Fabregas döntőbe lőtte a spanyolokat

Szerző: SHLétrehozva: 2012. június 27. 23:30
Portugália és Spanyolország 120 percig nem bírt egymással az Európa-bajnokság elődöntőjében, a spanyolok nem is igazán tudtak mit kezdeni a nagyobb labdabirtoklásukkal. Csak a hosszabbítás hozott igazán veszélyes helyzeteket, ekkor azonban Rui Patrício védett bravúrral, így a tizenegyesekre maradt a döntés. Cesc Fabregas kapufás góljának köszönhetően Spanyolország esélyt kapott: megvédheti a címét.


 

A mérkőzés előtt sokan azt jósolták, hogy ez a portugál csapat talán megállíthatja a címvédő spanyol válogatottat, melyenek sokpasszos tiki-taka játéka a média és az ellenfelek szerint egyre kiszámíthatóbb, és egyre unalmasabb. Utóbbit a meccs előtt maga Andrés Iniesta is elismerte, ugyanakkor hozzátette, hogy akkor vegyék el tőlük a labdát, mást nem tud erre mondani.

A portugálok bátran kezdték a meccset, ami kiegyenlített első félidőt eredményezett, mert veszélyes ellentámadásaik voltak, és nem különösebben zavartatták magukat azért, hogy a spanyoloknál volt többet a labda (56 százalékban). Cristiano Ronaldo néha jól húzta meg a balszélt, mindkét csapat alakított ki pár helyzetet, sőt, ebben a portugálok jobbak is voltak (4-3).

Egyedül talán az volt nehezen érthető, hogy Vicente Del Bosque miért Álvaro Negredót tette a kezdőbe Cesc Fabregas vagy Fernando Torres helyett, mert a Sevilla csatára alig volt észrevehető az első negyvenöt percben. A spanyolok felállása (4-3-3) egy árnyékék játékának kedvez, Negredo viszont erre nem igazán alkalmas, nem az a tipikus labdatartó támadó, mint mondjuk Fabregas.

A spanyol tréner a félidő után nem sokkal le is cserélte, de ez sem sokat lendített a támadójátékon, a portugálok nagyon szervezetten védekeztek. Helyzet mindkét oldalon volt, Cristiano Ronaldo most is aktívan játszott, de nehezebb dolga is volt, mint az Eb-n eddig bármikor. A spanyolok labdatartásra irányuló játéka nem hozta meg azt a fölényt, amit általában szokott, mert Rui Patríciónak sem volt komoly dolga.

Így senkit sem lepett meg különösebben, hogy a két gárda nem bírt egymással a rendes játékidőben, a különbség a hosszabbítás előtt viszont az volt, hogy míg Vicente Del Bosque mindhárom cserelehetőségét kihasználta a kilencven perc alatt, Paulo Bento csak egyet. A hosszabbításban mindkét fél vigyázott, óvatosan játszott, és mintha a tizenegyeseket várta volna.

A védelmek bírták a strapát, Rui Patrício pedig a meccs ziccerét fogta ki, mikor Andrés Iniesta egy spanyol támadás végén pár méterről kapura lőtt, a portugál kapus viszont hihetetlen bravúrral belekapott. Ez volt a meccs legnagyobb helyzete, kár, hogy erre 104 percet kellett várni. Sőt, Patrício a hosszabbítás második félidejére is tartogatott egy hatalmas védést, a döntés pedig a tizenegyesekre maradt.

Az első lövést, Xabi Alonso kísérletét védte Rui Patrício, miután Cristiano Ronaldo súgott neki valamit, végül mégis Portugália marad alul. Bruno Alves izomból telibe bikázta a felső lécet, Cesc Fabregas viszont nem hibázott, a labda a kapufáról befelé pattant. Spanyololrszág a 2012-es Európa-bajnokság első döntőse, ellenfele a német-olasz elődöntő győztese lesz.

2012-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG ÉS UKRAJNA

1. ELŐDÖNTŐ:
PORTUGÁLIA - SPANYOLORSZÁG 0-0 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0) - tizenegyesekkel 2-4
Doneck, Donbass Arena V.: Cüneyt Cakir (török)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício - Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao  - Meireles (Varela 113.), Veloso (Custódio 106.), Moutinho  - Nani, Almeida (Oliveira 81.), Cristiano Ronaldo Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Costa, Rolando, Lopes, Custódio, Quaresma, Micael, Viana, Oliveira, Varela, Postiga
SPANYOLORSZÁG: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Xavi (Pedro 87.), Busquets, Xabi Alonso - Silva (Navas 60.), Negredo (Fabregas 54.), Iniesta Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque
Kispad: Valdés, Reina (kapusok), Albiol, Martínez, Juanfran, Fàbregas, Cazorla, Navas, Pedro Rodríguez, Torres, Mata, Llorente

Sárga lap: Coentrao (45.), Pepe (61.), Pereira (64.), Alves (86.), Veloso (90+3.) ill. Ramos (40.), Busquets (60.), Arbeloa (84.), Xabi Alonso (114.)

Továbbjutott: Spanyolország

ONLINE KÖZVETÍTÉS

A 2012-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG ELSŐ DÖNTŐSE A CÍMVÉDŐ SPANYOLORSZÁG!

9. Cesc Fabregas kapufás góllal a döntőbe lövi Spanyolországot. 2-4

8. Bruno Alves kapufára lövi, előny a spanyoloknál. 2-3

7. Sergio Ramos is beövi, nem túl erősen, de védhetetlenül. 2-3

6. Nani a következő, nagyon magabiztosan bevágja a léc alá. 2-2

5. Gerard Piqué is belövi a sajátját. 1-2

4. Pepe lövését érzi Iker Casillas, de befér mellette. 1-1

3. Andrésa Iniesta bevágja. 0-1

2. Joao Moutinho lövését meg Iker Casillas fogja meg. 0-0

1. Xabi Alonso lövését megfogja Rui Patrício. Bejött Ronaldo tanácsa. 0-0

A SPANYOLOK KEZDIK A BÜNTETŐKET. CRISTIANO RONALDO SÚG VALAMIT RUI PATRÍCIÓNAK.

120. perc A bíró nem hosszabbít, jönnek a tizenegyesek!

119. perc A portugálok mintha elfáradtak volna. Pedro cselezi túl magát az ellenfél tizenhatosán belül.

118. perc Kicsit nyomnak a spanyolok, Pepe ment taccsra egy beadást.

114. perc Pedro Rodríguez kap zseniális kiugratást Andrés Iniestától, három portugál védő fut vele vissza, de utolérik, és Pepe kivágja a labdát, mert a spanyol csatár sokat vár vele.

111. perc Rui Patrício megint óriásit véd, ezúttal Jesús Navas lövésénél. Pepe beleér a kipattanóba, és a kapus ezután tudja csak megfogni. A spanyolok persze hazaadást reklamálnak.

106. perc Elindul a hosszabbítás második félideje.

105+1. perc Spanyol szabadrúgás 27 méterről, Sergio Ramos csak centikkel lő fölé. Vége a hosszabbítás első félidejének.

104. perc Rui Patrício óriásit véd! Andrés Iniesta kapott passzt a bal oldalról a kapu előtt pár méterre, de a portugál kapus belekap. Kicsit beszorulnak a portugálok.

102. perc Mintha mindkét csapat a tizenegyesekre jétszana, és keveset kockáztatna.

96. perc Veszélyes spanyol támadás végén Andrés Iniesta kapáslövése akad el Bruno Alves lábában.

91. perc A spanyolok kezdik a hosszabbítást.

A spanyolok 57 százakban birtokolták a labdát, de 10-6-ra a portugálok nyerték a kapura lövések számát. Kemény a csata, igazságos a döntetlen.

90+4. Vége a rendes játékidőnek, jöhet a hosszabbítás.

90. perc Cristano Ronaldo talán a meccs legnagyobb helyzetét hagyja ki, de nem talál el jól egy átadást, és tizennégy méterről, kapásból a lelátóra bombázza a labdát.

87. perc Xavi Hernández lejön a pályáról, a helyére Vicente Del Bosque egy támadót, Pedro Rodríguezt küldi be.

84. perc Cristiano Ronaldo az ismétlést 23 méterről fölélövi.

83. perc Cristiano Ronaldo lőhet szabadrúgást ugyanonnan, mint tíz perce, de Álvaro Arbeloa kézzel ér bele, sárga.

80. perc Andrés Iniesta ível középre egy szabadrúgést, pont Iker Casillas ölébe.

78. perc Cesc Fabregas lövése száll fölé.

73. perc Cristiano Ronaldo 28 méteres szabadrúgása nem sokkal megy fölé, Iker Casillas azért rajta volt.

70. perc A portugálok hirtelen 3-3-as helyzetbe kerülnek, de Fabio Coentrao elkapkodja a jó helyzetet, és inkább beível a bal oldalról, minthogy tovább vezesse. A beadása elakad.

67. perc Xabi Alonso a saját térfeléről hirtelen kapura ível egy szabadrúgást. Jó észrevétel, Rui Patrício nagyon kint állt, de a lövés mellémegy. Pár másodperccel később Xavi lövést fogja könnyedén a portugál kapus.

64. perc Jó szögből jönnek szabaddal a spanyolok, a tizenhatos bal oldalának vonalától. Xabi beadását szögletre fejelik.

60. perc Cristiano Ronaldo dobja fel magát a spanyol tizenhatoson belül, de Sergio Ramos hozzá sem ért. Látta ezt a török író is, nincs se lap, se tizenegyes.

59. perc Cristiano Ronaldo tálal a balszélen felfutó Hugo Almeida elé, aki kiszorított szögből mellé lövi, nem mintha onnan lehetne Iker Casillasnak gólt löni.

57. perc Fabio Coentrao kiharcol egy szögletet, Nani meg botrányosan adja be. Aztán Huga Almeida szúrja rá 25-ről, magasan fölé. A közönség hullámzik, de nem azért, mert örül.

54. perc Álvaro Negredo helyett Cesc Fabregas a pályán, bár érthetetlen, hogy ezt miért nem a félidőben lépte meg Vicente Del Bosque. Talán megbeszéltek valamit, csak Negredo továbbra sem csinált semmi különöset, még a kapusnál is kevesebbet passzolt.

51. perc Joao Pererira fejel szögletre egy veszélyesen csavarodó spanyol beadást. A következő beadásnál három spanyol is lesen volt.

48. perc Kicsit élénkebben kezdik a második félidőt a spanyolok, bár a passzok most nem mennek olyan pontosan, mint szoktak. Azért megy a tikik-taka a kapusig meg vissza, fütyül a közönség, hogy legyen már valami.

46. perc A portugálok kezdik a második félidőt.

A félidei döntetlen igazságos, mert bár a spanyolok birtokolják többet a labdát (56 %), de a portugáloknak volt több helyzete (4-3). A spanyolok többször hibáztak, ami teljesen kiegyenlített első félidőt hozott, lévén a portugálok is rendszeresen  letámadnak, és nem álltak be védekezni.

45+2. perc Egy spanyol helyzet a végére, Rui Patrício azonban fogja Andrés Iniesta gyenge fejesét. A bíró lefújja az első félidőt.

43. perc Hugo Almeida feje felett száll el egy labda a spanyol kapu előtt, pedig megjátszható lett volna, csak senki sem számított arra, hogy Gerard Piqué nem tud belefejelni. Így kissé váratlan volt a lehetőség.

40. perc Sergio Ramos állítja meg Cristiano Ronaldót úgy, hogy egyszerűen eléáll. Kap érte egy sárgát.

38. perc David Silva iramodik meg, majd lapsaon kapura lő, de lecsúszik a labda, ezért Rui Patrício nagyon könnyen felszedte.

36. perc Nani beleszalad Sergio Ramosba, majd elterül, ápolni kell. Közben Vicente Del Bosque és Andrés Iniesta rövid eszmecserét tart a partvonalnál.

34. perc Kiegyenlített harc, ami annak köszönhető, hogy a portugálok letámadnak, a spanyolok pedig hibáznak.

31. perc Cristiano Ronaldo egy villámgyors passz után 16 méterről laposan kapura lő, de fél méterrel mellé, Iker Casillas mindenestre vetődik egyet.

29. perc Andrés Iniesta kap jó passzot a portugál tizenhatos vonalán, és csak centikkel lő fölé.

27. perc A portugálok azt reklamálják, hogy Sergio Ramos kézzel ért a labdába a saját tizenhatosán belül, de a bíró nem jelzett semmit. Igaza is van, a Real Madrid védője csak mellkassal és arccal tompított.

24. perc Cristiano Ronaldo lövi kapura a labdát kapásból, félfordulatból, mintegy 23 méterről. Csúnyán fölérúgja, ezt kicsit elkapkodta. Mindenestre nevet egyet rajta.

20. perc Portugál ellentámadás indulna a jobb oldalon, de Nani elesik, mikor egy jó csellel kibújik Sergio Ramosék szorításából. Nem volt szabálytalanság, csak a portugál kispad szerint.

18. perc Gerard Piqué és Hugo Almeida összefejelnek a spanyol tizenhatoson belül. A portugál feje jobban fáj, de szabadrúgás kifelé.

16. perc Cristiano Ronaldo majdnem befűzi Gerard Piquét is Álvaro Arbeloát, de közös erővel felvágják a tizenhatos vonalán. Szabadrúgás, amit a sértett a sorfalba vág.

13. perc Cristiano Ronaldo húzza meg a balszélen, hárman loholnak utána. A Real Madrid balszélsője be tudja adni, de a berobbanó Nani elől leszedi a kapujából jó ütemben kimozduló Iker Casillas.

10. perc Andrés Iniesta is próbálkozik 18 méterről, de még inkább fölélövi. A spanyolok nyugodtak, a portugálok kicsit kapkodnak.

9. perc Gyors spanyol passzolgatás végén Álvaro Arbeloa került tiszta lövőhelyzetbe 15 méterre a kaputól, de fölé durrantja.

6. perc Zömmel mezőnyjáték, megy a tapogatózás. Most éppen a spanyoloknál van többet a labda, de még hátul is megy a tiki-taka. Az előreívelés hosszú David Silvának, de éppen hogy lemarad róla.

2. perc Miguel Veloso távoli lövésébe belelépnek, jöhet az első portugál szöglet. Raul Meireles kapura csavarja, Iker Casillas kiüti, az ismétlést viszont már lehúzza.

1. perc Elkezdődik a mérkőzés, a spanyolok rúgják el a labdát. Nincs telt ház, és csak pár ezer a portugál drukker.

20:30 A két csapat eddigi meccsei az Európa-bajnokságon.
PORTUGÁLIA:
Csoportmeccsek:
Portugália Németország 0-1
Portugália - Dánia 3-2
Portugália Hollandia 2-1
Negyeddöntő:
Portugália - Csehország 1-0

SPANYOLROSZÁG:
Csoportmeccsek:
Spanyolország - Olaszország 1-1
Spanyolország - Írország 4-0
Spanyolország - Horvátország 1-0
Negyeddöntő:
Spanyolország - Franciaország 2-0

20:15 A spanyol válogatott játékosai fekete karszalaggal futnak ma a pályátr, így tisztelegnek a 23 évesen elhunyt Miki Roqué, a spanyol korosztályos válogatott és a Real Betis középpályása előtt, aki június 24-én halt meg medencecsontrákban.

20:00 Vicente Del Bosque mindenkit meglepett azzal, hogy sem Cesc Fabregast, sem Fernando Torrest nem jelölte a kezdőbe, hanem Alvaro Negredót választotta. Ez azért érdekes, mert a felállás 4-3-3 maradt, ugyanakko Negredo nem olyan árnyékék, aki ebbe a felállásba passzolna, inkább klasszikus középcsatárként a 4-2-3-1-be. Meglátjuk, mi sül ki ebből.

19:45 A fogadóirodák szerint kiélezett a verseny az első gól szerzőjét illetően.

19:30 Kijöttek a kezdőcsapatok:

PORTUGÁLIA: Rui Patrício - Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao  - Meireles, Veloso, Moutinho  - Nani, Almeida, Cristiano Ronaldo

SPANYOLORSZÁG: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Xabi Alonso - Silva, Negredo, Iniesta

19:15 Üdvözöljük Kedves Olvasóinkat! Még másfél óra van hátra a Portugália - Spanyolország Európa-bajnoki elődöntőig, és mintegy három és fél (esetleg több) addig, míg kiderül, a Cristiano Ronaldo vezette portugál csapatnak sikerül-e az, ami négy éve senkien: kiejteni a spanyolokat.

Nyilván mindeni lázban ég már, ezért hangolódjunk a meccsre első körben a himnuszokkal:

A PORTUGÁL HIMNUSZ:

A SPANYOL HIMNUSZ:

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Nem csak CR-ben bízhatnak a portugálok
A Cristiano Ronaldo vezette Portugália a 2010-es világbajnokság után 4-0-lal küldte haza Lisszabonból a tornagyőztes Spanyolországot, a Real Madrid támadója pedig most nagyszerű formában van. A spanyol-portugál kiélezett...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu