Ha BL, akkor portugálok mindenhol

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 25. 15:40
Ha az ember sportújságírásra adta a fejét, s eljut külföldre, természetesen megnézi, az adott országban a kollégák mennyire kiemelten foglalkoznak a sporttal, hogyan tálalják az eseményeket, eredményeket. Különösen igaz ez akkor, ha az ember Portugáliában jár, ahol a futball - a sokkal szebb napokat látott magyar labdarúgással ellentétben - nemzeti kincsnek számít. Különös, meglepő összeállításra bukkantunk a Bajnokok Ligája kapcsán, ahol a Porto és a Sporting révén az ország két csapata is érdekelt, és a többi csoportban sem mennek ritkaságszámba a luzitán légiósok.


 

Érdekes összeállítást közölt a Record című sportnapilap a Bajnokok Ligája idei kiírásáról. Amint köztudott, két csapat, a Porto és a Sporting képviseli Portugáliát a most zajló sorozatban. Amellett, hogy a lap természetesen kiemelt helyen latolgatja a két hazai együttes esélyeit, igen meglepő adatsort foglalt táblázatba.

Az újság hasábjain, a táblázat felett öles betűkkel virít a cím: „Portugal invade todos os grupos". Ez magyarul nagyjából annyit tesz: „Portugál invázió minden csoportban”. Nem véletlen a megfogalmazás, a Bajnokok Ligája mind a nyolc csoportjában ugyanis van olyan - portugál szemmel nézve külföldi - klub, amely foglalkoztat labdarúgókat az országból.

Vannak, akik sztárgárdákban futballoznak, de olyan luzitán játékosok is akadnak szép számmal, akik BL-szinten kiscsapatokban szerepelnek. Külön érdekesség, hogy Románia a nyugat-ibériai futballisták remek felvevőpiaca lett. A Steaua két, a nyitányon Rómában diadalmaskodó Kolozsvár gárdája pedig nem kevesebb mint négy portugál futballistát alkalmaz.

Ezen túlmenően a svájci Basel és a ciprusi Anorthoszisz is csapata keretében tudhat portugál játékost. Végignézve ezen a lajstromon, s az elitligába magukat mégis beverekedő együtteseken, egyszerűnek tűnhet a recept a Bajnokok Ligájába való bejutást illetően: portugál játékost kell igazolni! És persze ott vannak a világsztárok, többek között a Chelsea-ből, az Interből, a Manchesterből és a Juventusból. Mindez az ország labdarúgásának erejét, hihetetlen tartalékait jelzi.

Megpróbáltunk egy BL-légiós portugál gárdát is összeállítani, amely akár válogatottnak is beillene. A névsor a következő: Hilário (Chelsea) - Bosingwa (Chelsea), Pepe (Real Madrid), Ricardo Carvalho (Chelsea), Paulo Ferreira (Chelsea) - Quaresma (Inter), Maniche (Atlético Madrid), Deco (Chelsea), Nani (Manchester United) - Cristiano Ronaldo (Manchester United) - Danny (Zenit). Ha hozzávesszük, hogy ebbe a képzeletbeli tizenegybe olyan futballisták nem fértek be, mint Luis Figo a José Mourinho által irányított Interből vagy a Werder Bremenben profiskodó Hugo Almeida, csak irigyelni tudjuk a mintegy magyarországnyi területen elhelyezkedő és tízmilliós lakosságú országot.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu