Egy csapat van talpon a spanyolok ellen

Szerző: SHLétrehozva: 2012. április 18. 16:21
Idén az európai kupákat a spanyol csapatok bérelték ki maguknak. A Bajnokok Ligájában ott van a négy között a címvédő Barcelona és a Real Madrid, az Európa Ligában pedig az elődöntőben három csapat képviseli a La Ligát. Egyedül a szomszédos Sporting reprezentálja Európa többi részét, de talán neki van a legnehezebb dolga.


 

Sporting CP – Athletic Bilbao. A baszk csapat kicsit nehezen halad előre a Primera Divisiónban. Jelenleg a hetedik helyen áll, ami persze lehet még jobb, de a gárda utóbbi hat bajnokijából kettőt elveszített (az Atlético Madrid és a Barcelona ellen), kettőt döntetlenre hozott (a Granada és a Sporting Gijón ellen), és csak kétszer nyert, a Sevilla és a Mallorca ellen – mindkétszer sovány 1-0-ra.

Nem így az Európa Ligában. A Lokomotív Moszkva kínkeserves búcsúztatása után a csapat megtáltosodott. Előbb a sorozat nyolcaddöntőjében a tavalyi BL-döntős Manchester Unitedet búcsúztatta kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel, és fantasztikus játékkal, ami után még Sir Alex Ferguson, az angol csapat skót menedzsere is azt mondta, hogy ez a Bilbao bizony megnyerheti az El-t.

Erre a jóslatra Marcelo Bielsa együttese a Schalke ellen sem cáfolt rá, a Raúllal felálló gelsenkirchenieket 6-4-es összesítéssel ejtette ki a kupából, és jutott az elődöntőbe. A csapat lelke a Fernando Llorente - Javi Martínez - Iker Muniain trió, akik a hírek szerint nem is biztos, hogy Bilbaóban kezdik a következő szezont.

A portugál csapatnak is megvolt a maga nagy trófeája a legjobb tizenhatban, azt a Manchester Cityt ejtették ki, amely bivalyerős – és méregdrága - kerettel rendelkezik, és amelyet ezért a szezon elején minden kupában akár végső esélyesnek tartottak, ahol csak elindult. Roberto Mancini együttese azonban nem bírta a nyomást, és már csak az angol bajnokságban maradt még remény.

A statisztikák nem sokat számítanak, hiszen míg a Bilbao teljesítménye nagyon impozáns idegenben, a Sporting az idei szezonban az összes hazai meccsét megnyerte, mind a hetet.  Mindkét együttes második Európa Liga-döntőjébe próbál bejutni, bár akkor még UEFA Kupának hívták a sorozatot, mikor a csapatok finalisták voltak: a Sporting CP 2005-ben, az Athletic Bilbao 1977-ben.

Atletico Madrid – Valencia. Igazi spanyol rangadó. A hazai csapat két évvel ezelőtt megnyerte a sorozatot, de azóta kulcsjátékosok távoztak: a kapus David de Gea (Manchester United), a két csatár Diego Forlán (Internazionale) és Sergio Agüero (Manchester City), a balszélső, Simao Sabrosa (Besiktas), és persze az edző, Quique Sánchez Flores (Al-Ahli).

Az idei EL-kiírás nagy lehetőség a megújult – de a fenti lista alapján nem feltétlenül megerősödött - gárdának, hiszen a csapat a szezonban eddig csak botladozott a bajnokságban, öt fordulóval a vége előtt a nyolcadik helyen áll. Így akár le is csúszhat jövőre az európai kupában való indulásról, amit viszont az EL-győzelem biztosíthat, ez pedig akár extra motivációt is adhat Diego Simeone tanítványainak.

Az Atlético 2010-es nagy menetelése során a két csapat már találkozott az Európa Liga negyeddöntőjében, akkor a fővárosiak csak jobb gólkülönbséggel jutottak tovább. Bár  a Valencia is meggyengült azóta David Villával, aki Barcelonába igazolt, a La Ligában harmadik gárda talán esélyesebbnek számít a mostani párharcban.

Unai Emery együttese a két csapat 2011/2012-es bajnoki találkozóin is jobban szerepelt. Tavaly szeptember 10-én 1-0-ra legyőzte a Madridot az Estádio Mestallában, a madridi visszavágón pedig 0-0-s döntetlen született. A Valencia az EL kieséses szakaszában a 32 között az angol Stoke Cityt (2-0), majd két holland csapatot, a PSV Eindhovent (5-3) és AZ Alkmaart (5-2) ejtette ki.

EURÓPA LIGA 2011/2012
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK:

Sporting Lisboa (portugál) - Athletic Bilbao (spanyol), 21:05
Lisszabon, José Alvalade Stadion V.: Jonas Eriksson (svéd)
Várható kezdőcsapatok:
Sporting: Patricio - Pereira, Xandao, Polga, Insúa - Fernandez, Schaars, Carrico - Izmailov, Wolfswinkeel, Capel Vezetőedző: Ricardo Sá Pinto
Athletic Bilbao: Iraizoz - Iraola, Amorebieta, Kosé, Aurtenetxe - Itturaspe, Ander - Susaeta, Marcos, Muniain - Llorente Vezetőedző: Marcelo Bielsa

Atlético Madrid (spanyol) - Valencia (spanyol), 21:05
Madrid, Vicente Calderón V.: Craig Thomson (skót)
Várható kezdőcsapatok:
Atlético Madrid: Courtois - Juanfran, Domínguez, Miranda, Luis - Gabi, Tiago - Adrián, Diego, Koke - Falcao Vezetőedző: Diego Simeone
Valencia: Guaita - Bruno, Ruiz, Rami, Alba - Topal, Costa - Feghouli, Jonsa, Mathieu - Soldado Vezetőedző: Unai Emery

A visszavágókat jövő csütörtökön (április 26., 21:05) rendezik
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu