NBA: tovább csúszik a „rajt”

Szerző: MTILétrehozva: 2011. október 29. 12:05
A novemberi idénykezdetből már semmi sem lesz az NBA-ben: újabb két hét programját törölve a jövő hónapban egyetlen alapszakaszmeccset sem rendeznek meg az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban.


 

A döntést az NBA első számú vezetője, David Stern jelentette be azután, hogy a pénteki újabb tárgyalásokon sem született megegyezés a harminc klub tulajdonosai, illetve a játékos-szakszervezet képviselői között.

A felek bérvitája miatt korábban az előidényes meccsek maradtak el, aztán az eredetileg elsejére tervezett bajnoki nyitány tolódott, majd a november első két hetére tervezett mérkőzéseket annullálták, s ehhez jön a mostani újabb kéthetes programtörlés.  

A hét elején már Barack Obama, az Egyesült Államok kosárrajongó elnöke is véleményt nyilvánított az ügyben, amikor kedden nyugtalanságának adott hangot, és megegyezésre buzdította a játékosokat és a tulajdonosokat.

Az alkudozás központi vitatémája az évi 4.3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 53, legutóbbi engedényük értelmében pedig 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban - a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva - ragaszkodnak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartják a 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Legutóbb az 1998–99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu