Varga Dénes: Vb-arany, itthon? Ide vele!

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 3. 07:30
A férfi vízilabda-válogatott Benjáminja a pekingi olimpia megnyerése után most már az előtte álló klubszezonra koncentrál. Varga Dénes az OB I-ben és az Euroligában is a végső siker reményében száll vízbe a Vasassal. A bajnoki címvédő angyalföldiek átlövője a "vizes szövetségek" csütörtöki sajtótájékoztatója után adott interjút a SportHirado.hu-nak.


 

- Már célkeresztben a 2013-as vizes vb-rendezés, de ez a sajtótájékoztató mégiscsak a 2010-es úszó Eb-ről szólt. Nem érezte magát vízilabdázóként egy kicsit kívülállónak?

- De. Egészen addig a pillanatig igen, amíg Dr. Martin György, a vízilabda-szövetség elnöke fel nem hívta az előtte felszólalók figyelmét arra, hogy mi is itt vagyunk. Azért legalább bemutathattak volna. Elvégre a legjobb eredménnyel zártuk az olimpiát.

- Úgy bizony. Más érzés olimpiai bajnoknak lenni októberben, Budapesten, mint augusztusban, Pekingben?

- Más, teljesen más. Amikor hazaérkeztünk, akkor tudatosult csak bennem igazán, mit értünk el. Az a kitörő lelkesedés, az a túláradó szeretet, amivel fogadták a válogatottat az emberek, valami egészen elképesztő. Kint egy pillanatra sem foglalkoztunk a tét nagyságával, csak tettük, amit tennünk kellett. Lépésről lépésre haladtunk a célunk megvalósítása felé. Ha nem tudtunk volna megfelelően koncentrálni a soron következő feladatra, az a nyugalom, a higgadtság rovására ment volna.

- A vízilabda egy csapatsport, de egyénileg is minden játékosnak fel kellett építenie magában a kínai fővárosban rá váró kulcsfontosságú két hetet. Hogyan készült?

- Két évvel ezelőtt határoztam úgy, hogy olimpiai bajnokká válok Pekingben. Ez volt az első lépés. Ennek rendeltem alá minden mást. Kulcskérdés volt a formaidőzítés. Nyilván nem nyújthatta mindenki élete legjobbját mind a hét mérkőzésen, de egytől egyig arra törekedtünk. Az azért nem olyan rossz, hogy az első meccsünk volt az egyetlen, amit nem nyertünk meg, de azt sem veszítettük el.

- Dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány még az olimpia előtt nyomatékosította, a végeredménytől függetlenül távozik. Így viszont, hogy Sydney és Athén után Pekingben is hemzsegett a férfi vízilabdázóktól az aranygép, elképzelhető, hogy mégis marad?

- Ez Dénes döntése. Megy, vagy marad, szíve joga, érvek és ellenérvek mindkét döntés mellett, illetve ellen vannak. Akár így, akár úgy határoz, mindkettőt meg lehet érteni. Ez az ő dolga.

- A válogatott legutóbbi hőstette még hetekig, hónapokig téma, de halkan mégis megjegyzem, a hétvégén kezdődik a bajnokság. Talán túlságosan is evidens, hogy mi a célja a tavalyi győztes Vasasnak a 2008-2009-es idényben...

- Címvédőként címet védünk.

- Na persze. Idén is négy résztvevős lesz a versengés, vagy bővül a kör?

- Más lesz ez a szezon, mint az ezt megelőző. Nemcsak a Vasasról, az Egerről, a Honvédról és a Szegedről szól majd, nagyon jó az Újpest és a Fradi is. Tovább erősödött a játékosállományunk, kérdés, mikorra csiszolódik össze igazán a társaság. Ettől függetlenül egyetlen végkifejletet tartok, tartunk elfogadhatónak, az pedig az aranyérem.

- És az Euroliga?

- Legutóbb harmadikok lettünk a barcelonai négyes döntőben. Előbb kikaptunk a Jug Dubrovniktól, aztán megvertük a Mladost Zagrebet. Jó lett volna döntőzni, de ott, akkor ez nem jött össze. Idén ott is tovább lépünk, ez a célunk.

- Európa-bajnokság, Világkupa és Világliga már volt, de világbajnokság még nem volt Budapesten. Lesz 2013-ban?

- Bizony jó lenne. Eddig csak egy világbajnokságon szerepeltem, Melbourne-ben. Rómában és Sanghajban is lesz egy vb, de a budapesti lenne csak az igazán nagy durranás 2013-ban. Akkor is még csak huszonhat leszek, minden tőlem telhetőt megteszek majd a sikerért. A hazai rendezésű torna a hatalmas érdeklődés miatt kiemelkedő élménnyé válhat.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu