Grzegorz Lato az új lengyel focivezér

Szerző: MTILétrehozva: 2008. október 30. 18:13
Grzegorz Latot választották meg a Lengyel Labdarúgó-szövetség új elnökének a csütörtöki közgyűlésen. Az Aranycipős legenda a korrupciós botrányba keveredett vezetőség leváltását követve került az elnöki székbe.


 

Az 1984-ben visszavonult, 58 éves legenda aktív játékosként 104 válogatott meccsén 45-ször volt eredményes.

Megfordult a Stal Mielec, a belga Lokeren és a CF Atlante Mexico City csapatában, 1972-ben olimpiai bajnok, 1974-ben és 1982-ben világbajnoki bronzérmes lett (előbbi tornán ő volt a gólkirály), 1974-ben Aranycipőt kapott. Pályafutásának befejeztével 2001 és 2005 között parlamenti képviselőként tevékenykedett.

Az új vezetés felállítása égető kérdés volt a szövetségben, miután a korábbi irányító testület korrupciós botrányba keveredett, majd a kormány is beleavatkozott az ügyekbe, így veszélybe került a 2012-es Európa-bajnokság megrendezése is, amelyet Ukrajnával közösen nyert el az ország.

A lengyel futballban három évvel ezelőtt robbant ki egy óriási korrupciós botrány, melynek nyomozása során eddig 117 személyt - klubvezetőket, edzőket, játékosokat, játékvezetőket - vettek őrizetbe és 29 csapat (köztük több élvonalbeli) ellen folyik vizsgálat a végeredmények manipulálásának vádjával.

A FIFA tagságának felfüggesztésével fenyegette meg a PZPN-t, mert a nemzetközi szövetség szabályai szigorúan megtiltják, hogy a kormány beavatkozzon a sportági szövetség belügyeibe és a 2012-es Eb-t is elvette volna a lengyelektől, ha nem oldódott volna meg a konfliktus. Erre végül nem került sor, miután a szembenálló feleknek sikerült megállapodniuk egymással.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu