Meghajoltunk a hoki tanítómesterei előtt

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 26. 22:40
A magyar jégkorong-válogatott becsülettel küzdött, de így sem tudta megakadályozni Kanadát abban, hogy kilencszer is betaláljon az A-csoportos világbajnokság A jelű kvartettjében. Benk András kulcscsontja eltört, nélküle kell megvívnunk utolsó, a bennmaradás szempontjából rendkívül fontos csoportmeccsünket kedden Fehéroroszország ellen.


 

ÉRTÉKELÉS:

Kanada más kategóriát képvisel, mint Magyarország (legalábbis jégkorongban), és ezt megtapasztalhattuk a két csapat mérkőzésének minden egyes percében.

Az első harmadban hét perc leforgása alatt négy találatot is beszedtünk, és ekkor félő volt, hogy olyan súlyos vereségbe szaladunk bele, amely még a fehéroroszok elleni meccsen is érezteti majd hatását.

Azon a találkozón sajnos Benk András már nem lehet a magyar csapat segítségére, Scottie Upshall ugyanis kegyetlenül letaglózta, és mint az első vizsgálatok kimutatták, a támadó kulcscsonttörést szenvedett.

Ezzel azonban nem ért véget a fájdalmas momentumok sora, ugyanis bár Szuper Levente és Hetényi Zoltán is tudása legjavát nyújtotta, Kanada ellen így sem lehetett megúszni kilenc bekapott gól alatt.

A magyar szurkolók a szűnni nem akaró észak-amerikai fölény és gólszüret ellenére sem lankadtak, és hatvan percen keresztül dobhártyaszaggató hangerővel biztatták a csapatot. Szükség lesz a kitartásukra kedden is, Fehéroroszország ellen már nincs mese: nyernünk kell, ha nem szeretnénk a végsőkig nyitva hagyni a kérdést, bennmaradunk-e az A-csoportban, vagy búcsút kell intenünk a topdivíziónak.

KANADA-MAGYARORSZÁG 9-0 (4-0, 2-0, 3-0)
Zürich, 5000 néző, vezette: Looker (amerikai) és Piechaczek (német).
KANADA: Mason (kapus) - Hamhuis, Weber, Roy, Heatley, Spezza - Doughty, Phillips, Stamkos, Doan, St. Louis - Schenn, White, Upshall, Horcoff, Lombardi - Fisher, Armstrong, Neal. Szövetségi kapitány: Lindy Ruff.
MAGYARORSZÁG: Szuper, Hetényi (kapusok) - Svasznek, Sille, Vas M., Palkovics, Fekete - Horváth, Tokaji, Ladányi, Vas M., Peterdi - Szélig, Ennafati, Kovács, Jánosi, Vaszjunyin - Ondrejcik, Kangyal, Benk, Majoross, Holéczy. Szövetségi kapitány: Pat Cortina.
Gólszerzők: 5:18 St. Louis (White, Schenn), 9:40 Weber (St. Louis), 12:35 Roy (Spezza, Phillips), 12:48 Neal (Fisher, White), 27:35 St. Louis (Doughty), 29:03 Weber (Phillips), 41:06 Fisher (Horcoff, Hamhuis), 44:51 St. Louis (Doan), 50:55 Spezza.
Büntetések: 29, ill. 16 perc.

A csoport másik mérkőzésén:

Szlovákia-Fehéroroszország 1-2

B-csoport, vasárnapi eredmények:

Svájc-Németország 3-2

Oroszország-Franciaország 7-2

 

ONLINE KÖZVETÍTÉS:
60.: VÉGE A TALÁLKOZÓNAK. Kanada kilencszer is betalált, ám ne csüggedjünk. A valódi tét Fehéroroszország ellen nyomja a vállunkat, akkor lesz igazán eredménykényszer a csapaton.
59.: Az utolsó néhány percben többször is megvolt a lehetőség, hogy szépítsünk, ám Mason sajnos eddig keresztülhúzta a számításainkat. 
58.: Vas Márton kis híján szépített, lövését csak nehezen tudta védeni Chris Mason.
55.: Túl sokan voltak a kanadaiak a pályán, csapatbüntetés.
54.: Kangyal Balázs pihen két percet.
53.: Záporoznak a lövések Hetényi kapujára, nagyon meleg lesz még a hátralévő hét perc.
51.: 9-0! Spezza a gólszerző. A kanadai játékos lehetetlen szögből talált a kapuba, Hetényin éppen hogy átvánszorgott a pakk.

49.: "Harcoljatok, harcoljatok!" - zeng-zúg a lelátó. Mintha a Papp László Sportarénában lennénk.
48.: Kis csetepaté a jégen, de a felek gyorsan megbékéltek.
45.: 8-0! St. Louis kétszer is megcélozta a rövid sarkot. Először védett Hetényi, az ismétlés már a kapuban kötött ki. A kanadai harmadik gólját szerezte.
44.: Három a háromban vezettük a korongot, Vas Márton lövését elnyelte Mason.
43.: Sille lőtte hátba Hamhuist.
41.: 7-0! Fisher felavatta Hetényit. A kanadai irgalmatlan erővel varrta a korongot a jobb sarokba, még a lassításon is alig lehetett követni a korong útját.
41.: ELKEZDŐDÖTT AZ UTOLSÓ FELVONÁS.
40.: VÉGE A MÁSODIK FELVONÁSNAK. Amióta Hetényi beállt, még csak gólt sem kaptunk. Csak így tovább!!!
40.: 20 másodperccel a harmad vége előtt kiállítás, Tokaji Viktor kapott két percet.
39.: Ladányi második nagy helyzete is kimaradt, lövése elkerülte a kanadai kaput.
38.: Hetényi nyolc perce van a jégen, és még egyszer sem kapitulált. Ezúttal Armstrong tette próbára a magyar kapus tudását.
36.: White lövését sikerült blokkolnunk.
35.: Phillips lökte el Vaszjunyint, bünti.
34.: Vaszjunyin lövését nyelte el Mason. 
33.: Hetényi eddig jól teljesít a kapuban, bár komolyabb panasz Szuperre sem lehetett. A gólokról nem igazán tehetett, Kanada ellen nem szégyen hat gólt beszedni. 
32.: Szélig Viktor kapott két percet.
31.: A magyar szurkolók azt skandálják, hogy "Szép volt, fiúk!". Pedig hol vagyunk még a végétől...
30.: 6-0! Shea Weber szánta el magát lövésre a Senkiföldjéről, a korong a jobb sarokban kötött ki. Kapust cserélünk: Szupert Hetényi váltja.
28.: Benk András a hírek szerint kulcscsonttörést szenvedett Upshall könyörtelen szabálytalansága nyomán.
27.: 5-0! Martin St. Louis korcsolyájáról csúszott be a pakk a hálóba.
27.: Horváth András ült le a padra.
26.: A második harmadra eddig büszkék lehetünk, nem egyszer a kapuig is eljutottunk. Nagyon megérdemelnénk a szépítést.
25.: Ladányi lőtt, Masonnek kellett játékba avatkoznia.
24.: Palkovics akasztott bottal, két perc.
23.: Upshall taglózta le Benket, öt perc plusz végleges kiállítás a kanadai jutalma.
23.: Lombardi ziccerét spárgázta ki Szuper!b Bravó, Levente!
21.: Hamhuis nem fér a bőrébe, Szupernek kellett résen lennie.
21.: A MÁSODIK HARMADBAN IS ÚTJÁRA INDULT A PAKK.
$$jatekos$$
20.: VÉGE AZ ELSŐ FELVONÁSNAK. Az első húsz percben megfeszültünk, de ez ellen a Kanada ellen borzasztó nehéz lesz akár csak egyszer is betalálni.
20.: Fekete orra elől csenték el a pakkot, pedig milyen szép lett volna egy gól a harmad vége előtt!
18.: A kapuralövések aránya 15:4. Becsüljük meg azt a négyet is!
16.: A magyar szurkolók nem csüggednek a bekapott négy góltól, szakadatlanul biztatják a foggal-körömmel védekező kedvenceiket. A legnépszerűbb szólam: "Veletek vagyunk!"
15.: Palkovics Krisztián passza Feketét találta meg, és bár kétszer is próbálkozott, lövései elhaltak a kanadai kapusban. 
13.: MÁR 4-0! James Neallel szemben sem volt ellenszere Szupernek.
13.: DEREK ROY GÓLJÁVAL 3-0! Jason Spezza tette háttal a kapu elé a pakkot Szuper ketrece mögül, Roy közelről a rövid felsőbe pofozta a korongot. 
12.: Kanada más sebességi fokozatban hokizik, de valamire hasonlóra számíthattunk a meccs előtt.
10: 2-0-RA MEGY KANADA! Shea Webernek sült el a keze, távoli löketére nem tudott reagálni Szuper. Martin St. Louis ezúttal assziszttal vette ki a részét az újabb gólból.
10.: Vas Marci második büntetését is beszedte.
9.: Vas Márton visszakorcsolyázott a jégre, kiegészültünk. Megúsztuk gól nélkül.
7.: Jason Spezza találatát érvénytelenítette a játékvezető kisles miatt, marad az 1-0.
7.: Vas Márton akasztott bottal, a második magyar kiállítás.
6.: MEGTÖRT A JÉG, 1-0-RA VEZET KANADA! Martin St. Louis lövése csusszant be a jobb sarokba, a gólpassz Ian White nevéhez fűződik. 
5.: Csak úgy záporoznak a lövések Szuper kapujára, de a magyar ketrec egyelőre bevehetetlen. 
3.: Kiegészültünk, és noha nyom Kanada, a magyar csapat jól áll a lábán.
2.: Szupernek kellett játékba avatkoznia, Hamhuis lövését védte lábbal.
1.: Nálunk van az első kiállítás, Horváth András kapott kétperces büntetést.
1.: Elkezdődött a mérkőzés. A magyarok fehér, a kanadaiak piros mezben léptek jégre.
20:00. A magyar szurkolók ismét fantasztikus hangulatot teremtettek, amelytől még a kanadaiaknak is feláll a szőr a hátukon. A juharlevelesek néhány vezetője helyszínen tartózkodó munkatársainknak a kezdés előtt elmondta, ilyen parádés hangulathoz még nekik sem volt szerencséjük. Ez aztán az országimázs! 
19:45. A zürichi jégcsarnokban egy Magyarországot népszerűsítő kisfilmet mutattak be, amelyben Kangyal Balázs és Szuper Levente szólalt meg magyarul.
19:20. A magyar szurkolókat elkezdték beengedni a csarnokba. Balhé nincsen, bár egy magyar és egy szlovák szurkolót kiemeltek a tömegből.
A csoport másik mérkőzésén a fehéroroszok 2-1-re megverték Szlovákiát.

A szlovákok elleni 4-3-as vereség alkalmával 48 védést bemutató Szuper tartalékja ezúttal Hetényi Zoltán lesz, Budai Krisztián maradt ki. A szakember egy helyen változtat a csatársorokban is: Kovács Csaba és Vas János cserél. Előbbi Vaszjunyin Artyommal és Jánosi Csabával, utóbbi pedig Fekete Dániellel és Palkovics Krisztiánnal alkot egy sort.

Ami a tavalyi döntős, egy évvel korábban aranyérmes Kanadát illeti, kettő kivételével az összes játékosa az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) pallérozódik. Lindy Ruff hét újoncot is behívott, ennek ellenére bombaerős kerettel érkeztek a vb-re, erről a fehéroroszok is tudnának mesélni, 6-1-re zakóztak a juharlevelesek ellen a nyitányon.

A két csapat eddig kilencszer találkozott, és a magyarok erejéből - még az 1930-as években - két döntetlenre telt, az összesített gólkülönbség 8-48. A második világháború után háromszor csapott össze a két gárda, 2004. február 3-án Székesfehérváron 5-4, 2004. április 20-án Budapesten 9-2, míg 2005. február 11-én, ugyancsak Budapesten 7-0 lett a végeredmény. A két bravúros döntetlen időpontja: 1934. január 27. (0-0, Budapest, barátságos mérkőzés), valamint 1938. február 18. (1-1, Prága, vb).

A zürichi négyesből az első három jut a 12-es középdöntőbe, a negyedik helyezett a kiesés elkerüléséért folytatja. Ocskay Gábor emlékére a mieink a legendás Alba Volán-csatár 19-es számát viselik a torna alatt, igaz, nem a mezükön, hanem a fejvédőiken. A mérkőzést az egyaránt rendkívül rutinos amerikai Rick Looker és a német Daniel Piechaczek vezeti.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 23 FŐS KERETE:
Kapusok: Budai Krisztián (Kezmarok), Hetényi Zoltán (Alba Volán 19), Szuper Levente (Alba Volán 19)
Hátvédek: Ennaffati Omar (Tours), Horváth András (Alba Volán 19), Kangyal Balázs (Budapest Stars), Ondrejcik Rastislav (Alba Volán 19), Sille Tamás (Budapest Stars), Svasznek Bence (Budapest Stars), Szélig Viktor (Briancon), Tokaji Viktor (Alba Volán 19)
Csatárok: Benk András (Alba Volán 19), Fekete Dániel (Alba Volán 19), Holéczy Roger (Budapest Stars), Jánosi Csaba (Ferencváros), Kovács Csaba (Alba Volán 19), Ladányi Balázs (Briancon), Majoross Gergely (Budapest Stars), Palkovics Krisztián (Alba Volán 19), Peterdi Imre (DAB), Vas János (Brynas), Vas Márton (Briancon), Vaszjunyin Artyom (Alba Volán 19). Szövetségi kapitány: Pat Cortina
A KANADAI VÁLOGATOTT KERETE:
Kapusok: Dwayne Roloson (Edmonton Oilers), Josh Harding (Minnesota Wild), Fred Brathwaite (Adler Mannheim)

Hátvédek: Dan Hamhuis (Nashville Predators), Drew Doughty (Los Angeles Kings), Chris Phillips (Ottawa Senators), Luke Schenn (Toronto Maple Leafs), Shea Weber (Nashville), Ian White (Toronto), Joel Kwiatkowski (Szeversztal Cserepovec)

Csatárok: Scottie Upshall (Phoenix Coyotes), Derek Roy (Buffalo Sabres), Shawn Horcoff (Edmonton), Mike Fisher (Ottawa), Dany Heatley (Ottawa), Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning), Matthew Lombardi (Phoenix), Shane Doan (Phoenix), Colby Armstrong (Atlanta Thrashers), Martin St. Louis (Tampa Bay), James Neal (Dallas Stars), Jason Spezza (Ottawa). Szövetségi kapitány: Lindy Ruff.
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu