Sztárpilóta hunyt el a horrorbalesetben

Létrehozva: 2011. október 17. 09:07
VIDEÓ. Életét vesztette az Egyesült Államok népszerű autós sorozata, az IndyCar Las Vegas-i Indy 300-as viadalán a 33 esztendős Dan Wheldon, aki 2005-ben, illetve 2011-ben megnyerte a legendás 500 mérföldes indianapolisi futamot és hat évvel ezelőtt a bajnokságot is. A elhunyt brit legendáról vezető Formula-1-es pilóták emlékeztek meg, Wheldont felesége Susie, és két kisfia, Sebastian és Oliver gyászolja.


 

A súlyos baleset a verseny 11. körében történt, amikor Wade Cunningham és James Hinchcliffe koccanását követően 13 autót ütközött össze, zöme a falnak csapódott. A 34 fős mezőny végéről induló ekkorra tíz helyet felzárkózó Wheldon 300 km/h-s tempóban tehetetlenül rongyolt bele az előtte haladókba, autója a levegőbe repülve lángra kapott, majd a betonfalnak ütközött, végül a megannyi roncs között fejjel lefelé állt meg.

A brit születésű, Floridában élő sztárpilótát helikopterrel szállították kórházba, de nem tudtak segíteni rajta, két órával később Randy Bernard, az IndyCar ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy belehalt súlyos sérüléseibe a sorozat 2005-ös bajnoka.

A héten a pilóták panaszkodtak, hogy a helyenként 350 km/h-t meghaladó tempó mellett túl közel haladnak a falakhoz a szűkös pályán, nem oktalanul. A halálhírre a futamot azonnal törölték, a többi versenyző öt kört tett meg az oválpályán társukra emlékezve, miközben a központi kijelzőn Wheldon 77-es rajtszámát vetítették ki. 

Wheldon képtelen volt állandó szerződést kötni a 2011-es szezonra, de megegyezett a Bryan Herta Autosporttal, hogy mégis indulhasson az Indianapolis 500-on, amelyet végül megnyert. Ezután fogadta el Bernard ajánlatát, aki 5 millió dollárt ajánlott fel annak beugrónak, aki megnyeri a Las Vegas-i szezonzárót, amely végül az életét követelte.

NÉVJEGY - DAN WHELDON
született: 1978. június 22., Embleton, Olney, Anglia
sorozatok: U. S. F2000 Championshop Series (1999), Toyota Atlantic Championship (2000), Indy Lights (2001), IndyCar (2002-2011)
IndyCar-verseny: 128
Indycar-győzelem: 16
Indycar első rajtkocka: 5
Indianapolis 500-győzelem: 2 (2005, 2011)
Indycar bajnoki cím: 1 (2005)
Csapatai: Chip Ganassi Racing, Andretti Green Racing, Panther Racing, Bryan Herta Autosport, Sam Schmidt Motorsports
A FORMULA-1-ES PILÓTÁK IS ÜZENTEK:
„Nyugodj békében Dan, soha nem feledem a nagy közös csatákat 1995/96-ból. Hiányozni fogsz!" – üzente Twitterén Mark Webber.
„Épp most ébredtem fel és értesültem a horrorisztikus hírről. Dan Wheldon nyugodj békében! Annyi szép emlékem van rólad a 90-es évek elejéről, egy igazi harcos voltál. Egy legendát veszítettünk el, aki mellette egy fantasztikus ember volt" – hangzott Jenson Button Twitter-bejegyzése.
„Tragikus veszteség ez, ráadásul ilyen fiatalon. Hihetetlenül tehetséges pilóta volt. Igazi példakép számomra, egy olyan ember, akit mindig tiszteltem és akira felnézhettem. Britként bevállalta Amerikát, sikerrel, kétszer nyerte meg az Indy 500-at. Gondolataim családjával vannak ezekben a nehéz pillanatokban" – mondta Lewis Hamilton.
NEM VOLTAK BIZTONSÁGOSAK AZ INDYCAR AUTÓK:
Miközben a Formula-1-ben évről évre újratervezik az autókat és egyre szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be, addig a tengerentúli IndyCar-sorozatban ez jobbára elmaradt. Egyrészt nem tettek indítványozták a gyakran a betonfalaktól centikre helyenként 360-370 km/h-s száguldó autók tempójának csökkentését, másrészt a jelenleg futó típusokat kilenc éve nagyobb változatatás, modernizálás nélkül használják. A vasárnapi baleset során Wheldon autójának felső része szinte megsemmisült, a fejét védő biztonsági merevítő eltörött, ami a technika elavultáságát jelzi. Lecserélésük épp az idei szezon után, 2012-re történt volna, mint kiderült, túl későn...
ÍGY TÖRTÉNT A TRAGIKUS BALESET:
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu