Elhunyt Ralph Klein magyar származású izraeli sportlegenda

Szerző: MTILétrehozva: 2008. augusztus 7. 20:17
Hetvenhét éves korában rákbetegségben elhunyt Ralph Klein kosárlabdaedző, magyar származású izraeli sportlegenda. Klein legnagyobb sikereit a Maccabi Tel Aviv edzőjeként érte el, irányítása alatt vált a csapat a hetvenes években Európa egyik legjobb együttesévé, és nyerte meg először 1977-ben a BEK-et.


 

Ehud Olmert izraeli kormányfő közleményben kifejezte "mély fájdalmát Ralph Klein eltávozása" miatt.

 

Klein 1931-ben született Berlinben, Németországban élő magyar zsidó családban. A család még a II. világháború kitörése előtt visszaköltözött Budapestre. Apját a nácik elhurcolták, és az auschwitzi koncentrációs táborban elpusztult. A család többi tagja azonban Raoul Wallenberg svéd diplomatának köszönhetően megmenekült a deportálástól, és túlélte a holokausztot - írta a Háárec című izraeli lap.

 

Klein 16 éves korában futballozni kezdett Budapesten, majd átváltott a kosárlabdára, és játszott a magyar bajnokságban. 1951-ben anyjával elhagyta Magyarországot, és Izraelben telepedett le. Szolgált a haditengerészetnél, majd leszerelése után a Maccabi Tel Aviv játékosa lett, később pedig a nemzeti válogatott kapitánya 1965-ig, amikor is mint játékos visszavonult. Edzőként a Maccabival 14-szeres bajnok és 10-szeres kupagyőztes volt. Edzősködött az izraeli és a német nemzeti válogatott, illetve más izraeli klubcsapatoknak élén is. Irányítása alatt az izraeli nemzeti válogatott ezüstérmes lett az 1979-es Európa-bajnokságon: legyőzte Olaszországot, Spanyolországot és Jugoszláviát, de a döntőben kikapott a Szovjetuniótól.

 

A pekingi olimpia pénteki megnyitóján részt vevő Simon Peresz izraeli államfő szintén elismeréssel adózott Kleinnek. "Szerény volt a győzelemben és látnoki képességekkel rendelkezett a nehéz időkben. Példátlan sportsikerekkel ajándékozta meg Izraelt" - jelentette ki.

 

Kleint sok sikerének színhelye, a tel-avivi Jad Elijahu sportcsarnok előtt ravatalozták fel, hogy tisztelői leróhassák ott kegyeletüket. Temetése pénteken lesz.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu