60 éve zuhant le a legendás Torino

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 4. 10:14
Pontosan hatvan éve, 1949. május negyedikén szenvedett halálos légibalesetet a Torino labdarúgócsapata. Az akkor a világ legjobbjának tartott piemontiak Lisszabonból tértek haza, amikor Supergánál egy templomnak ütközött a repülögépük, és senki nem élte túl a tragédiát.


Il Grande Torino. A Bikák legendás együttese a másik világháború ideje alatt kezdte szárnyait bontogatni, és a világégés után egyre-másra nyerte a bajnokságokat. Formájuk alapján még 1949 után is a csúcson lehettek volna…

Ám május negyedikén bekövetkezett a tragédia. A játékosok Lisszabonból tartottak hazafelé, ahol Xico Ferreira búcsúmeccsén vettek részt, ám Torino felett hatalmas köd fogadta őket. A pilóta nem is tudott leszállni, ugyanis a Superga hegyen egy templomtoronynak ütközött a gép. Senki nem élte túl a tragédiát.

A Torino a bajnokságból hátralévő meccsekre az ifistákkal állt ki, de a bajnoki címet a nagyok már korábban bebiztosították.

A torinói együttes az 1947/48-as bajnokságban 125 gólt szerezve nyerte el a bajnoki címet. Természetesen Vittorio Pozzo válogatottja is rájuk épült, 1947-ben a Magyarország ellen nehezen, 3:2-re megnyert meccsen tíz Torino-játékos kapott helyet.

A tragédiában 18 játékos, a vezetőedző, két klubmenedzser, a technikai igazgató, a gyúró, három újságíró, a repülőgép négyfős személyzete, valamint a túra szervezője hunyt el. A Torinóból egyedül Sauro Toma maradt életben, ő ugyanis sérülése miatt nem utazott el Lisszabonba.

Superga magyar áldozatokat is követelt: Schubert Gyula jobbszélső és Egri-Erbstein Ernő technikai vezető is a roncsok között lelte halálát. A küldöttség tagja lett volna Kubala László is, ám a magyar, a csehszlovák és a spanyol válogatottban is szerepelt klasszis végül nem utazott el a csapattal. Szerencséjére…

A SZERENCSÉTLENÜL JÁRT JÁTÉKOSOK:
Valerio Bacigalupo, Aldo Ballarin, Dino Ballarin, Milo Bongiorni, Eusebio Castigliano, Rubens Fadini, Guglielmo Gabetto, Ruggero Grava, Giuseppe Grezar, Ezio Loik, Virgilio Maroso, Danilo Martelli, Valentino Mazzola, Romeo Menti, Piero Operto, Franco Ossola, Mario Rigamonti, Schubert Gyula

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu