Becsüljük meg az ötödik helyet!

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 2. 22:06
Néhány héttel ezelőtt az egész ország szurkolt olimpikonjainknak, akik sajnos sokszor elmaradtak saját elvárásaiktól, ezzel szomorúságot okoztak a közvéleménynek is. Ha már nem emlékeznének pontosan, akkor csak felidézném: nyolc alkalommal „fanyalogtunk” ötödik hely után.


 

Pedig november 2-án este egészen más értelmet nyert az ötkarikás játékokon érmet nem, csak pontokat érő helyezés értéke. Mire gondolok? Lewis Hamilton éppen ezt a pozíciót szerezte meg drámai körülmények között, az utolsó kanyarban előzte meg az addigra alaposan lelassuló Timo Glockot.

Pekingben semmit sem ért volna a McLaren-Mercedes klasszisának előzése, érmet biztosan nem osztottak volna számára. Brazíliában azonban egészen más volt a helyzet. Miközben a futamot tökéletes teljesítménnyel megnyerő Felipe Massa a könnyeit törölgette, a szépséges barátnővel (Nicole Scherzinger, a Pussycat Dolls énekesnője) „megáldott” brit versenyző éppen az ötödik helyért járó négy pontot, az 59. Formula-1-es világbajnokság megnyerését ünnepelte csapatával együtt.

Pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy ismétlődjön a sportági történelem, lévén az elmúlt napokban rengetegen emlékeztettek arra, tavaly is hét pontos előnyt bukott el Kimi Räikkönennel szemben az ifjú brit oroszlán.

Akkor Hamilton hibát-hibára halmozott a brazíliai záró futamon, idén azonban már jóval óvatosabb volt. Biztosan őrizte világbajnoki címet jelentő pozícióját, amikor az égiek közbeszóltak. Eleredt az eső, az addig ötödik helyen haladó Hamiltont pedig nem sokkal a vége előtt megelőzte az ifjú titán, a monzai esős futamot megnyerő Sebastian Vettel.

Hirtelen hatodik lett a mclarenes, ez a célban egyenlő lett volna a bukással. De aztán jött az utolsó kanyar, az előzés, majd a hatalmas ünneplés.

Ezzel történelmet írt a Formula-1, lévén először jutott fel a csúcsra egy „színesbőrű” pilóta. Két év alatt előbb második, majd első lett a sorozatban, de mással is felhívta magára a figyelmet. Már újoncként sem hagyta magát, a pályán és azon kívül is méltó ellenfele lett a Wokingba első számú versenyzőként érkező, de végül bukott sztárként távozó Fernando Alonsónak.

Hamilton eleinte még csendes és félénk kisfiúnak tűnt, de gyorsan kiderült, helyén van az esze és nem hagyja, hogy skatulyába zárják. Szívesen osztotta meg véleményét a közvéleménnyel, de ezzel egyre több ellenséget szerzett, mert nem zárkózott el az élesebb hangvételű kijelentésektől sem.

Az ellenfelek eleinte tisztelettudó srácként viselkedtek vele, de a tavalyi szezonban nyújtott teljesítménye láttán egyre több irigye lett. Ez nem is meglepő, szédületes népszerűségre tett szert, villámgyors autóban ülhetett, az eredmények sem maradtak el. Sokan összetennék a kezüket azért az F-1-ben, hogy hasonló sikereket érjenek el, de erre kevés az esélyük.

Idén már érettebb volt, bár így is előjött néhány kínos hiba. Montrealban a boxutca kijáratánál öklelte fel Räikkönent, majd a Japán Nagydíj rajtja után is butáskodott, végül nem is szerzett pontot.

Így jött el az utolsó két futam, amelyen bebizonyította, lehiggadt és csak a megfelelő eredmény elérésére figyel. Kínában leiskolázta a mezőnyt, Brazíliában pedig a végén is észnél volt, a sírból hozta vissza a világbajnoki címet. Pedig a Ferrari boxában már Massa diadalát ünnepelték, de kiderült, idő előtt…

Persze, a valóság „megcsúfolása” lenne, ha egyenlőséget hirdetnénk az olimpián elért ötödik hely és Hamilton brazíliai eredménye között, de akik látták a közvetítést, azok tapasztalhatták, sokszor ez is elég a kitörő örömhöz. Bárcsak az ötkarikás játékokon is győzelmet érne egy „szerény”, ötödik pozíció…

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu