Abramovics, a Chelsea dúsgazdag amatőrje

Szerző: Vincze SzabolcsLétrehozva: 2012. november 22. 10:02
VÉLEMÉNY. Régi vesszőparipám, hogy az orosz milliárdos tulajdonosként egyszerre motorja és gátja a Chelsea-nek. Bármit megvesz pénzen, de a türelmetlensége negatív hatással van a sikerességre. Arról nem is beszélve, hogy ha nem akarna beleszólni mindenbe (elvégre nem több, mint egy dúsgazdag szurkoló), a Chelsea már többet nyert volna érkezése óta.


 

A Manchester City szerda este 1-1-et játszott a Real Madriddal a Bajnokok Ligájában, ezzel biztossá vált, hogy nem jut a 16 közé. Két szezon, két kudarc a BL-ben, Roberto Mancini menedzser ma mégis azt mondta: nem félti az állását. Valószínűleg nem is kell neki, de egy biztos: a Stamford Bridge-en Roman Abramovics már ötször kirúgta volna.

Az is biztos, hogy Manszúr Sejk, a Manchester City tulajdonosa sokkal türelmesebb a Chelsea tulajánál. Az olasz menedzser által vezett gárda ugyan már másodszor bukott el a Bajnokok Ligájában (ráadásul a csoportkörben), de mivel három szezon alatt nyert egy FA Kupát és egy angol bajnoki trófeát a csapattal, bíznak benne.

A modern futballban nem is képzelhető el az, hogy egy csapat minden fronton százszázalékos teljesítményt tudjon nyújtani, hiszen az európai ellenfelek bivalyerősek, a hazai topligák szintúgy. Ezt nem nagyon képes felfogni Roman Abramovics, aki a Juventustól elszenvedett 3-0 után kirúgta a Roberto Di Matteo menedzsert, aki pedig az előző szezonban megnyerte neki a rég áhított BL-trófeát.

Abramovics mintha azt gondolná, hogy ez az egész csak játék, és nyugodtan beleszólhat a taktikába (egyszerűen nem vagyok hajlandó elhinni, hogy Di Matteo egyes-egyedül találta ki a keddi, katasztrofális és amatőrizmusról árulkodó felállást), valamint ha éppen ideges, tekintet nélkül mindenre és mindenkire, kirúghat akárkit. Így nem lehet komolyan csapatot építeni.

A Stamford Bridge-en egyedül José Mourinhónak sikerült megvalósítania ezt, ő volt az egyetlen, aki szembe mert szállni Abramoviccsal. Aztán három év után neki is elege lett belőle, és az orosz milliárdos azóta úgy váltogatja az edzőit, mintha a futball csak egy számítógépes menedzserjáték lenne.

Azt, hogy miért rúgta ki Carlo Ancelottit, a mai napig senki sem érti, de André Villas-Boas és főleg Roberto Di Matteo menesztése a vicc szintjére "emelte" Roman Abramovics ámokfutását. Persze mondhatja, övé a pénz, így azt csinál, amit akar, ezzel viszont lenézi a futballt. Azt sugallja, hogy a szakma semmit sem számít.

Nem érdemes Sir Alex Fergusonnal, Arsene Wengerrel vagy David Moyesszel példálózni, akik már évtizedek óta ülnek ugyanannak a csapatnak a kispadján. De nem ártana, ha Abramovics körülnézne, és feltenné magának a kérdést: miért bíznak két BL-kudarc után is Manciniben a Manchester Citynél, és főleg Mark Hughes-ban a Queens Park Rangersnél.

Mert bármennyire gyorsult is fel a futball, a Stamford Bridge-en kívül azért még ismerik azt a szót, hogy türelem. Ami a sikerek egyik záloga. Egy csapat nem attól lesz sikeres, ha félévente váltogatják az edzőt. Ezt az NB I-ben szokták, és ott sosem jött még be. Szerda reggel egyvalami kiderült: a futball nem teljesen úgy működik, ahogy Abramovics gondolja.

Én viszont határozottan úgy gondolom, hogy ha Abramovics pillanatnyi fellángolásból nem rúgja ki 2011-ben Ancelottit, vagy korábban José Mourinhót, az együttes nem 3 PL-trófeát, 4 FA Kupát és egy - lássuk be - szerencsés BL-trófeát nyert volna 11 év alatt. Hanem sokkal többet.

Rafael Benítez órája pedig már pörög is visszafelé...

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Öt jelölt a Chelsea kispadjára
Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa a Juventus elleni 3-0-s vereség után, szerda reggel kirúgta Roberto Di Matteót, a csapat nyáron kinevezett menedzserét. A pótlásáról minél előbb gondoskodni kell, hiszen kemény időszak...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Kirúgták Di Matteót a Chelsea-től
A Chelsea kedd este 3-0-s vereséget szenvedett a Juventustól a Bajnokok Ligájában, így könnyen lehet, hogy címvédőként még a csoportköröket sem éli túl. A helyzetért Roberto Di Matteo menedzser vállalta a felelősséget, és Roman...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Kigolyózhatják a címvédőt a BL-ből!
VIDEÓK! A Juventus 3-0-val intézte el a Chelsea-t a labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó előtti fordulójában, Torinóban, ezzel a harmadik helyre szorította a londoniakat az E-csoport tabelláján. Két megpattanó lövésből, és egy...
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu