Átigazolások top 20 - a nyár vételei

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 2. 15:57
Az európai futballszezon felénél elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy megnézzük, kik voltak a nyári átigazolási időszak legjobb vételei, akik forradalmi változásokat idéztek elő új klubcsapatuknál, vezéregyéniségekké váltak. Íme húszas listánk, az első tíz játékos jutalmul kap néhány dicsérő szót is. Ez a nyár az olasz átigazolásoké volt, listánkat Zlatan Ibrahimovic vezeti.


ÁTIGAZOLÁSOK - TOP 20
1. Zlatan Ibrahimovic, Barcelona-Milan, kölcsönben, opciós joggal a 24 millió eurós vételre
Erős kezdés után körön kívülre került a Barcánál, olyannyira összekülönbözött Pep Guardiola vezetőedzővel, hogy úgy köszönt el: "Bárhol is találkozzunk Európában, kiütlek!". A San Siróba visszatérve megtáltosodott a lehetetlen gólok nagymestere. Ő döntött a milánói derbin, a Fiorentina ellen pedig egy szenzációs félollós góllal nyerte meg a meccset csapatának. 24 millió euróért ajándék volt ez a világklasszis a Milan számára. A klub aranylabdás legendája, Marco Van Basten az év végén úgy nyilatkozott, önmagára emlékezteti a bivalyerős, de roppant technikás csatár, aki a bajnokságban kilenc gólt, összesen 16-ot vágott Milan-mezben. Ennél nagyobb dicséretet mi sem tudunk mondani.

2. Milos Kraszics, CSZKA Moszkva-Juventus, 15 millió euró
Az új Nedvedként harangozták be az olasz futballsajtóban a hangyaszorgalmú szerb szélsőt, nem véletlenül. Nemcsak a fizimiskája, hanem a játékstílusa is a cseh aranylabdást idézi, tökéletesen beilleszkedett a Zebráknál, Luigi Del Neri szerint ő lesz az, aki képes a vállán vinni a Juventust a sikerek felé. Volt olyan meccs, hogy triplázott, volt olyan, hogy három gólpasszt osztott ki, a Lazio ellen az utolsó pillanatokban gyötörte be a győztes találatot.

3. Rafael van der Vaart, Real Madrid-Tottenham, 10 millió euró
A Realban kis túlzással csak kiegészítő ember volt, a Tottenhamben primadonna, egyetlen baj van vele, hogy rendkívül sérülékeny. Minden bajnokijára jut egy gólja vagy gólpassza, csak a Villának négyet vágott ebben az idényben, s a Bajnokok Ligájában is brillírozott, ha játszott. A nyolcmillió fontnak minimum a dupláját éri játékjoga.

4. Ricardo Carvalho, Chelsea-Real Madrid, 8 millió euró
Mesteri igazolás, könnyebb megtalálni egy tűt a szénakazalban, mint klasszis (rutinos, megbízható, keménykötésű) középhátvédre akadni az átigazolási piacon ennyi pénzért. Persze ehhez José Mourinho hívó szava is kellett. A La Liga talán legjobb transzfere.

5. David Villa, Valencia-Barcelona, 40 millió euró
A Valencia és a spanyol válogatott csatárának leigazolásakor mélyen zsebbe nyúlt a Barca, de nem vállalt nagy kockázatot, ez a kezdeti nehézségek után be is bizonyosodott.  Az esztendő utolsó nyolc bajnokiján kilencszer villant, Messitől és Ronaldótól jócskán elmaradva már harmadik a Pichichi-díjért folytatott versenyben.

6. Edinson Cavani, Palermo-Napoli, 18 millió euró
A világbajnokságon nem alkotott kimagaslót az uruguayi csatár, talán ezért nem versengtek érte a sztárklubok a nyáron. A Napoli jó érzékkel lecsapott rá. A Matador fél év alatt a San Paolo bálványa lett, szinte egymaga lőtte tovább a délolaszokat az Európa-liga csoportköréből, a bajnokságban tíz gólt rámolt be az ellenfeleknek. Drámai góljait egyhamar nem felejtik el Nápolyban, a Steaua ellen idegenben a 98. percben egyenlített, a "visszavágón" a 93. percben fejelt győztes és továbbjutást ér gólt, legutóbb a bajnokságban a 94. minutumban, a semmiből lőtt bombagólt a Lecce ellen (1-0).

7. Nené, Monaco-PSG, 5 millió euró
A topligák leggólerősebb szélsőjének itt a helye a legjobb tízben, a 29 éves brazil már a Monacóban is villogott, de most az őszi évad alatt többször talált be, mint a teljes 2009-10-es idényben (17-szer). Két és félszer annyit ér a játékjoga, mint amennyi a vételára volt a nyáron.

8. Leonardo Bonucci, Bari-Juventus, 15.5 millió euró
Szinte hihetetlen, de egyetlen bajnokit sem hagyott ki 2010-ben a Bari és a Juve mezében az olasz válogatott középhátvéd. Az utóbbi másfél szezonban 72 meccset és 6510 percet játszott, egyszer sem volt rá példa, hogy lecseréljék. Chiellinivel hosszú évekig párt alkothatnak a belső védelemben, ez bőven megért a Juvénak 15 millió eurót.

9. Hernanes, Sao Paulo-Lazio 13.5 millió euró
Senki sem lehet Próféta a saját hazájában, ezért igazolhatott a Kakához, Pirlóhoz és Fabregashoz hasonlított Hernanes Európába... Verón óta nem övezte ekkora várakozás új szerzemény érkezését a Laziónál, mint az övét. A brazil karmester igazolta jó hírét, a Serie A legjobb irányító középpályásának tartják az ősz évadban mutatott teljesítménye alapján, a fürgébb, de kevésbé karizmatikus Pastore mellett.
10. Yaya Touré, Barcelona-Man. City, 30 millió euró
Igazi motorja lett a Citynek az elefántcsontparti védekező középpályás, aki az előkészítésben is egyre többször jeleskedik. Harmincmillió euróért és kétszázezer fontos fizetésért cserébe persze el is várják az Eastlandsen, hogy jól menjen a játék a Barca exsztárjának.

11. Kagava Sindzsi, Cerezo Oszaka-Borussia Dortmund, 350 ezer euró
12. Ángel Di María, Benfica-Real Madrid, 33 millió euró
13. Fabio Quagliarella, Napoli-Juventus, 4.5 millió euróért kölcsönbe, opciós joggal a 10.5 milliós vételre
14. Pablo Osvaldo, Bologna-Espanyol, 5 millió euró
15. Marco Borriello, Milan-Roma, 2 millió euróért kölcsönben opciós joggal a 13 millió eurós vételre
16. Mesut Özil, Werder Bremen-Real Madrid, 18 millió euró
17. Teofanisz Gekasz, Leverkusen-Frankfurt, 1 millió euró
18. Robinho, Manchester City-Milan, 18 millió euró
19. Josip Ilicic, Maribor-Palermo, 2.3 millió euró
20. Cheik Tioté, Twente-Newcastle, 3.5 millió euró

A két legjobb kölcsönvétel
Lewis Holtby, Schalke-Mainz, 100 ezer euró, kölcsönben
Nedum Onuoha, Man. City-Sunderland, ingyen, kölcsönben

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Átigazolási piac - a zárónap krónikája!
Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb zárónapját élhettük meg a téli átigazolási piacon, a Liverpool lecserélte Torrest a Suárez-Carroll párosra, a spanyol világbajnok csatár a Chelsea-ben folytatja a Benfica-védő David Luízzal...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu