Debreceni boldogság a tallinni nyárban!

Szerző: shLétrehozva: 2009. július 29. 19:50
Bravó, Debrecen! A háborút ugyan még nem, de az első csatát megnyerte Herczeg András alakulata a labdarúgó Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörének nyitótalálkozóján. A sérülésektől és eltiltásoktól megtizedelt magyar bajnok Leandro 70. percben szerzett gurításával létfontosságú, 1-0-s sikert ért el az előző kanyarban a lengyel aranyérmes Wisla Krakówot búcsúztató Levadia Tallinn otthonában. Az első félidőben kissé megszeppenve, ám a folytatásra alaposan feljavulva érte el ezt a szép eredményt a hajdúsági együttes Észtországban. Egy hét múlva a Nagyerdőben kerül sor a visszavágóra, s ha továbbjut a Loki, 965 millió forintos jutalomban részesül az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA).


LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA, 3. SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉS:
LEVADIA TALLINN (észt) - DEBRECEN 0-1 (0-0)
Tallinn, 2500 néző, vezette: Bruno Paixao (José Ramalho, Serafim Baia Nogueira) - mindhárman portugálok
LEVADIA: Kaalma – Szisov, Kalimullin, Morozov, Teniste – Malov (Leitan, 73.), Nahk, Ivanov,  S. Puri (E. Puri, 89.) – Guszev (Zilinszki, 86.), Andrejev. Vezetőedző: Igor Prins.
DEBRECEN:  Polekszics - Bernáth, Komlósi, Mészáros, Leandro - Czvitkovics, Katona A., (Dombi, 67.) Kiss Z., Szakály P. (Szűcs, 84.) - Rudolf, Szilágyi P. (Coulibaly, 58.). Klubmenedzser: Herczeg András.
Gólszerző: Leandro (70.)
Sárga lap: Nahk (44.), Malov (59.), Andrejev (81.), ill. Leandro (32.), Coulibaly (73.) 

Újabb lépéssel került közelebb a sok-sok millióhoz és a Bajnokok Ligája-főtáblához a Debrecen. Igaz, ha az egy hét múlva esedékes visszavágót is sikerrel veszi a Loki, még mindig van egy kör az álmok mezejéig, de mégis.

Olyan jó egy kicsit örülni. Van nekünk egy bajnokunk, amely egyelőre tartja magát, s ha kell, hozza az eredményeket. Felejtsük el a kalmari botlást - hiszen az 1-3 ellenére is továbbjutottunk -, inkább mosolyogjunk, tapsoljunk a mostani sikerecskének.

Ami nem is csak sikerecske. Annál több. A lengyel Wisla egy hete Tallinnban vérzett el, a sorozat talán legnagyobb meglepetését okozva ezzel. Ki gondolta volna, hogy az észtek mennek tovább?

Hét nap múlva a Debrecen tette próbára önmagát és a magyar futball csekélyke jóhírét - ugyanott. És tessék, nyert!

Pedig az első félidő nem úgy indult, és nem a mi szánk íze szerint alakult. Gólt nem kaptunk, de közel álltunk ahhoz, hogy hátrányba kerüljünk. Nahk nem bírt magával, és kis túlzással kétszer-háromszor zörgethette volna meg a hálónkat.

Csakhogy Vukasin Polekszics a helyén volt, mindannyiszor remekül védett. Megilletődötten futballoztunk, örök igazság, helyzet nélkül képtelenség előnybe kerülni. Herczeg Andrásnak fel kellett ráznia övéit.

A maroknyi debreceni szurkoló viszont rendületlenül buzdította a hajdúsági legényeket, akik bizony a második felvonásra megemberelték magukat és lassan átvették a játék irányítását.

Előbb Czvitkovics Péter fejelt alig mellé, majd a válogatott Rudolf Gergely veszélyeztetett szabadrúgásból. Az 58. percben a klubmenedzser lehozta a fiatal Szilágyi Pétert, helyére pedig az új szerzeményt, Amado Coulibalyt rendelte be.

És milyen jól tette! Éppen a Belgiumból érkezett légiós ugrott ki a 70. percben, s bár a kapusba lőtt, a kipattanót Leandro a legjobb helyre, a kapu közepébe továbbította. Előnybe került a Loki, s megszerezte azt a fontos idegenbeli találatot, amit a találkozó előtt a játékosok megígértek.

A vége kicsit izgalmasra sikeredett: Polekszics megfogott egy hazaadást, a közvetett szabadrúgást azonban az égbe durrantotta az egyik észt. 1-0-ra győzött a Debrecen, s okozott sok-sok magyarnak ismét büszkeséget és egy csipetnyi boldogságot.

Egy hét múlva, 20 órai kezdettel a saját pályáján, tehát a Nagyerdőben fogadja a Tallinnt a magyar bajnok. A Sporthirado.hu természetesen ÉLŐben közvetíti a remélhetőleg hajdúsági továbbjutással végződő visszavágót. Bravó, Debrecen!

TOVÁBBI BL-EREDMÉNYEK:
Szerdán:
Bajnokok ága:
Ventspils-BATE Boriszov 1-0 (Csirkin 64.)
APOEL Nicosia-Partizan Beograd 2-0 (Miroszavljevics 49., M. Zewlakow 85.)
Sheriff Tiraszpol-Slavia Praha 0-0
Slovan Bratislava-Olympiakosz Pireusz 0-2 (Papadopulosz 2., Leonardo 21.)
FC Köbenhavn-Stabaek 3-1 (Grönkjaer 11., Santin 41., 80. - 11-esből, ill. Pálmason 58.)
Zürich-Maribor 2-3 (Vonlanthen 4., Hassli 29., ill. Marcos 12., 22., Pavlovics 50.)
Salzburg-Dinamo Zagreb 1-1 (Zickler 45., ill. Mandzukic 63.)
Nem bajnokok ága:
Sahtar Donyeck-Timisoara 2-2 (Gladkij 60., Fernandinho 86., ill. Bucur 20., 80.)
Celtic-Dinamo Moszkva 0-1 (Kokorin 7.)
Sporting Lisszabon-Twente 0-0
Kedden játszották:
Bajnokok ága:
Aktobe-Makkabi Haifa 0-0
Baku-Levszki Szófia 0-0 
Nem bajnokok ága:
Anderlecht-Sivasspor 5-0 (De Sutter 17., 76., Boussoufa 22., Chatelle 32., Frutosz 92.)
Sparta Praha-Panathinaikosz 3-1 (Holenda 26., Vacek 32., Kalouda 86., ill. Szalpingidisz 67.)

2. félidő:

95. perc. Végeeeeeee! Győzött a Loki! A második félidőben feljavult játékának köszönhetően fontos sikert aratott az egy hét múlva, Debrecenben sorra kerülő visszavágó előtt. 0-1!

94. perc. 9 méterre a kapunktól, az oldalvonalról járt közvetett szabadrúgás az észteknek, de szerencsére a visszagurított labdát fölé vágták.

90. perc. 3 percre a sikertől a Debrecen.

89. perc. Még egy észt csere: Puri le, Puri be. És ez nem vicc...

86. perc. A Tallinn is cserél: Zilinszki be, Guszev le.

84. perc. Loki-csere: Szűcs be, Szakály le.

81. perc. Kissé eldurvult a meccs, nem kímélik egymást a játékosok. Andrejev sárga lapot kapott, mert Komlósival kakaskodott.

73. perc. Coulibaly sárga lapott kapott. Észt csere: Leitan be, Malov le.

70. perc. GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL!!!!!!!!!! Leandro! Megvan az a fontos idegenbeli találat, amivel nem mellesleg vezet a Debrecen! Coulibalyt ugratták ki középen, a leshatáron, az új szerzemény vitte egy kicsit a labdát, ám 11 méterről a kapusba helyezett. A kipattanót Leandro 16 méterről az üresen maradt kapu közepébe belsőzte. 0-1!

67. perc. Újabb Loki-csere: Dombi be, Katona le.

66. perc. Egy jobboldali magyar szöglet után hatalmas kavarodás alakult ki az észt kapu előtt, de gól nem lett a lehetőségből. Feljött a magyar bajnok!

64. perc. Rudolf végzett el egy szabadrúgást 22 méterről, kissé balról. Középre érkező lövését Kaalma szorította magához.

61. perc. Malov a frászt hozta ránk: balról betört a tizenhatosunkra az észt, majd a kapuig vezette. Ám Mészáros az utolsó pillanatban visszaért, az ellenfél meg elesett. Ez sem tizenegyes.

59. perc. Malov sárga lapot kapott, mert birkózott.

58. perc. Loki-csere: Coulibaly be, Szilágyi le.

53. perc. Kiss Zoltánt kellett ápolni a gyepen, a csapatkapitány felugrás közben kapott egyet a fejére. 

49. perc. Nagy Loki-helyzet: Mészáros ívelt át a hosszú oldalra a vendégtizenhatos bal csücskétől, Czvitkovics éles szögből, 5 méterről azonban a gólvonal elé tudott csak fejelni. A labda a jobb kapufa mellett ballagott nki a pályáról.

46. perc. Folytatódik a meccs.

1. félidő:

45+2. perc. Vége a félidőnek! Ennél több kell a Debrecennek, ha nem akar gólt kapni. Az észtek okosan passzolgatnak, majd igyekeznek hirtelen ritmusváltással indítani a csapattársat. A Loki egyelőre önmaga árnyéka, bár lehet, ez tudatos...0-0!

45. perc. Czvitkovics lőtte a szabadrúgást 28 méterre a kaputól, ám csúnyán fölé durrantott.

44. perc. Nahk kapott sárga lapot, mert felrúgta Kiss Zoltánt.

40. perc. Guszev próbálkozott 10 méterről, a balösszekötő helyéről, ám lövése méterekkel gurult a jobb kapufa mellé.

39. perc. A Loki már vagy két perce nem találkozott a labdával, a rivális okosan adogat.

35. perc. Rudolfot rántották le a tizenegyespont közelében, de a játékvezető nem fújt semmit. A portugál spori egyelőre nincs velünk. 

34. perc. A portugál bíró Herczeg Andrást figyelmeztette az oldalvonalnál...

32. perc. Leandro sárga lapot kapott.

23. perc. Megint ez a Nahk! A középpályás 20 méterről, középről lőhetett teljesen szabadon, a bal alsóba tartó labdát Polekszics hatalmas bravúrral ütötte oldalra. Figyeljünk!

22. perc. Nahk nagyon aktív: most 11 méterről lőtt, de Polekszics védett.

16. perc. A meccs eddigi legnagyobb helyzetét puskázta el a Tallinn: Nahk középről, a tizenhatos vonaláról eresztett meg egy lövést, ám a labda szerencsére a jobb kapufán csattant, majd a mezőnybe vágódott. Meleg volt!

A Debrecen fehérben, az ellenfél zöldben játszik. Az első 10 percben jobbára a mezőnyben kóstolgatták egymást a felek. Közel sincs teltház, viszont néhány debreceni szurkoló Észtországba is követte a kedvenceket.

1. perc. Elkezdték a csapatok!

A magyar kispadon ott ül: Pantics, Szűcs, Dombi, Rezes, Fodor, Coulibaly és Oláh Lóránt.

Több, mint 3,5 millió euró! Ennyi pénzt kasszírozhat a Debrecen, amennyiben összesítésben túllép az észt Levadia Tallinn alakulatán. Gyerekjáték, mondhatnánk, ám nem árt megjegyezni, hogy a baltikumi alakulat a sokkal esélyesebb lengyel bajnokot, a Wisla Krakkót ütötte ki az előző, 2. selejtezőkörben.

Ráadásul Herczeg András klubmenedzsernek Rudolf Gergely és Vukasin Polekszics kisebb sérülése, illetve a sorozatban már kétszer eredményes Varga József és a Svédországban kiállított Máté Péter eltiltása okozhat fejfájást. A Loki honlapja szerint a két maródi azért több, mint valószínű, hogy játszhat Tallinnban. Bízzunk benne.

Az ellenfél edzője, Igor Prins sportszerűen a magyarokat dicsérte, s tartja a párharc esélyesének. Ugyanakkor hozzátette, az utolsó vérükig küzdenek majd.

A mieink szerdán délelőtt kikapcsolódás gyanánt városnézésre indultak, de persze közben ott motoszkált a fejekben az este hatkor kezdődő találkozó is...   

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu