Csehország: kevés sztárral, de büszkén

Szerző: SHLétrehozva: 2012. június 1. 15:37
CSAPATBEMUTATÁS. Az Európa-bajnokságig hátralévő napokban a torna résztvevőit mutatjuk be, a sort a magyar válogatott pénteki ellenfelével, Csehországgal folytatjuk. Az ország még nem, négy labdarúgója viszont elmondhatja magáról, hogy nyert Eb-t: Viktornak, Nehodának, Panenkának és Frantisek Veselynek már sikerült.


 

Igaz, azt a válogatottat csehszlováknak hívták, és a keret fajsúlyosabb felét a szlovákok – azokon belül is a Slovan Bratislava futballistái – alkották. Mindegy is, a „szlovákcseh” garnitúra 1976-ban büntetőkkel legyűrte a nyugatnémeteket, és Európa-bajnok lett. (Ez volt az a mérkőzés, amelyre nem érvényes Gary Lineker szellemes bon mot-ja, amely szerint „a futball az a sport, melyet huszonketten játszanak, és a végén mindig a németek nyernek.”)

Érdekes módon önállón csapatként a csehek jóval eredményesebbek, mint a szlovákok: 1994-es önállósodásuk óta valamennyi Eb-n szerepelhettek – ellentétben a szlovákokkal, akik még csak tévén nézték a kontinenstornát. A csehek 2004-ben elődöntőt játszottak, nyolc évvel korábban pedig karnyújtásnyira voltak az aranyéremtől. A változatosság kedvéért ismét a németek voltak az ellenfelek, és a rendes játékidőben nem bírtak egymással a csapatok. Következett a hosszabbítás, de nem következtek a büntetők, erről Kouba kapus gondoskodott. Éppen akkor vezették be az aranygólt, de Bierhoff sosem kerül be az annalesekbe, ha a cseh kapus nem annyira ügyetlen, mint amennyire.

Kár volt érte, ugyanis a Poborsky, Bejbl, Berger, Nedved középpályás négyest bármelyik válogatott elfogadta volna. Az Eb-t követően valamennyien „elkeltek”: a portugáloknak alányesős álomgólt lövő Poborsky megjárta a Manchester Unitedet, Bejbl az Atlético Madridig, Berger a Liverpoolig jutott. A legtöbbre Nedved vitte, aki a Lazióban 138, a Juventusban 247 mérkőzést játszott, emellett 91-szer szerepelt a válogatottban.

A jelenlegi cseh csapat Eb-esélyei aligha izgatják fel a brit fogadóirodákat. A keretben nincs sztárdömping, a lassacskán őskövület Petr Cech (Chelsea) és Tomás Rosicky (Arsenal) a két legnagyobb név, a többiek futballoznak még… Olyan csapatokban, mint a Slovan Liberec, a Viktoria Plzen vagy az Anorthoszisz Famaguszta. Ezzel a névsorral a tisztes helytállás lehet a cél az egyébként nem túl ijesztő csoportban (oroszok, görögök, lengyelek).

Panenka, a névadó
Cukaharáról tornászelemet, Fosburyről magasugró-technikát, Panenkáról tizenegyest neveztek el. A névadó nem Sepp Maier volt, szegény csak elszenvedte a történteket. A (nyugat)német válogatott kapusa kapott ugyanis olyan gólt büntetőből, amilyet soha, senki korábban. Miután a két csapat nem bírt egymással az 1976-os Eb-döntőben, a tizenegyesek következtek. Hét kísérlet után a csehszlovákok vezettek 4:3-ra, amikor Höness hibázott. Következett Antonin Panenka: ha belövi, a csehszlovákok a bajnokok. A zörgő csontú középpályás úgy csinált, mintha belebikázna a labdába: a mozdulattal balra küldte Maiert, majd könnyedén alányesett a labdának, ami falevélként hullott a léc alá. Ilyen szemtelen mozdulatot addig nem látott a világ – az egy Zdenek Hruska kivételével. A kapus a Bohemiansban csapattársa volt Panenkának: edzések után neki rugdosott büntetőket, a tét sör vagy csokoládé volt. Ő volt a kísérleti nyúl, Maier pedig az áldozat.

 

A CSEHEK 23-AS EB-KERETE

Kapusok: Petr Cech (Chelsea), Jan Lastuvka (Dnepropetrovszk), Jaroslav Drobny (Hamburg)

Hátvédek: Frantisek Rajtoral (Plzen), Roman Hubník (Hertha), Tomás Sivok (Besiktas), Michal Kadlec (Leverkusen), Theodor Gebre Selassie (Liberec), David Limbersky (Plzen), Marek Suchy (Szpartak Moszkva)

Középpályások: Tomás Rosicky (Arsenal), Jaroslav Plasil (Bordeaux), Jan Rezek (Famaguszta), Daniel Kolár (Plzen), Vladimír Darida (Plzen), Petr Jirácek (Wolfsburg), Milan Petrzela (Plzen), Václav Pilar (Plzen), Tomás Hübschman (Sahtar)

Támadók: Milan Baros (Galatasaray), David Lafata (Jablonec), Tomás Pekhart (Nürnberg), Tomás Necid (CSZKA Moszkva)

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A görögök az újabb csodában reménykednek
CSAPATBEMUTATÁS. Az Európa-bajnokságig hátralévő napokban a torna résztvevőit mutatjuk be, a sort a görögökkel folytatjuk A ’92-es dán produkciót kopírozták 2004-ben, azzal a különbséggel, hogy válogatottjuk edzőtáborból...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Lengyelország a dicső múlt árnyékában
CSAPATBEMUTATÁS. Az Európa-bajnokságig hátralévő napokban a torna résztvevőit mutatjuk be, a sort a társházigazda lengyel válogatottal kezdjük. Nem őszül bele a kutatómunkába az a sporttörténész, aki a Fehér Sasok Európa-bajnoki...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu