Úszásról golfra vált Kovács Ágnes

Szerző: shLétrehozva: 2008. július 12. 15:00
„Ági búcsútempói.” „Boldog születésnapot!” „Már most hiányzol, Ági!” Ezeket a feliratokat olvashatták a Komjádi uszodába kilátogató szurkolók eredmények helyett a mátrixtáblán, a 110. úszó országos bajnokság fénypontjához, Kovács Ágnes búcsúztatásához érve a szombati zárónap programjában. Időeredményét elvileg nem mérték, gyakorlatilag mégis elindult a stopper, mint utóbb kiderült a vetélytársak nélkül teljesített 50 méteres mellúszásával megnyerhette volna az ob-t. De nem nyerte, mert nem indult el. Egy olimpiai, két világbajnoki, valamint hét Európa-bajnoki címet viszont a magáénak tudhat. Ott lesz az olimpián, szurkolóként. Újabban golfozik, az üzleti szektor pedig tárt karokkal várja.


- Az elmúlt huszonhét évből némi túlzással huszonötöt a medencében töltött. Ilyennek képzelte a búcsút?

 

- Örömúszás volt ez a javából. Felemelő és egyben megható érzés volt a vízbe csobbanni. Nagyon örülök, hogy nemcsak az edzők és a versenyzők előtt tempóztam, hanem sok-sok szurkoló is eljött, hogy értem szorítson.

 

- Könnyed lubickolás helyett óriási lendülettel vágott neki az ötven méteres távnak. De egyáltalán mérte valaki az időt?

 

- Mérték, igen. Ez persze nem hivatalos adat, de 33.01 másodperc alatt értem célba. Ez azt jelenti, hogy ezzel az idővel megnyertem volna az ob-t. Persze, ha elindulok. De nem indultam el.

 

- Így viszont Verrasztó Evelyné lett az arany, 33.09-cel. De miért is nem állt rajthoz?

 

- Egy idejig úgy volt, hogy én is versenyzem, de aztán jobbnak láttam, ha ezt a különleges formáját választom a búcsúnak. Az edzőkkel is egyeztettem, ez tűnt a legbölcsebb döntésnek. A többiek mégiscsak az olimpiai részvételért küzdöttek, így nem akartam beleszólni a rivalizálásukba. Mindenesetre szokatlan volt ellenfelek nélkül úszni, sosem felejtem el ezt az egyszeri és megismételhetetlen pillanatot.

 

- Az eredeti forgatókönyv szerint negyedik olimpiáján, Pekingben vonult volna vissza. Az ismert kellemetlen közjáték okán mégsem lehet ott a kínai fővárosban…

 

- De ott leszek! A Magyar Olimpiai Bizottság és a Pegazus Tours jóvoltából én is kiutazhatok a játékokra. Igaz nem olimpikonként, hanem szurkolóként. Nagyon fogok szurkolni, rajtam nem múlhat egyetlen magyar sportsiker sem, az úszóké meg pláne.

 

- Járt már korábban Kínában?

 

- Még sohasem. Ezért is nagyon várom már az augusztust, végre felfedezhetem a Távol-Keletet. Annyi versenyszámot nézek meg a helyszínen, amennyit csak tudok, de azért a nézelődésre, bámészkodásra is marad majd időm. És mindenképpen el kell jutnom egy igazi kínai piacra.

 

- Olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok. Melyik sikere áll a legközelebb a szívéhez?

 

- Első helyre mindenképpen a sydneyi győzelmem kívánkozik, de a perth-i és a fukuokai vb-cím is előkelő helyen szerepel. Az olimpiai arany után számomra mégis a budapesti Eb-n szerzett három bronz a legkedvesebb, hazai közönség előtt fantasztikus élményekkel gazdagodtam. A Margitszigeten több mint, tízezren biztattak ütemes tapssal a lelátóról, ennél többet egyetlen sportoló sem kívánhat.

 

- Úszókarrierje hivatalosan véget ért, de azért ugye nem int végképp búcsút a medencék világának?

 

- Ha akarnék, se tudnék elszakadni az úszástól. De azt azért nem bánom, hogy nem kell naponta hat órát edzenem. Így egy csomó más dolgot is kipróbálhatok.

 

- Mint például?

 

- Imádok futni és biciklizni és van egy új szerelmem, ami nem más, mint a golf.

 

- Tiger Woods retteghet?

 

- Nem kell tőlem tartania. De hobbiszinten szívesen űzöm a sportágat, egyre többet játszom.

 

- Az egyik legnépszerűbb magyar sportolóként az elmúlt közel másfél évtized majd minden pillanatát rivaldafényben töltötte. Hiányozni fog a közszereplés?

 

- Nem halok bele, ha kevesebb interjút kell adnom, és azt sem bánom, ha nem áll többtucat újságíró a házam előtt. Pedig az elmúlt években annyi minden történt, hogy jószerivel én kerestem az újságírókat, nem pedig fordítva.

 

- Mégis hogyan tovább?

 

- Van egy úszóiskolám, amire igyekszem minél több időt fordítani. Most egy nagy pihenő következik, aztán majd kitalálom, hogy mit kezdjek magammal a civil életben.

- Hol piheni ki a fáradalmakat?

 

- Sokat leszek a Balatonon. S ha már arra járok, azért elindulok a Balaton-átúszáson is.

 

- Az arizonai egyetemen üzleti tanulmányokat folytatott, hasznát veheti az ott szerzett papírnak?

 

- Tempében marketingkommunikáció szakon diplomáztam, könnyen elképzelhető, hogy az üzleti szektorban találom meg a számításomat. Majd meglátjuk.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu