Itália vagy Új-Zéland? Sorsolás dönt?

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 21. 16:14
Húsz év után először dönthet ismét sorsolás egy-egy csoportban a továbbjutóról a világbajnokságon: jelenleg a nyolc közül hat négyesben elképzelhető még olyan helyzet, hogy ez a megoldás legyen a végső eszköz. Az F-csoportban van erre a legnagyobb esély.


Ha két vagy több csapat azonos pontszámmal és gólkülönbséggel zárja a csoportmérkőzéseket, ráadásul egymás ellen is döntetlent játszottak, a nemzetközi szövetség (FIFA) szabályai szerint sorsolással döntik el, hogy közülük melyik folytathatja szereplését a legjobb 16 között. Ha valóban kialakul ilyen "patthelyzet", még aznap megtartják a sorsolást a johannesburgi Futballvárosban. A 16 órás meccsek után 19 órakor, a 20:30-as találkozókat követően pedig 22:30 órakor kerülhet sor a procedúrára - közölte a FIFA.

Legutóbb az 1990-es olaszországi vb-n volt szükség sorsolásra: akkor a pont- és gólazonos Írország és Hollandia között azt kellett eldönteni, hogy melyik együttes hányadik helyen jusson tovább. Az írek "nyertek", így ők a románokkal találkoztak a folytatásban, a hollandok pedig a későbbi győztes németeket kapták a nyolcaddöntőben.

A FIFA szabályzata a továbbjutást illetően:

A csoporton belüli rangsor kialakulása: a - A csoportmérkőzéseken szerzett pontok száma b - A csoportmérkőzéseken elért gólkülönbség c - A csoportmérkőzéseken szerzett gólok száma

Ha két vagy több csapat esetében ezek megegyeznek, a következők döntenek: d - Az érintett csapatok egymás ellen szerzett pontjainak száma e - Az érintett csapatok egymás ellen elért gólkülönbsége f - Az érintett csapatok egymás ellen elért góljainak száma g - sorsolás.


A legnagyobb esély az F-csoportban mutatkozik az említett forgatókönyvre, amennyiben a Paraguay-Új-Zéland és az Olaszország-Szlovákia mérkőzésen is  döntetlen születik, és a végeredmény is ugyanaz lesz, abban az esetben sorsolás dönt arról, hogy a világbajnoki címvédő vagy a torna előzetesen leggyengébbnek tartott csapata jut tovább a nyolcaddöntőbe.

 
SZAVAZÁS EREDMÉNYE
Ki nyeri a 2010-es labdarúgó-világbajnokságot?
Hollandia 29.4%
 
Spanyolország 70.6%
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu