves futballista családi problémái miatt nem látott más kiutat. A török szövetség elnökét, Hasan Dogant gyászolta, aki 52 évesen tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából.

 

Július

Az 1954-es olasz válogatott másik kapusa is elhunyt, júniusban a 82 éves Giovanni Violától vehettünk végső búcsút, aki pályafutása csúcspontján a Juventusban védett. A nemzeti csapatban az 1954-es vb-n debütált, 1956-ig összesen 11-szer húzhatta fel a válogatott mezt.

 

Augusztus

Míg július (szerencsére) csendes volt gyászjelentésekben, ám augusztusban egyik legnevesebb edzőjét vesztette el a magyar futball, a hosszú ideje betegeskedő Garamvölgyi Lajos szervezete megadta magát a kórnak. A legszebb éveit Debrecenben töltő szakember 56 éves volt. Svájcban Anton Allemannt, a gólerős szélsőt gyászolták, akit 72 éves korában ért a halál. A támadó részt vett az 1962-es világbajnokságon.

 

Szeptember

Ez a hónap a magyar futball fekete hónapja. Előbb Illovszky Rudolf, majd Kalocsay Géza távozott az élők sorából. Előbbi a Vasas legendája volt, nem csak játékosként, edzőként is sikerrel segítette az angyalföldi együttest. Játékosként három alkalommal volt válogatott, kapitányként két periódusban irányította a nemzeti csapatot. Kalocsay a magyar mellett a csehszlovák futballban is letette névjegyét, utóbbival 1934-ben világbajnoki ezüstéremig jutott. Edzőként a magyar válogatottat nem, de a pakisztánit irányíthatta, sikeresen dolgozott a Partizan Beograd és a Standard Liege együttesénél is.

 

Október

Hetvenöt éves korában hunyt el Valentyin Bubukin, az 1960-ban Európa-bajnok szovjet válogatott tagja. A gólerős csatár 1959-ben mutatkozhatott be a válogatottban, bár már az 1958-as vb-re is elutazhatott nem játszó kerettagként. Pályafutása után edzőként dolgozott.

 

November

Dr. Dékány Ferenctől 79 éves korában vehettünk végső búcsút. Az egykori kiváló balfedezet a válogatottban ugyan soha nem játszott, ám a Ferencvárosnak egy évtizedig alapembere volt. A megbízhatóságáról ismert futballista később szakosztály-vezetőként is segítette szeretett klubját.

 

December

Fekete hónap volt december, ugyanis többek között egy világbajnok és két világbajnoki bronzérmes is távozott az élők sorából. A sort Drazen Jerkovic nyitotta, a horvát klasszis még jugoszláv színekben vett részt az 1962-es vb-n, és hogy csapata bronzéremig jutott, abban ő kulcsszerepet vállalt: négy góljával a torna társgólkirálya lett. Pályafutása befejeztével irányította az újjáalakuló horvát válogatottat is. Elhunyt Robert Jonquet is, az ötvenes évek egyik legkiválóbb középfedezete. Az elég lassú, de annál technikásabb francia futballista 1958-ban világbajnoki bronzérmet szerzett. Egy világbajnoktól is végső búcsút vehettünk, az 1954-es NSZK tartalékjátékosa, Alfred Pfaff 82 évesen hunyta le örökre a szemét. A gólerős balösszekötő egy mérkőzést játszott a svájci vb-n, ott gólt is rúgott Grosics Gyulának.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu