Nem csak CR-ben bízhatnak a portugálok

Szerző: SHLétrehozva: 2012. június 26. 13:10
A Cristiano Ronaldo vezette Portugália a 2010-es világbajnokság után 4-0-lal küldte haza Lisszabonból a tornagyőztes Spanyolországot, a Real Madrid támadója pedig most nagyszerű formában van. A spanyol-portugál kiélezett meccsnek ígérkezik az Európa-bajnokság elődöntőjében, és Vicente Del Bosque feladata sem egyszerű a taktika meghatározásánál, lévén amivel nyerhet, azzal el is bukhat.


 

Mindkét csapat megnyerte az utolsó három mérkőzését a lengyel-ukrán Európa bajnokságon, most pedig újra egymással találkoznak. Hivatalos meccsen immár harmincötödször. A két együttesnek 1921-ig visszanyúlő közös futballtörténelme van, és a mai meccs kiélezett lehet még akkor is, ha abból a 34 eddigi meccsből 15-öt a spanyolok nyertek meg, és csak hetet veszítettek el.

Bár a 2010-es világbajnokságon a legjobb tizenhat között David Villa góljával 1-0-ra nyert Spanyolország, de a novemberi barátságos "visszavágón" Lisszabonban Portugália az utóbbi ötven (na jó, 49...) év legnagyobb vereségével küldte haza a spanyolokat: 4-0-ra lemosta a világbajnokot. Úgy, hogy Vicente Del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya tíz világbajnok játékost rakott a kezdőbe.

Mostani kollégája, Paulo Bento nem is különösebben nyugtalan a szerdai portugál-spanyol előtt, pedig akár az is lehetne, ugyanis Ricardo Quaresma és Miguel Lopez is kihagyta a szombati edzést, a csehek ellen combsérülést szenvedett Helder Postiga pedig csak a lelátóról nézheti a meccset. Így két másik középcsatár jöhet számításba, Hugo Almeida vagy Nelson Oliveira. Inkább az előbbi.

A kulcsember természetesen most is Cirstiano Ronaldo lesz, aki eddig nagyszerűen vezeti a csapatát a tornán, az utolsó két meccsen három gólt szerzett. Két Real Madrid-csapattársa is ott lesz vele a portugál csapatban (Pepe és Fabio Coentrao, mindkettő védő), és mivel az ellenfél egy része a Barcelonára épül (vegyük csak Xavit, Iniestát, Busquets-et és Piquét), a játékosok elég jól ismerhetik egymást az El Clásicókról.

"Portugáliának nagyon erősek az ellentámadásai, de ha én lennék az edzőjül, és lenne a csapatomban egy Nani és egy Cristiano Ronaldo, akkor én is ugyanezt tenném - mondta Cesc Fabregas a szerdai meccs előtt. - Három Real-játékos is van a csapatukban, de különleges stílusuk van. Portugáliának olyan középpályája van, amely tartani, és használni is tudja a labdát."

Ez a spanyol csapat megnyerte a 2008-as Eb-t és a 2010-es világbajnokságot is, győzelmi rekordot döntött, és nem is számít öregnek, mégis több sajtóorgánum jósolja a bukásukat, mert már unalmasnak tartja már a tiki-takát, mondván, a foci lényege a gólszerzés, nem pedig az, hogy eldugjuk a másik elől a labdát.

És persze minden szurkolót és ellendrukkert az foglalkoztat, hogy vajon meddig marad a csúcson ez a spanyol válogatott. Vicente del Bosquét mindenestre egyáltalán nem érdeklik ezek a kritikák, amit abból a szempontból meg is lehet érteni, hogy nem szép dolog egy futballistát, vagy egy csapatot azért hibáztatni, mert egyszerűen jól tud focizni.

Ez a stílus a spanyolok szurkolóinak nyilván szép, az ellendrukkereknek meg érthetően unalmas. Portugália mindenestre nehezebb feladat lesz a 61 éves mesternek, már csak azért is, mert az eddigi ellenfeleknél szinte előre lehetett tudni, a 4-6-0-ás vagy a 4-2-3-1-es felállást és a vele járó taktikát kell-e alkalmazni. Csatár vagy árnyékék? Portugália ellen mindkettő beválhat, és mindkettő elbukhat.

"Portugáliának talán jobb lenne, ha Fernando Torres játszana, ezért megértem Del Bosquét, ha Fabregast tenné be előre - mondta a Marcának Jorge Jesus, a Benfica portugál trénere. - Én mindenestre bízom abban, hogy Torres kezd, mert az könnyebb lenne nekünk."

"Fabregas ugyanis mindig szabad területet keres, szinte mindenhol a pályán. Sokat segít Xavinak és Andrés Iniestának, mozgása pedig nagyon megzavarja az ellenfél védőit. Torrest sokkal egyszerűbb tartani, mert ő vérbeli csatár. Ha én lennék az edzőjük, Fabregast választanám."

Portugália és Spanyolország szerdán este 20:45-kot találkozik egymással az ukrán Doneckben, az Európa-bajnokság elődöntőjében.

2012-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG ÉS UKRAJNA
1. ELŐDÖNTŐ:
PORTUGÁLIA - SPANYOLORSZÁG, június 27., 20:45
Doneck, Donbass Arena V.: Cüneyt Cakir (török)
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
PORTUGÁLIA: Rui Patrício - Pereira, Pepe, Alves, Coentrao - Moutinho, Veloso, Meireles - Nani, Almeida, Ronaldo Szövetségi kapitány: Paulo Bento
SPANYOLORSZÁG: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Alba - Busquets, Alonso - Silva, Xavi, Iniesta - Torres Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Meglepetést hoz az Eb: Ronaldo döntőben?
Mindkét Európa-bajnoki elődöntőben meglepetésre számít Roberto Mancini, az angol bajnok Manchester City labdarúgócsapatának olasz vezetőedzője....
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu