Újra dobogón a kamionos Eb-n

Létrehozva: 2011. október 14. 15:58
Az OXXO Energy Truck Race Team pilótája, Kiss Norbert kétszer is a dobogón végzett a Kamion Európa-bajnokság utolsó versenyén, a híres Le Mans-i pályán!


Az Európa-bajnoki cím sorsa még nyitott volt, Jochen Hahn 17 pontos előnnyel érkezett Franciaországba.

Október lévén hűvös időben zajlottak a versenyek, néha még az eső is eleredt, de az OXXO Energy Truck Race Team pilótáját, Kiss Norbit még a zord időjárás sem tudta kizökkenteni fantasztikus formájából.

A szombati edzéseken a beállításokat próbálgatta a csapat, majd az időmérőn simán jutott a Q2-be a magyar pilóta, ahol  kilencedik lett, de mivel az első két versenyző kamionja alacsonyabb volt a szabályosnál, a mezőny végére száműzték őket, így mindenki előrébb jött 2 pozíciót.

Az első futamon  Kiss Norbi nem kapta el jól a rajtot, hárman is beszúrtak elé, ráadásul előtte kisebb ütközés történ, ami miatt még jobban visszaesett. Néhány kör alatt feljött a nyolcadik helyre, amit meg is tudott tartani a futam végéig. Ez azt jelentette, hogy délután a pole pozícióból rajtolhatott.

A második rajt sem sikerült jobban, az első kanyarban ketten is előtte voltak, majd jött a sikán, ahol Kiss Norbert belső ívről visszaelőzött, de a sikán második kanyarját levágva négyen is megelőzték. Mivel ez szabálytalan, három pilótát boxutca-áthajtásos büntetéssel sújtottak, a negyedik viszont maradhatott előttünk, mert őt kiszorították, így nem tudott másfele menni, mint levágni a kanyart.

Mögöttünk Jochen Hahn, aki az Európa-bajnokságért ment, ráadásul egyetlen riválisa, Albacete a megbüntetett versenyzők között volt. Így Kiss Norbert nem tartotta fel a csapattársát. Ezzel a harmadik helyen volt, mögötte közvetlenül egy Buggyra, amely a futam végéig nem tudta megelőzni a magyar versenyzőt. Így Kisst a harmadik helyen intette volna le a kockás zászló, amennyiben a pályabírók nem felejtik el lengetni az utolsó kör végén. De mivel elfelejtették, hatalmas kavarodás támadt, senki nem tudta, hogy most vége a futamnak, vagy nem, így tovább versenyeztek. Szerencsére hamar rájöttek a franciák, hogy hibáztak, így piros zászlóval leintették a futamot, s mindenki a tényleges utolsó kör befutójának megfelelően zárta a napot.

Vasárnap reggel ismét kilencedik lett Kiss Norbi az időmérőn, majd következett az első futam. Óriási, talán a Truck Race-ben sosem látott rajtbalesettel indult a verseny, a rajtnál a mezőny elejéből 6 kamion karambolozott, melyből 3 már nem is tudott indulni aznap, így  rögtön leintették  piros zászlóval a futamot. Uwe Nittel és Antonio Albacete 160 km/h -nál   úgy összeakadtak, hogy irányíthatatlanul vágódtak a betonfalnak, Albacetet a mentők hordágyon vették ki a kamionból, és rögtön a pálya kórházába szállították. Szerencsére megúszta zúzódásokkal, de persze ezt akkor még nem lehetett tudni.
Albacete kiesésével Jochen Hahn lett az Európa-bajnok, de ha marad is Albacete a mezőnyben, a szombati eredmények miatt már csupán 4 pontra volt szüksége Jochennek a bajnoki címhez, így nem a baleset döntött az Európa-bajnoki címről.
Az ütközéssorozat miatt fél órát csúszott az ismételt rajt, ahol már jobban vigyáztak egymásra a pilóták , Kiss a hetedik helyen fordult, és a futam végéig tartotta is a pozícióját, így délután  az első sorból várta az évad utolsó futamát.

Most jól rajtolt az OXXO-pilótája, elsőnek fordult, és hamar elhúzott a mezőnytől. Marcus  Bösiger viszont ahogy feljött a második helyre, rettentő gyorsan, két kör alatt utolérte Kisst, és olyan erőszakosan támadott, hogy nem volt értelme feltartani, mert úgyis kilökte volna a magyar kamionját, így elengedte őt, főleg, hogy a következő két versenyző messze. több másodpercre járt mögötte. De nem sokáig.

A Renault pilótái ugyanis a dobogó mindhárom fokára fel szerettek volna állni, így az élen haladó Bösiger elkezdett belassítani a pálya olyan részein, ahol nem lehet előzni. Sikerült is neki két kör alatt felhozni Öestreich-ot és Janiec-t közvetlenül Norbi mögé. Az utolsó előtti körben még ki is akarta szorítani az OXXO Energy Drink pilótáját, de pont olyan helyen terelte Kisst külső ívre, ahol jött egy balos kanyar, s ott már Norbi volt belül. Nem is hagyta magát, s végül ő szorította ki Bösigert, s előzte meg a nem túl sportszerű Renault-ot.
A nagy csatában persze lelassultak, így Öestreich elbújt nekik, és átvette a vezetést. Az utolsó körben már mindenki maradt a helyén, így Kiss Norbert egy fantasztikus második hellyel zárta a 2011-es Kamion Európa-bajnokságot, ahol csupán az utolsó három versenyen indult, de így is a tizenkettedik helyen végzett.

Mindhárom versenyén végig az élmezőnyben autózott,  Jaramában sikerült futamot is nyernie, s hogy nem csak a versenyzők körében vívta ki az elismerést ezzel a teljesítményével, azt jelzi, hogy az FIA gálán megkapta az "Év újonca" trófeát!

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu